GAZETEM

HAMBURG PARLAMENTOSUNDAN NOTLAR

SPD Hamburg Parlamentosu Üyesi Güngör Yılmazın Hamburg Eyalet Parlamentosu’nun 01.03.2023 tarihli oturumundan derlediği Parlamentodan Notları sizlerle paylaşıyoruz

“Aşırı sağcılığa karşı mücadele ana hedefimizdir”

Hamburg Eyalet Parlamentosu oturumunun Aktüalite Saati çerçevesinde “(Nazilerin) Hamburg’da 90 yıl önce iktidarı ele geçirmesi: Neden tarihten ders alarak, bugün dahi demokratik özgürlüğümüzü aktif olarak korumak zorundayız” başlığı altında aşırı sağ tehlikesi ele alındı. Demokrasinin korunması ve aşırı sağcılığa karşı mücadele hükümet koalisyonunun ana hedefleri arasında. Bu amaç, Hamburg’da “Cesaretli Şehir” eyalet programı, polis teşkilatının devlete karşı işlenen suçlar dairesine ek personel istihdamı veya internette aşırı sağ yapılar ile özel mücadele birimi gibi, aşırı sağ tehlikesine karşı alınan çok yönlü önlemlerle destekleniyor.

Engelli insanların iş pazarına katılımı güçlendirilecek

Hamburg, engelli insanların iş pazarında eşit oranda katılımda ve paylaşımda bulunabilmelerini “İş Bütçesi“ adlı bütçeyle teşvik ediyor. Şirketler ve kamu kuruluşları, engelli insanları düzenli kadrolu eleman olarak işe almaları halinde, söz konusu bütçeden maddi destek alabiliyorlar. Ancak şimdiye kadar bu imkanın yeterince kullanılmadığı tespit edildi. Bu nedenle hükümet ortakları, sundukları bir önergeyle senatodan, bütçenin sunduğu imkanlara ve sağladığı potansiyele dikkat çekmesini ve kamu şirketlerine de bu konuda danışmanlık yapmasını talep ettiler.

Sürdürülebilirlik ve toplu sözleşme bağlılığı:

Kamu ihalelerine ilişkin kriterler Hamburg’da kamu sektörü, devlet daireleri, ilçeler, eyalet bünyesindeki kamu idareleri, üniversiteler ve kamu şirketleri, her yıl yaklaşık 340 milyon euro değerinde mal ve hizmet tedariki sağlıyor veya satın alıyor. Hükümet koalisyonu ortakları, Hamburg’u sosyal, ekolojik ve ekonomik sürdürülebilirlik unsurlarını hesaba katmakla yükümlü görüyorlar. Bu nedenden hükümet koalisyonu ortakları sundukları bir önergeyle senatodan, adil ticaret, iyi iş ve çevre ve iklim koruma ana hedeflerinin daha da ilerletilmesini ve eyalet ve belediyelerin tedariklerinde daha da yoğun uygulanmasını talep ettiler. Koalisyonun önergesiyle kamu ihale kanununun reforme edilmesi imkanı sağlanarak, küresel sorumluluk, iyi çalışma, çevre ve iklim koruma alanlarında çağın şartlarının gerektirdiği uygulamaların hayata geçirilmesi öngörülüyor.

Fişli güneş enerjisi için engeller kaldırılmalı

Mevcut yasalar özel hanelerin “balkon enerji santralleri” olarak adlandırılan mini güneş enerjisi cihazlarının kurulmasını zorlaştırıyor. SPD ve Yeşiller, oturumda ortak bir önergeyle, artık hanelerde mini güneş enerjisi kurulumlarını kolaylaştırmak ve fişli güneş enerjisi cihazlarının önündeki mevcut engelleri kaldırılmak için, senatoya federal düzeyde girişimde bulunması görevini verdi. Evlerin balkonlarına veya teraslarına kurulabilen küçük fotovoltaik teknolojisine olan ilgi son zamanlarda önemli ölçüde arttı. Bu mini güneş enerjisi sistemleri, ihtiyaç duyduğunuz elektriğin bir kısmını kendinizin üretmenizi mümkün kılıp, böylece iklimin korunmasına katkıda bulunulmasını sağlıyor.

Exit mobile version