GURBETÇİLER TAPU İŞLEMLERİNİ TÜRKİYE’YE GİTMEDEN YAPABİLİLER

Geçtiğimiz yıl Tapu Kanunu’nunda yapılan değişiklikle taşınmaz mülkiyetinin devrini amaçlayan sözleşmelerde, tarafların farklı tapu müdürlükleri veya yurt dışı teşkilatında bulunmaları hâlinde, taraf iradelerinin resmî görevliler tarafından ayrı ayrı alınması ile sözleşmenin tamamlanması mümkün hale getirilmişti. Bu düzenleme Ocak 2020 tarihinde yürürlüğe girmişti. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Tapu Dairesi Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada vatandaşlarımızın farklı tapu müdürlüklerinde veya yurt dışında bulunması durumunda yapılacak tapu işlemlerine yönelik pilot uygulama başlatılarak, Ümraniye, Çankaya, Büyükçekmece, Kepez, Bayraklı ve Bornova Tapu Müdürlükleri ile Berlin Temsilciliği’nde işlem yapılmaya başladığı hatırlatıldı. Farklı il veya ülkelerde bulunan alıcı ve satıcıların bir araya gelmeden tapu işlemi yapmasına imkan sağlayan uygulama 15 Eylül’den itibaren tüm tapu müdürlüklerinde hizmete girecek.

Günlük işler aksamayacak

Yapılan açıklamada uygulama ile birbirinden farklı yerlerde hatta yurt dışında bulunan vatandaşlarımızın aynı anda bir müdürlükte hazır bulunmasına gerek olmadan işlem yapması mümkün hale geldiği belirtildi.

Böylece ülkedeki vatandaşları veya yurtdışındaki gurbetçiler yaşadıkları yerden ayrılmadan ve günlük işlerini aksatmadan işlem yapmaları, zaman kaybının önlenmesi ile seyahat, konaklama vb. giderlerden tasarruf etmeleri sağlandı.

Yeni uygulama sayesinde, pandemi sürecinde alınan tedbirler nedeniyle Berlin’den ayrılamayan bir vatandaşımız, Berlin Başkonsolosluğu Tapu ve Kadastro Temsilciliğine başvurarak, Konya’daki gayrimenkulünün satış işlemlerini, Almanya ve Türkiye’deki tapu müdürlükleri aracılığıyla telekonferans yöntemiyle 22 Nisan’da gerçekleştirdi. Böylece işlem, Türkiye’deki bir taşınmaza ilişkin, taraflardan biri Avrupa’da diğeri Türkiye’deyken gerçekleştirilen ilk satış işlemi olarak kayıtlara geçti.

Kaynak : www.turizmavrupa.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir