HAMBURG PARLAMENTOSUNDAN NOTLAR

Eyalet Parlamentosu oturumu 8 Nisanda yapıldı. SPD Hamburg Milletvekili Güngör Yılmaz’ın hazırlayıp sizlerle paylaştığı özet bülteni ekte bulabilirsiniz.

Sevgili Hamburglular, Değerli Dostlar

Yarın mübarek Ramazan ayı başlıyor. Ne yazık ki geçen yıl olduğu gibi bu yıl da Ramazan ayı korona nedeniyle yoğun kısıtlamalar altında geçecek. Çünkü tam üçüncü pandemi dalgası süreci içindeyiz. Ramazan ayında pandemiyi önleme kuralları çerçevesinde iftar sofralarına başka hane halkından sadece bir kişiyi davet edebiliriz. Aynı haneden 14 yaşından küçük çocuklar sayılmıyor. Tüm dünyada milyonlarca, Almanya’da 78.000, Hamburg’da 1.400 insan koronadan hayatını kaybetti. Hız kazanan aşılamalar sayesinde enfeksiyon vakalarının düşmesini umuyoruz.

Bu vesileyle sağlıklı bir mübarek Ramazan ayı diliyorum.

Ayrıca ekte 8 Nisan 2021 tarihli parlamento oturumundan derlediğim Parlamentodan Notlar bültenini bulabilirsiniz. Altta başlıklarını sunduğum konuları işledim:

  • Ağır mağduriyet halinde tek kişilik şirketler için ek korona yardımı
  • Heinrich Pette Enstitüsü kurucusunun Nazi geçmişi nedeniyle isim değişikliğine gidiyor
  • İşsiz sayısı martta düştü
  • Irkçı Vakaları Dijital İhbar Birimi faaliyete başladı

Sevgi ve saygılar

Güngör Yılmaz  

 Ağır mağduriyet halinde tek kişilik şirketler için ek korona yardımı 
SPD ve Yeşiller bürokratik engeller nedeniyle koro-na yardım fonlarından faydalanamayan tek kişilik şirketler için ağır mağduriyet durumunda başvurabi-lecekleri fon talebiyle Parlamentoya bir önerge sundu. Önergeye göre “Kasım ve Aralık Yardımları“, “Geçici Yardım II ve III“ ve “Yeni Başlangıç Yardı-mı“ için başvuru şartlarını yerine getirmeyen küçük ölçekli ve tek kişilik şirketler, yeni oluşturulacak Ağır Mağduriyet Fonuna doğrudan başvurabilecek-ler. Hamburg bu tip uygulamanın federal alanda hayata geçirilmesi için yoğun çaba harcıyor. Aktüel bu tip bir fonun çabukça oluşturulması federal yönetim ve eyalet yönetimleri arasında görüşülüyor. 
 Heinrich Pette Enstitüsü kurucusunun Nazi geçmişi nedeniyle isim değişikliğine gidiyor 
Hamburg Bilim ve Araştırma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Hamburg’daki Heinrich Pette Enstitüsü – Leibniz Deneysel Viroloji Enstitüsünün (HPI), bundan sonra adındaki “Heinrich Pette“ ismini kullanmamaya karar verdiğini açıklandı. Enstitü tarafından görevlendirilen tarihçilerden oluşan heyetin yaptığı araştırmaya göre, tıp alanında çalışmalar yapan enstitünün 1887-1964 arasında yaşayan kurucusu, nörolog Prof. Dr. Heinrich Wilhelm Pette’nin, Nasyonal Sosyalizm döneminde, ırkçı nedenlerle zorunlu kısırlaştırma getiren ve Pette’nin bilirkişi olarak görev yaptığını ve Nazilerin kendi ideolojilerine göre “genetik hasta nesillerin yetişmesinin engellenmesi amacıyla“ getirdiği Genetik Sağlık Uygulaması Yasasını desteklediği tespit edildi. Genetik hastalıkları bulunan ve engelli insanların katledilmesinde doğrudan payı olduğu ispatlanamazsa da, “ötönazi“ diye adlandırılan nazilerin cinayet ve katliamlarından haberdar olduğu ve tepki vermediği belirlendi. Bu nedenle enstitü adının değiştirilmesine, yeni isim bulunana kadar, şimdiki ismin ikinci bölümü olan “Leibniz Deneysel Viroloji Enstitüsü“ adı kullanılacağı açıklandı. 
İşsiz sayısı martta düştü 
Hamburg Çalışma Ajansının yeni raporuna göre mart ayında işsiz sayısında hafif düşüş yaşandı. Pandemiye rağmen işsiz sayısında düşüş olmasının sevindirici olduğu ifade edildi. Bunda işyerlerine ve şirketlere, federal ve eyalet bütçesinden yapılan korona yardımlarının da rol oynadığı belirtildi. Yılın ilk üç ayında, 16 bin işsizin sigortalı işe yerleştirildiğine işaret edildi. Mart sonu itibarıyla Hamburg‘da 86.117 kişinin işsiz olduğu, bunun şubat ayına nazaran yüzde 1’lik bir düşüş olduğu açıklandı. 
Irkçı Vakaları Dijital İhbar Birimi faaliyete başladı 
Hamburg’da farklı bakanlıkların oluşturduğu Devlet Daireleri Ortak Yetki Ağı çalışmaları doğrultusunda her türlü ırkçılıkla etkin mücadele için yeni düzenlemeye gidildi. Yeni düzenleme kapsamında Empower Irkçı ve Antisemitist Mağdurları Danışma Kurumu bünyesinde, “Memo“ adı altında Anti-semitist, Irkçı ve Aşırı Sağ Vakaları Dijital İhbar Birimi oluşturuldu ve faaliyete başladı. Irkçılık mağdurları, yakınları veya ırkçılığa şahit olan görgü tanıklarının anonim olarak dijital yolla ihbarda bulunabileceği birim, sistematik şekilde bunların dokümentasyonunu sağlayıp, antisemitizm ve ırkçı vakaların kentteki sayısını ve boyutunu tespit ederek, daha etkili önleyici yöntemlerin geliştirilmesine katkı sunacak. Türkçe de dahil, daha başka dillerde geniş bilgi için aşağıdaki internet adresine başvurulabilir: https://hamburg.arbeitundleben.de/empower 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir