HAMBURG PARLAMENTOSUNDAN NOTLAR

SPD Hamburg Milletvekili Güngör Yılmaz’ın hazırlayıp sizlerle paylaştığı 1-3 Haziran 2021 tarihli bütçe parlamento oturumlarından derlediği Parlamentodan Notlar bültenini Ekte bulabilirsiniz.

2021/22 yılları için bütçe taslağının hacmi 35,7 milyar euro 
Hamburg Eyalet Parlamentosu 1 ile 3 Haziran arasında yaptığı oturumlarda Eyalet Hükümetinin (Senato) 2021/22 yılları için hazırladığı bütçe taslağını onayladı. 2021 için 18,1 milyar euro, 2022 için ise 17,6 milyar euro harcama, bununla beraber yatırım çabalarının artırılması ve konsolidasyon adımlarının atılması öngörülüyor. Eyalet Maliye Bakanı Dr. Andreas Dressel, parlamentoda yaptığı konuşmasında Eyalet Hükümetinin korona krizinden kaynaklanan milyarlarca ek yüke rağmen, güçlü konjünktür önlemleriyle, hiçbir zaman – kriz yılı 2020’de dahil – sağlam bütçe ve dengeli harcama yolunu terk etmediğini vurguladı. Dressel, beklenenin üstünde olan vergi geliri ve alınan Acil Durum Kredilerinin çok dikkat ve titizlikle kullanılması nedeniyle, alınan kredi miktarının, hesap edilenin 2,5 milyar euro altında olduğuna dikkat çekti. Sadece Aile, Çocuk ve Gençlik alanı için 2021 ve 2022 yılı için bütçenin toplamı 3,4 milyar euro. Özellikle yuva ve kreşlerde çocuk eğitiminin ve bakımının finansmanının sağlana-bilmesi için her yıl için bir milyar euronun üzerinde bütçe öngörülüyor. 
Toplu sözleşmeyi ve asgari ücreti ihlal edenlere devlet ihalelerden men talebi 
Hamburg, Federal Rekabet Sicil Yasası’nın sertleştirilmesini talep ediyor. Federal yasanın yürürlüğe girmesiyle Hamburg’un “Adil Rekabeti Korumaya Dair Eyalet Yasası“ geçerliliğini kaybedecek. Hamburg Eyalet Hükümeti, yeni federal yasada eksik-liklerin olduğunu belirterek, federal yasanın Hamburg’un bu konuda şimdiye kadar uyguladığı eyalet yasasının gerisinde kaldığını açıkladı. Bu nedenle Hamburg Eyalet Hükümeti federal yasaya ek yapılarak, söz konusu eksikliklerin giderilmesi için Eyalet Konseyi nezdinde girişimde bulunacak. Hedefin toplu sözleşme ve asgari ücret ihlali yapan şirketlerin resmi ihalelerden men edilmesi olduğu ifade edildi. 
Avrupa Birliği Savcılığı Hamburg’da göreve başladı 
Sınırlar ötesi organize suçlar ve finansal dolandırıcılık nedeniyle Avrupa Birliği bütçesi her yıl milyarca euro zarara uğruyor. 2017 yılı sonunda düzenlenen Avrupa Birliği Yönetmenliği‘nin öngördüğü şekilde, üye ülkelerde kurulan Avrupa Birliği Savcılığı (EUStA) kurumunun, gelecekte Avrupa Birliği‘nin maddi menfaatlerini korumakta önemli yer tutacak. 1 Haziran 2021 tarihi itibarıyla Hamburg’daki Avrupa Birliği Savcılığı Temsilciliği de resmen göreve başladı. Almanya’da, Berlin, Frankfurt am Main, Hamburg, Köln, ve Münih olmak üzere, 5 merkezde toplam 11 savcı, Avrupa Birliği Savcılığı‘nın temsilcileri olarak görev yapacaklar. Hamburg’da başsavcı Jörg Schröder ve savcı Catrin Knuth Avrupa Birliği Savcılığı!nın temsilcileri olarak işe başladılar. 
Jobcenter’de aşılama 
Hamburg Sosyal İşler Dairesi, sosyal yardımla geçinen kişiler için, Wilhelmsburg’da pilot proje çerçevesinde, Jobcenter binasında aşılanma imkanı sunulacağına işaret etti. Projenin ilk etapta 600 kişi için tasarlandığını ve şimdilik Wilhelmsburg ile sınırlı olacağı belirtildi. Projenin amacının aşı olmak isteyenlere, kolay ve çabuk ulaşabilecekleri fırsat yaratmak olduğu kaydedildi. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir