HAMBURG PARLAMENTOSU’NDAN NOTLAR

23 Şubat’ta seçilen Milletvekillerinin iştiraki ile açılan Hamburg Eyalet Parlamentosu’nun  4. oturumu da, koronavirüsü pandemisi nedeniyle yine kısıtlı kadroyla toplandı. SPD Milletvekili Güngör Yılmaz, 6 Mayıs’taki  oturumundan derlediği bültende, Meclis’te görüşülen konuları sanal ortam üzerinden takip edip, özet olarak kaleme aldı.  

SPD Milletvekili Güngör Yılmaz

 KORONA KRİZİNDE GELECEĞE AKILLI YATIRIM 

Oturumun “Aktüalite Saati” çerçevesinde eyalet parlamento üyeleri “Kriz zamanlarında geleceğe akıllı yatırım: Önümüzdeki 20 yıl içinde okul, yüksek okul, iklim koruması, ulaşım ve konut yapımı için 20 milyar euro” başlığı altında kriz döneminde yatırım konusunu tartıştılar. Krizin herşeyi değiştirdiği ve varolan sosyal pazar ekonomisi sistemini zorladığı belirtildi. Senatonun mali ve ekonomik politika araçlarını kullanarak kararlılık içinde uyguladığı yöntemler sayesinde krizin etkilerinin hafifletildiğine dikkat çekildi. Önümüzdeki 20 yıl içinde Hamburg ekonomisine destek için 20 milyar euro sağlanacağının ve bunun bu zorlu günlerde ihtiyaç duyulan önemli bir sinyal olduğuna dikkat çekildi.

 ÇOCUK YUVALARI KADEMELİ OLARAK AÇILACAK 

 Sosyal İşler Bakanı Melanie Leonhard Hamburg’da çocuk yuvalarının ve kreşlerin kademeli olarak, farklı yaş grubundaki çocuklar için açılması yönünde hazırladığı kapsamlı planı açıkladı. Buna göre ilk etapta 5 ve 6 yaş grubu çocuklar için yuvalar 18 Mayısta tekrar açılacak. Bu özellikle yuvadan okul eğitimine geçiş yapma süreci içinde olan çocukların eğitim biyografileri için çok büyük önem teşkil ediyor. Hazırlanan planın en verimli ve iyi şekilde hayata geçirilmesi için, süreç içinde herkesin, konulan sağlık ve hijyen kurallarını eksiksiz ve katı bir şekilde uygulanmalarının kaçınılmaz olduğu ifade edildi. 

HALK İNSİYATİFLERİNE DAHA FAZLA ZAMAN TANINMASI İÇİN ORTAK YASA TEKLİFİ ÖNERGESİ 

 SPD, Yeşiller ve CDU grupları ortak bir önergeyle korona pandemisinin doğrudan demokrasi araçlarına etkisini konu ettiler. Halk oylamasına gidilmesi için şart koşulan belirli sayıda seçmen imzasının, belirli süre içinde toplanmasını öngören yasa maddesinin, Hamburg’da toplanma ve gösteri yasaklarının devam ettiği sürece, uzatılmasını öngörüyor. Eyalet çapında ve ilçe bazında halk oylamasına gitmek için yasa tarafından öngörülen imzaları toplamayı mümkün kılmadığı için, imza toplama süreleri sunulan yasa teklifi önergesi doğrultusunda uzatılacak. 

İLÇE MECLİSLERİNİN VE KURUMLARININ İŞLEVLİĞİ VE ŞEFFAFLIĞI SAĞLANACAK

Eyalet Parlamentosu korona krizine rağmen kısıtlı kadroyla da olsa parlamenter çalışmalarını yürütecek bir yol buldu. Aynı şekilde ilçe meclislerinin ve komisyonlarının işlevliğinin sağlanması için parlamentoya önerge sunuldu. SPD ve Yeşiller tara-fından sunulan önerge, ilçelerde yapılacak çalış-maların krizin etkileri geçene kadar bekletilemeyeceğinden hareket ederek, çağdaş teknolojiler kullanılarak, ilçelerde alınan kararların gerekli şeffaflıkla kamuoyuna iletilmesini öngörüyor.

NOT:

Koronavirüsü yayılımını önleme amacı ile Hamburg Eyalet Parlamentosu oturumları geçici süre için ziyaretçi trafiğine kapalıdır. Fakat parlamentonun tüm oturumlarını https://www.hamburgische-buergerschaft.de/ adresli siteden canlı veya daha sonra arşivden izleme imkanı mevcut. 

Bir dahaki parlamento oturumu 27 Mayıs 2020, saat 13:30’da. 

Öneri ve eleştirileriniz için iletişim: E-posta: guengoer.yilmaz@hamburg.de 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir