“G. Saray Türkiye’nin Everest’idir!”

Hamburg Galatasaray Spor Kulübü Derneği kurucu başkanı Behçet Algan, ilk defa oy kullandığı son Galatasaray Kongresi hakkındaki düşüncelerini Gazetem’e açıkladı. Algan, Başkan Burak Elmas’ı Hamburg’a davet etti.

Röportaj: Mehmet ATAK

Hamburg’da “Muhtar” sıfatıyla bilinen Behçet Algan’la , üye olarak oyunu kullandığı Galatasaray Kongresi dönüşünde “Ünlüleri uğrak yeri” olarak şöhret yapan Altona ilçesindeki Kuaför dükkanında görüştük. Kongre heyecanını hâlâ yaşamakta olduğunu gözlemlediğimiz Algan, sorularımızı yanıtlarken bile İstanbul’da Galatasaray kongresinin havasını yaşarcasına konuştu.

Behçet Algan ve Başkan Burak Elmas

İşte Behçet Algan’la söyleşimiz:  

* Sayın Algan, yaşadığınız şehir Hamburg’dan İstanbul’a uçmadan önce ve yolculuk anında, ilk defa Kongre Üyesi olarak oy kullanacak olmanızdan dolayı ne tür duygular içindeydiniz ?  

B. A : Şahsen birçok kurumda Başkanı ve Yönetim Kurulu üyeliği, 12 yıl Hamburg’da İlçe Milletvekilliği yaptım,  SHP’nin Kurucular Kurulu Üyesi idim. Ama.. En büyük heyecanı kongre için Hamburg’dan İstanbul’a uçarken yaşadım.  Kafamda  karmakarışık  duygularla bindiğim uçakta  o 3 saatlik yolculuk, bana sanki bir gün gibi  geldi. Uçağımızın tekerlekleri yere değdiğinde ise, heyecanım daha da arttı. ÇİÇEK PASAJI’NDA CİM BOM GECESİ Kongre öncesindeki o gece, tüm yurtdışı Galatasaray üyeleriyle birlikte Çiçek Pasajı’nda birlikteydik. Yemek ve sohbet faslı, Galatasaray Kulübü’nden bazı Yöneticiler ile Başkan Adayları’nın katılımıyla apayrı bir anlam kazandı. Turistlerin de uğrak yerlerinden biri olan Beyoğlu’ndaki  Çiçek Pasajı, o gece Cim-Bom’la başladı ve bir kutlama havasında öyle de bitti. 

SANDIK BAŞINDA ÖN DÜŞÜMCEM DEĞİŞTİ  

* Kime oy vereceğiniz konusundaki ön düşünceniz, kongre salonunda 5 Başkan 5 Adayı’nın  konuşmalarını dinledikten sonra değişti mi acaba ?  

B. A : Açıkça söylemek gerekirse, evet, değişti.. Başkan Adayları’nın kongre esnasındaki konuşmaları ve proğramlarını bizzat dinledikten sonra ön kararımda değişiklik gereği duydum. Adanalı hemşehrim olması dolayısıyla Fatih Terim faktörü de karar değişikliğimde etkili oldu. Oyumun boşa gitmediğini söyleyebilirim.  

Behçet Algan ve Fikri Sağlar

* Başkan Adayları’nın konuşmalarında ilginizi çeken  konu başlıkları muhakkak ki vardır. Bunlara kısaca değinir misiniz.. 

B. A : Hepsinin ortak görüşü, Galatasaray Kulübü’nün ekonomik yönden rahatlatılması üzerine idi. Ek gelirler, Akademi’yi geliştirme, Su Ada, GS haklarının her alanda korunması, yeni tesisler gibi konular ön plandaydı. Ama Başkan seçilen Burak Elmas’ın, Fatih Terim’e sık sık ceza verilmesi konusunda “Terim yalnız değildir. Fatih Terim’le Galatasaray bir bütündür. Ona göre düşünülmelidir.” şeklindeki konuşması takdire değer cinstendi.

TÜRKİYE’NİN EVEREST TEPESİ  

Behçet Algan ve Abdürrahim Albayrak

*  Galatasaray Lisesi’nin 1908- 1910 yılları arasında müdürlüğünü yapmış olan ve kendisini, “Fikri hür, irfanı hür, vicdanı hür bir şairim” diye tanımlayan Tevfik Fikret’ten adını alan kongre salonuna ayak bastığınız anda neler hissetiniz?  

B. A : Galatasaray Lisesi girişindeki kurucumuz Ali Sami Yen ile bizleri taa 1480’li yıllara götüren Fatih Sultan Mehmet, 2. Bayezit,  Gülbaba ve Atatürk büstleri ile Şehitlerimiz Tablosu’yla kelimenin tam anlamıyla tarih kokuyordu.  Sorunuzdaki sözleriyle gelecek kuşaklara yol göstermiş, ilham vermiş olan Tevfik Fikret’in adı verilen  bu  Lise’nin tüm ülkeye yaydığı ilim ve kültürel geleneklerle  “Türkiye’nin Everest Tepesi”  olduğunu gördüm ve haliyle de mânen büyük haz duydum. 

TÜM BAŞKAN ADAYLARI ÖRNEK BİR TUTUM SERGİLEDİ 

Behçet Algan ve eskibaşkan Adnan Polat

* Sayın  Algan, kısa bir süre önce üye olduğunuz Galatasaray Spor Kulübü’nün Kongresi’ne bu defa da bizzat katılıp oy kullandınız. 5 Başkan Adayı’ndan biri olan, eski yönetimlerde görev yapmış  Burak Elmas, gayet demokratik bir ortamda geçen bu kongrede yarışı uzun süre önde götüren Eşref Hamamcıoğlu’nu 41 oy farkla  geçerek Başkan seçildi.. Tarihi Tevfik Fikret Salonu’ndaki bu seçim yarışından bazı kesitleri yansıtır mısınız ?  

B. A  : Bana göre bu seçim, Türkiye’nin içinde bulunduğu konum açısından kongre standartlarının çok üstünde ve oldukça da olgun bir havada gerçekleşti. Bu durum, bir Galatasaraylı olarak  herkes gibi bana da büyük umut ve gurur verdi. Tüm Başkan adaylarının centilmence tutumları, ancak yaşayanlarca anlatılabilecek cinsten bir güzellikte idi. Bu da köklü bir mâzisi olan Galatasaray’ın farkıdır. 

BAŞKAN BURAK ELMAS HAMBURG’A GELECEK 

Avrupalı üyelerle

* Başkan Burak Elmas , kongre öncesinde diğer 3 adayla birlikte yaptığı açıklamada, iş başına geldiklerinde Fatih Terim’le yola devam edeceklerini belirtmişti. Mustafa Cengiz dönemindeki bazı olumsuzluklardan sonra, Burak Elmas yönetiminin geçmişten ders alarak Fatih Terim’le daha uyumlu şekilde çalışacakları  düşünülüyor. Ne dersiniz ? 

B. A : Adnan Polat, Fikri Sağlar, Abdürrahim Albayrak, Recep Ecevik gibi ünlü isimlerden başka, bazı başkan adayları ve  yeni Başkan Burak Elmas’la da kongre öncesi ve sonrasında 2 görüşmem oldu. Başkanımıza başarı dileğinde bulunduktan sonra, kendisini bazı projelerimizin hayata geçirilmesi amacıyla Hamburg’a davet ettim. Başkan Elmas, “Rutin işlerimizi rayına oturttuktan  sonra yurt dışındaki GS teşkilatlarımızla da mutlaka bir arada olacağız” müjdesini verdi. 

GS DERNEKLERİ İLE SPORTİF ALT YAPI PROJESİ

Çanakkale ve Kurtuluş Savaşı’nda şehit olan Galatasaraylılar tablosu

Başkanımızın bu sevindirici cevabından sonra, ben de devamla “Yurtiçi ve yurt dışındaki Galatasaray Derneklerini sportif anlamda “Alt yapı” çalışmasını hayata geçirmek üzere teşkilatlandırma” önerisinde bulundum. Başkan bu teklifime de sıcak baktı. Bu proje ile birlikte derneklerimiz de daha aktif bir yapıya bürüneceklerdir.

Daha seçimden önce Teknik Direktör olarak Fatih Terim’le çalışacaklarını açıklayan Başkan Burak Elmas ve mevcut Yönetim Kurulu’nun, yaşanan  tecrübeler doğrultusunda teknik ekiple uyum içersinde olumlu projelere imza atacaklarına inanıyorum. Başlatılan yerli oyuncu transferleri de bunun ilk adımının müsbet bir işaretidir. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir