ESKİ BAKAN MATARICI ÖLDÜ

Eski Gümrük ve Tekel Bakanı Tuncay Mataracı, Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetti.

İşte MEDYA RADAR’ın haberi: 

“Güneş Motel Olayı” olarak bilinen görüşmelerden sonra Adalet Partisi’nden ayrılarak Bülent Ecevit ile bakanlık karşılığı hükûmet kuran 11 milletvekilinden biri olan, Eski Gümrük ve Tekel Bakanı Tuncay Mataracı koronavirüsten hayatını kaybetti.

1977 yılında yapılan genel seçimlerde Adalet Partisi’nden Rize milletvekili seçilen Mataracı, Bülent Ecevit tarafından kurulan 42. Hükümet’te Gümrük ve Tekel Bakanı olarak görev yapmıştı.

Rize Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Faik Bakoğlu, Mataracı’nın vefatıyla ilgili şu ifadeleri kullandı:

“Eski Gümrük ve Tekel Bakanı ve Eski Rize Milletvekillerinden Tuncay Mataracı tedavi gördüğü koronavirüs salgınından 17 Aralık gecesi  İstanbul’da vefat etti.

86 yaşında vefat eden hemşerimiz ve eski Bakan Tuncay Mataracı 18.12.2020 Cuma günü İstanbul’da toprağa verilecektir. Allah rahmet eylesin.”

TUNCAY MATARACI KİMDİR

Rize’nin varlıklı ailelerinden birinin çocuğu olarak dünyaya geldi. Rize İnşaat Tekniker Okulunu bitirdi. Rize İl Yol Su Elektrik Müdürlüğü, Çay Ekicileri Kooperatifi İdare Meclisi Başkanlığı, Beden Terbiyesi Bölge Müdürlüğü yaptı. Adalet Partisi’nin (AP) Rize il ve ilçe örgütlerinin yönetiminde, çeşitli kademelerinde yer aldı. 1977 genel seçimleri’nde Rize AP milletvekili olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) seçildi.

Güneş Motel Olayı olarak bilinen görüşmelerden sonra Adalet Partisi’nden ayrılarak Bülent Ecevit ile bakanlık karşılığı hükûmet kuran 11 milletvekilinden biri oldu. Ecevit başkanlığında kurulan 42. Hükümet’te Gümrük ve Tekel Bakanı oldu.

12 Eylül Darbesi’nden (1980) sonra “rüşvet almak” iddiasıyla Milli Güvenlik Konseyi (MGK) tarafından 23 Nisan 1981 tarihinde Yüce Divan’a sevkedildi. Toplam 22 kişinin yargılanmalarına 15 Haziran 1981’de başlandı. Yargılananlar arasında, eski bayındırlık bakanı Şerafettin Elçi ile “yeraltı dünyasının babalarından olduğu” bildirilen Abuzer Uğurlu’da yer aldı. Yargılama, 16 Mart 1982’de sonuçlandı. Çoğunluğunu “rüşvet almak” suçunun oluşturduğu, 25 ayrı suç iddiasından yargılanan Tuncay Mataracı, 43 yıl ağır hapis ve 787 milyon 386 lira para cezasına çarptırıldı. Ancak, Mataracı’ya verilen hapis cezası TCK’nin 77. maddesi gereğince 36 yıla indirildi. Böylece Yüce Divan’ın (ya da Anayasa Mahkemesi) kuruluşundan o tarihe kadarki en ağır cezaya çarptırdığı bakanlardan biri oldu. Davada, Şerafettin Elçi beraat etti, diğer sanıklara 10 ay ile 6 yıl arasında değişen hapis cezaları ile çeşitli miktarlarda para cezaları verildi.  Yaklaşık 10,5 yıl hapis yattıktan sonra 1991 yılında tahliye edildi.

Kurucularından olduğu Çaykur Rizespor kulübünün eski başkanlarındandır.

GÜNEŞ MOTEL OLAYI NEDİR

Güneş Motel Olayı veya 11’ler Olayı, 1977 yılı sonunda, 1977 Türkiye genel seçimlerinde Adalet Partisi’nden milletvekili seçilen 11 vekilin partilerinden istifa ederek Cumhuriyet Halk Partisi’ne destek vermesini ifade eden olaydır.

Bu vekiller 5. Demirel Hükümetine verilen gensoruyu desteklemek, Bülent Ecevit’in kuracağı hükümetin güvenoyu oylamasında destek vermek karşılığında Ecevit’in kuracağı 42. Türkiye Hükümetinde ekseriyetle bakanlık görevi almıştır.

AP’den ayrılan vekillerin gensoruyu desteklemesi neticesinde 41. Türkiye Hükûmeti düşürüldü. Cemalettin İnkaya bu gensoru görüşmelerinde oy vermedi. Böylece 12 vekil sayısı 11’e düştü ve Güneş Motel Olayı da bu nedenle 11’ler olayı olarak da anıldı. Ecevit, Oğuz Atalay’ın bakanlık teklifini reddetmesi sonrası geri kalan eski-AP’li 10 vekile bakanlık vererek 42. Türkiye Hükûmeti’ni kurdu.Güneş Motel Olayı’nda adı geçen vekillere dağıtılan bakanlıklar şu şekildeydi:

Tuncay Mataracı – Gümrük ve Tekel Bakanı

Şerafettin Elçi – Bayındırlık Bakanı

Mete Tan – Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanı

Hilmi İşgüzar – Sosyal Güvenlik Bakanı

Orhan Alp – Sanayi ve Teknoloji Bakanı

Ali Rıza Septioğlu – Devlet Bakanı

Enver Akova – Devlet Bakanı

Hasan Korkut – Devlet Bakanı

Ahmet Karaaslan – İmar ve İskan Bakanı

Güneş Öngüt – Ulaştırma Bakanı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir