FDP ÖNCE BARAJI AŞTI, SONRA DÜŞTÜ

23 Pazar günü yapılan Hamburg Eyalet Parlamentosu seçimlerinde ilk tespitlere göre yüzde 5 barajını aşarak 6 Milletvekili çıkarmağa hak kazanan Hür Demokrat Parti FDP, son sayımda 4,9 oy oranı ile meclis dışında kaldı.

Geçtiğimiz Pazar günü Hamburg’da  1,3 milyon seçmenden 800 bininin (yüzde 63 katılım) yapılan Eyalet Parlamentosu seçimlerinden  oy yüzdesindeki düşüşe rağmen( 39 %)  SPD başarıyla çıktı ama Yeşiller de neredeyse yüzde yüze varan oy artışıyla 24% oy alıp, muhtemelen SPD ile birlikte tekrar koalisyon ortaklığına namzet oldu. 121 sandalyeli Hamburg Eyalet Parlamentosu’na ilk defa olarak 13 gibi yüksek sayıda Türkiye kökenli adayın seçilmesi de kamuoyunda  büyük yankı uyandırdı.
Ancak..

Seçimler vesilesiyle dikkat çeken diğer bir gelişme ise, Hür Demokrat Parti FDP’nin önce ilk sayımlara göre yüzde 5 barajını kıl payı aşması, yanlışlığın fark edilmesinden sonra ise, yüzde 4,9 oranında oy alması sebebiyle baraj altında kaldığının açıklanmasıydı.

LANGENHORN’DA  YEŞİLLER’İN OYLARI YANLIŞLIKLA FDP’YE YAZILINCA

Pazar günü saat 18.00’den sonra açılan seçim sandıklarında partilerin aldığı oyların sayımı esnasında, Langenhorn bölgesinde Yeşiller’in aldığı 500 kadar oy, yanlışlıkla FDP’nin hanesine yazıldı. Hamburg’da barajı açıp aşamayacağı merak konusu olan FDP, yanlışlıkla kendi taraflarına kaydedilen 500 oyla birlikte, yaklaşık 150 oy farkıyla seçim barajını aşmış oldu.
Sandık müşahitlerinin bu yanlışlığı fark etmesinden sonra yapılan kontrollerde, tutanaklarda yapılan bu hata meydana çıktı ve böylece FDP yaklaşık 350 oy farkıyla  yüzde 5 barajını aşamayıp, meclis dışında kaldı. Bu durum, Milletvekili dağılımını da yeniden şekillendirdi. Hamburg FDP başkanı Anna-Elisabeth von Treuenfels-Frowein, direkt oylarla meclise girerken, kazanılan diğer 5 milletvekilliği de, aldıkları oy oranına göre diğer partilere aktarıldı.  

Haber: Mehmet ATAK

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir