G.SARAY 2 GOLLE 13 PUAN ALDI

Fenerbahçe ile Beşiktaş’ın mağlubiyetleri, Başakşehir’in galibiyet serisi, bir maç eksiğine rağmen Süper Lig’de tek namağlup takım olarak Alanyaspor’un tekrar  lider olması, Trabzonspor’un Abdullah Avcı ile ilk maçına çıkacak olması ve Galatasaray’ın zirvede yer bulmasını usta yorumcu Hakan Ortatepe’nin kaleminden okuyacaksınız. 

İşte Ortatepe ‘den Haftanın yorumları: 

BEŞİKTAŞ BİR SİYAH BİR BEYAZ

Haftanın açılış maçında Beşiktaş deplasmanda Gaziantep ile karşılaştı. Haftalardır problemli olan ama son iki maçında zor da olsa sahadan galibiyetle ayrılan Beşiktaş, bu hafta hem kötüydü, hem de mağlup oldu. İlk yarıdaki bir pozisyonda direkten dönen top var. İkinci yarıda da sadece atılan goldeki organize ve hazırlık. Bunların dışında başka bir şey yok. Defans sonbaharda dökülen yapraklar gibi. Orta sahada topu alıp kullanacak ve ileri bölgeye taşıyacak oyuncu yok. Larin yine gol attı ama oyuna ekstra bir katkısı yok. Biraz Rosier, biraz Atiba ve çıkana kadar da Ghezzal gayretiydiler. Ama hiç bir futbolcunun kazanma hırsı gözükmüyor. Kısacası Beşiktaş’ta hiç bir sey yok. Oyuncuların büyük bir kısmı bir sey yapma çabası içinde değil, takım arkadaşının yapmasını bekleyip “diğerleri yapar, ya da yapsın” diye bakıyorlar. Yenilen golde NSkala’nın yaptığı da buydu. Sadece arkadan seyretti. Gaziantep takımı gerçekten tarihi bir farkı kaçırdı diyebiliriz. Biraz daha becerikli olabilseydiler Beşiktaş 5’lik olurdu. Gaziantep’te Muhammed takımı sırtlayıp götüren ve ateşleyen bir lider görüntüsünde. Attığı gol ile de bunu gösterdi. Yine milli araya gireceğiz ve Beşiktaş için de yine toparlanma süreci, yeni bir imkan ve fırsat.

ALANYASPOR 1 MAÇ EKSİĞİ İLE LİDER

Alanyaspor-Trabzonspor karşılaşması denk kuvvetlerin mücadelesi şeklindeydi. Her iki takım da kazanmak için açık ve atak futbol oynadılar. Keyif aldığımız bir maç oldu. Trabzonspor, yeni hocası Abdullah Avcı ile daha farklı olacak ve yukarı doğru ivme kazanarak sonraki haftalarda yarışa ortak olacak mutlaka. Trabzonspor’la puanları paylaşarak namağlup durumunu devam ettiren Alanyaspor, 1 maç eksiğine rağmen yine lider oldu.

FENERBAHÇE DE KAYBEDENLER KULÜBÜNDE

Fenerbahçe de bu hafta kaybedenlerden. Sahaya çıkan takım aslında kötü oynamadı. Ama Konya takımının Antrenörü eski bir Fenerbahçe’li olan İsmail Kartal, Fener takımını çok iyi analiz etmiş ve Konyaspor’u da bu maça hazırlayıp buna göre de bir oyun oynatarak, maçı kazandırdı. Diğer taraftan yine Fenerbahçe’de top koşturmuş futbolculardan biri olan  Erol Bulut Hoca’nın yaptığı değişiklikleri artık herkes ezberledi. Hep aynı tarz değişiklikler yapıp oyunun gidişatını değiştirmeye çalışıyor. Ancak bu defa hesap tutmadı. Sosa’nın olmadığı bir oyunda Mert Hakan ile başlamamak ne kadar hata ise, Novak ve Nazım Sangare gibi isimlerin de henüz sahaya bile çıkmamış olması Erol Hoca’nın bu geniş kadroyu efektif kullanamadığının da bir o kadar göstergesi.

Diğer yandan Perotti için geçen hafta topu bilerek ve insiyatif alarak oynuyor, biz bozmazsak katkı yapar demiştik. Bir hafta sonra Perotti’nin perişan halde sahada mücadele etmeyi bırakın, koşacak hali bile yok. Demek ki bir haftada olanlar olmuş. Aslında olay sadece kişisel performanslarla alakalı değil. Fener takımının diğer takımlara göre daha üst seviyelerde yaptığı isim transferler ve ilk 7 haftada mağlup olmaması, Fenerbahçe’yi ligde birden bire, bu kaliteli kadro ile açık ara şampiyon olacak görüntüsüne getirdi. Bu da hem teknik kadroda, hem de bazı futbolcularda  rakibi küçük görme ve hafife alıp “nasıl olsa kazanırız” psikolojisi yarattı. Ancak bunun hiç te zannedildiği kadar kolay olmayacağı bu hafta Konyaspor karşısında anlaşıldı. Fenerbahçe namağlup ünvanını kaybetti, üstelik de kendi sahasında.

BAŞAKŞEHİR KENDİNE GELİYOR

Başakşehir son dakikada da olsa kazanarak, yakaladığı seriyi devam ettirip, yukarı doğru ilerleyişini sürdürdü ve 4. sıraya çıktı. Aslında, şampiyon olan takımın da olması gerektiği gibi zirve yarışının içine girdi. Ancak Şampiyonalar Ligi’nde Machester United’i deviren takımımızın Süper Lig’de oynadığı oyun bu olmamalı. Bu kadar pozisyonu eğer Şampiyonalar Ligi’nde verirsen yandı gülüm keten helva. Oyunun geneline bakınca, sonradan girenlerin maçı çevirdiği gibi gözüken bir maç oldu. Mehmet Topal’ın kendisi bile Süper Lig de en son ne zaman gol attığını unutmuştu, ancak son dakikada galibiyeti getiren gölü atarak adeta maçın kahramanı oldu. Kaleci Mert, Edin Visca ve İrfan Can bu takımın vazgeçilmezleri.

Göze hoş gelen bir oyun oynamaya çalışan Gençlerbirliği (ki attığı golde bunu gördük) ise bir türlü kazanamıyor ve aslında puan tabelasındaki yeri burası değil. Daha Antrenörlüğe yeni adım atmış çiçeği burnunda Teknik Adam Mert Nobre ile daha ne kadar devam ederler bilinmez, ama bu durum rahmetli İlhan Cavcav zamanında olsaydı, şimdiye kadar çoktan yeni Antrenörü getirmişti takımın başına.

GALATASARAY 2 GOLLE ZİRVEYE TIRMANDI

Fener’le BJK’nin 3’er, Alanyaspor’la Trabzonspor’un 2’şer puan kaybettikleri maçlardan sonra Sivasspor önünde aldığı 3 puanla birlikte, bir bakıma toplamda 13 puan kazandığı varsayılan Galatasaray geçen haftanın en kârlı takımı oldu. Futbol çok basit bir oyun aslında ve ilk golden önceki 5 dakikada Galatasaray basit oynayarak bunu gösterdi. Ayağa oyun ve çabuk pas trafiğini üst düzeyde yapınca da golü buldu, ancak daha sonra yine fabrika ayarlarına geri döndü. Hatta sonrasında biraz da zora soktu oyunu. Fatih Hoca bu maçta Babel’i forvette oynattı. Babel’in hangi pozisyonda oynadığı önemli değil, genel olarak takım içinde ondan beklentiler var ve bu maçta da katkısı beklenilenin altında oldu ama oynadığı pozisyonda Falcao’dan daha faydalı işler yaptı.

Bu maçta kaptan olarak sahaya çıkan Arda’ya ayrı bir parantez açmak gerek. Öncelikle onun sahada olması, Belhanda ve Feghouli üzerinde farklı bir etki yaratıyor. Sadece bu ikili değil, diğer oyuncular da onun bu etkisi ile kendilerini daha iyi oynamak zorunda hissediyorlar, attığı golle de morali yükselen Arda’nın ilerleyen dönemde takımın lideri olarak daha etkili olacağını söyleyebiliriz. Ancak Belhanda ve Feghouli ikilisi kaç maçta bu performans ile oynar, o da ayrı bir soru işareti.

Ligin zirvesi şekilleniyor demiştik. Bu sonuçla Galatasaray da yarışa ortak olan takımlardan. Bu kadar üst düzey transfer yapıp, yeni bir takım oluşturan ve oynadığı futbolla ligin açık ara şampiyonu gözüyle bakılan Fenerbahçe ile çok ta iyi oynamayan ve zar zor kazanıp eleştirilen Galatasaray arasında sadece 1 puan fark var.

Şimdi soru şu: Acaba kim doğru işler yapıyor. ?

Görünen o ki, ilerleyen haftalarda Lig daha da  çekişmeli ve heyecanlı olacak!..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir