FENERBAHÇE 0 – KONYASPOR 2

Fenerbahçe, Süper Lig’in 8. haftasında Konyaspor’a sahasında 2-0 mağlup oldu. Ligde oynadığı 7 karşılaşmada mağlubiyet yaşamayan ve üst üste son 4 maçını kazanan sarı-lacivertliler ilk yenilgisini alıp büyük şok yaşadı. Konyaspor ise 4 hafta sonra kazandı.

STAT: Ülker

HAKEMLER: Ali Şansalan, Mustafa Emre Eyisoy, Serkan Ok

FENERBAHÇE: Altay Bayındır, Gökhan Gönül, Tisserand, Serdar Aziz, Caner Erkin, Luiz Gustavo, Ozan Tufan, Valencia (Dk. 85 Ademi),Pelkas (Dk. 58 Cisse),Thiam (Dk. 46 Perotti),Samatta (Dk. 70 Ferdi Kadıoğlu)

KONYASPOR: Sehic, Skubic, Adil Demirbağ, Abdülkerim Bardakcı, Guilherme, Oğuz Kağan Güçtekin (Dk. 60 Shengelia),Jevtovic (Dk. 72 Alper Uludağ),Cikalleshi, Milosevic (Dk. 90+5 Hurtado),Miya, Kravets

GOLLER: Dk. 67 Jevtovic, Dk. 78 Kravets (İttifak Holding Konyaspor)

67. dakikada İttifak Holding Konyaspor öne geçti. Soldan arka direğe atılan uzun topta Shengelia’nın indirdiği meşin yuvarlağı Jevtovic, şık bir voleyle ağlara gönderdi: 0-1

78. dakikada konuk ekip farkı 2’ye çıkardı. Savunmadan atılan uzun topa hareketlenen Kravets, kaleci Altay Bayındır’la karşı karşıya durumda meşin yuvarlağı ağlarla buluşturdu: 0-2

KAYNAK: Habertürk (Özet)

        ***

2 YAZARDAN MAÇ HAKKINDA YORUMLAR

İBRAHİM YILDIZ(Habertürk): “Bu maçı unutma Erol Bulut!”

Karşılaşma öncesi kime sorsanız, ‘Fenerbahçe rahat kazanır’ derdi. Psikolojik üstünlük sarı-lacivertlilerden yanaydı.

Ancak, evdeki hesap çarşıya uymadı.

4 maçtır kazanan Fenerbahçe ilk yenilgisini alırken, 4 maçtır kazanamayan Konyaspor ise galip gelmesini başardı.

Aslında sorulması gereken soru, Fenerbahçe mi kaybetti, yoksa Konyaspor mu kazandı?

İki gol atan yeşil-beyazlılar kazanmayı hak etti.

İsmail Kartal, dersini iyi çalışmıştı. Fenerbahçe’nin eksik yönlerini tespit ederek bir oyun planı uygulattı.

Önce adam adama savunma yaptı. Sonra alan güvenliğini iyi sağladı. Defanstan çıkarken telaş yapmadılar. Ayağa oynadılar. Pas hatası yapmadan, sabırla kazandıkları topları uzun oynadılar. Fenerbahçe savunmasının arkasına attıkları toplarla pozisyon buldular. Bunları da iyi değerlendirdiler.

Karşılaşmanın istatistiklerine bakıldığında 12 şut atmışlar. Bunun 5’i isabetli. Zaten ikisi gol oldu. Fenerbahçe ise 13 şut atmış. İkisi isabetli. Bu rakamlar bile oyunun fotoğrafını net olarak ortaya koyuyor.

Bu açıdan bakıldığında Konyaspor’u tebrik etmek gerekir.

FENERBAHÇE NEYİ YAPAMADI?

Sarı-lacivertliler 4 hafta üst üste kazanmanın verdiği moralle maça çıktı. Alışa gelmiş oyun anlayışını karşılaşma süresince hiç değiştirmeden sürdürdü.

Neydi bu oyun planı?

Kenarlar bekleri ileri çıkacak, çoğunlukla Caner orta yapacaktı. Bakıldığında 43 orta yapıldığını görüyoruz. Fakat bu ortaların yalnız 4’ü pozisyona dönüşmüş. Demek ki, bu kadar çok orta yapmanın bir anlamı olmadığı ortada. Üstelik, rakip takım savunması gelen tüm yüksek topları kazanmasını başardı.

Erol Bulut ısrarla oyun planını değiştirmedi. Peki Erol hoca neyi değiştirdi? 4 oyuncuyu. Sırasıyla, Perotti, Cisse, Ferdi ve Adem’i oyuna aldı. Yaptığı değişiklikler doğru muydu? Maçın skorunu değiştiremediğine göre yanlıştı diyebiliriz.

Nedenine gelince; ilk 11’de yer verdiği Thiam geçen hafta yedek kulübesinde yoktu. Yine kurtarıcı olarak oyuna giren Ferdi de tribündeydi.

Kafasında belirlediği 11’le oynamak elbette Erol Bulut’un hakkı. Ancak maçı çevirmek için mutlak forvet oyuncularını çıkarıp, yerlerine yine forvet almak mı, yoksa başka girişimde bulunmak mı gerekirdi?

Gökhan yaşının verdiği dezavantajla oynuyor. Konyaspor sürekli bu hattan ataklarını geliştirdi. Gökhan’ı dinlendirmek doğru olurdu. Yine Novak’la oynamak, Caner’i orta alana almak başka bir alternatifti. Sosa’nın olmadığı orta alanda, Pelkas yerine daha diri bir oyuncu yok mu? Bu oyuncu çok yumuşak, mücadele gücü olmayan, yaratıcılığı zayıf bir oyuncu.

Karambol oyunla başarılı olmak çok zor. Telaş ve bir an önce gol atma düşüncesi, disiplinsizliği ortaya çıkardı. Son vuruş başarısızlığını paylaşarak giderebilirlerdi. Pozisyon bulmakta zorlanan Fenerbahçe üretim anlamında sıfırı çekti. Kanat oyunu yoktu. Valencia bu işi yapamıyor. Üstelik çok top kaybediyor.

ORTA ALAN YOKTU

Ozan da gününde olmayınca, orta alan üstünlüğü kaybedildi. Konyaspor özellikle 60. dakikadan sonra oyunun tüm kontrolünü ele geçirdi. Dirençle karşılaşmadılar. Kısa paslarla, rahat geçtiler Fenerbahçe orta alanını.

Erol Bulut, farklı atak çeşitliliği üzerine kafa yormalı. Duran toplar, uzun ortalar sonuç almaya yetmediğine göre, elde başta çözüm planı olmalı. Yoksa, her takım Konyaspor gibi oynayarak gole izin vermez.

Bu maç iyi bir ders aslında. Başta Erol Bulut, Konyaspor yenilgisini iyi analiz etmeli. Bu yenilgi unutulmamalı. Özellikle teknik kadro için müthiş bir ders gelecek adına.

Konyaspor’un ikinci golünün harika olduğunu da belirtelim.

Bir başka not ise, Fenerbahçe’nin sayılmayan golü. VAR’ın uyarısı ile iptal edilen gol öncesi, Valencia’nın elle oynadığı görüşüne katılmadığımızı da vurgulayalım. Hakem VAR hakemlerinin etkisinde kaldı.

                           ***

SABAH GAZETESİ YAZARI ERMAN TOROĞLU: “Bu görüntülerle iptal olmaz!”

Dün gecenin kahramanı mı desem veya mimarı mı desem, İsmail Kartal‘a… Takımını hem fiziksel olarak hem de beyin olarak çok iyi hazırlamış. Top tekniği yüksek oyuncular var. Ona da güvenen Konyaspor defanstan çıkarken, hiç topa vurarak çıkmadı. Hep pas yaptılar.

İlk başta Fenerbahçe, rakibini hafife aldı, baskı yapmadı. Fakat vakit ilerledikçe baktılar ki işin şakaya gelir tarafı yok, bu sefer 60’tan sonra panik başladı ve şemsiye tersine döndü. Sahada son derece rahat bir oynayan Konyaspor ve topu almak için topun peşinden koşan bir Fenerbahçe vardı. Şöyle de diyebiliriz; maçın büyük bölümünde Konyaspor rakibiyle kedi-fare oyunu gibi oynadı. İlerleyen dakikalarda ‘Fenerbahçe, baskı yapar, topu kapar, hücuma gider’ dedik. Onu da yapamadılar. Caner ile Gökhan çok orta attılar. Bakın ‘Orta yaptılar, asist yaptılar’ demiyorum, orta attılar. Yüzde 95’i aut çizgisine inmeden şişirme ortalardı. Caner çalışıyor, gözüküyor ama onun önceki işi defans. Gol yemeyeceksin sonra gol atmaya yardım et. Fenerbahçe’nin yediği ikinci golde ofsaytı bozan Caner, yerinden çıksa gol olmayacak. Konyaspor bu maçı bileğinin hakkıyla kazandı.

İki tane çok güzel gol vardı. Biri Fenerbahçe’nin Pelkas ile attığı, diğeri de Jevtovic’in attığı… Gollerin biri sayıldı, diğeri sayılmadı. Fenerbahçe’nin sayılmayan golünde top oyuncunun göğsünden (böğründen) mi yoksa kolundan mı el olarak sayıldı? Yayıncı kuruluş, birkaç yerden gösterdi ama ben seyrederken tatmin olamadım. Bana kola gelmiyor gibi geldi ama bir türlü net görüntüyü alamadık. Eğer VAR, bizim gördüğümüzden görüntülerden hakemi çağırdıysa; hakem de pozisyonu iptal etmişse ben net bir şey söyleyemem. Çünkü görüntüler çamur gibi, ne olduğu belli olmuyor.

                                        ***

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir