Federal Meclis SPD Milletvekili Macit Karaahmetoğlu: “Hukuk Devleti, Özgürlüğümüzün Teminatıdır”

Federal Meclis’te, Adalet Bakanlığı bütçe görüşmeleri oturumunda konuşan SPD Federal Meclis Milletvekili Macit Karaahmetoğlu, hukuk devletinin demokrasimiz için taşıdığı önemi vurguladı. Karaahmetoğlu, hukuk devletinin yalnızca yasaların bir bütünü değil, özgürlüğümüzün temel dayanağı olduğunun altını çizerek, bu sistemin korunması gerektiğini söyledi. Konuşmasında, 20. yüzyılda Avrupa’yı sarsan barbarlığa geri dönülmemesi adına hukuk devletinin güçlü kalması gerektiğini belirtti.

GAZETEM/HABER

Karaahmetoğlu’nun konuşmasından satır başları şöyle:

“Hukuk devleti sadece bir yasa sistemi değildir. Özgürlüğümüzün üzerine kurulu olduğu temeldir. Köken, din, ten rengi, cinsel yönelim ya da siyasi görüş fark etmeksizin herkesin kanun önünde eşitliğini sağlar. Hukuk devleti, güç sahipleri de dahil olmak üzere hiçbir kimsenin, yasaların üzerinde olmadığını güvence altına alır. Hukuk devleti, bizi 20. yüzyılın ilk yarısında Avrupa’yı darmadağın eden barbarlığa geri dönmekten korur.”

Hukuk devleti yeniden sorgulanmaya başlandı

Karaahmetoğlu, meclis kürsüsünde yaptığı konuşmasında günümüzde hukuk devletinin yeniden açıkça sorgulanmaya başlandığına dikkat çekerek, “Bazı bölgelerde, demokrasimizin göz göre göre erozyona uğradığını görüyoruz. Tehdit sadece hukuk devletine aktif olarak saldıranlardan değil, aynı zamanda kayıtsız kalan, konuşması gereken yerde sessiz kalan, harekete geçmesi gereken yerde göz yumanlardan da geliyor.” ifadelerini kullandı.

Karaahmetoğlu, bu tehlikeye karşı nasıl mücadele edilmesi gerektiğine dair dört maddelik çözüm önerisi de sundu:

  1. Aşırı sağ ile iş birliğine karşı net tavır:
    „Aşırı sağcı güçlerle ‚iyi‘ ya da ‚zararsız‘ bir iş birliği olamaz. Böyle partiler ve onların tutumlarıyla yapılan her türlü iş birliği ya da normalleştirme onları yalnızca güçlendirir. Bunu, 1929’da Thüringen’de, NSDAP’nin ilk kez bir hükümete katılmasına izin verildiğinde gördük. Bu, sonunda tam bir yıkımla sonuçlanan bir kâbusun başlangıcıydı.“
  2. Nefret, ırkçılık ve kışkırtmaya karşı kararlı mücadele:
    „Sadece özel hayatımızda ya da sosyal medya platformlarında konuşmak yetmez. Halkla buluşmalı, pazarlarda ve sokaklarda insanlara argümanlar sunmalıyız. Onlara aşırı sağcı popülistlerin basit çözümlerinin yıkıcı sonuçlar doğurabileceğini anlatmalıyız.”
  3. Düzensiz göç konusuna çözüm:
    „Öncelikle düzensiz göç konusunda olduğu gibi, sağın kışkırtma ve bölücülük amacıyla istismar ettiği konuları da kararlı bir siyasetle ele almak gerekiyor. Burada sağcı pozisyonları benimsemek ya da başkalarının etkisiyle sürüklenmek söz konusu değil. Burada mesele, sorunları çözmektir ve bu hükümet tam olarak bunu yapıyor. Son bir buçuk yılda düzensiz göçe karşı kapsamlı yasalar çıkarıldı.“
  4. Hukuk devleti ve yargının güçlendirilmesi:
    “Bağımsız ve güçlü bir yargı, demokrasinin olmazsa olmazıdır. Yargının etkili çalışabilmesi için yeterli kaynak sağlanmalıdır. Bu bütçede tam olarak bunu yapıyoruz.”

Macit Karaahmetoğlu, konuşmasını hukuk devletinin korunmasının önemine vurgu yaparak şu sözlerle tamamladı:
“Federal Almanya Cumhuriyeti’nin demokratik güçleri olarak, hukuk devletimizin köklerine baltayı vurmuş olanların, bu baltayı bir daha asla kullanamaması için mücadele etmeliyiz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir