HAMBURG PARLAMENTOSUNDAN NOTLAR

Hamburg Eyalet Parlamentosu SPD Milletvekili Güngör Yılmaz Parlamentodan Notlar bülteni ile tekrar sizlerle.

Yaptığı açıklamada sizlere seslenen Güngör Yılmaz “Korona pandemisinden yaşamın her alanı olduğu gibi Hamburg Eyalet Parlamentosu oturumları da etkileniyor. Seçimlerden sonraki yeni yasama döneminde yapılan parlamento oturumları, partiler arası uzlaşıyla tam kadroluk 123 milletvekili yerine, partilerin sandalye sayısına orantıyla temsil edildiği, 68 milletvekiliyle yapılıyor. Gerekli mesafeyi koruyabilmek için oturum bu kez genel kurul salonunda değil, belediye sarayının balo salonunda düzenlendi. Sizlere son yasama döneminden de alışık olduğunuz bu “Parlamentodan Notlar” bültenini derledim.” dedi.

BELEDİYE BAŞKANI DR. PETER TSCHENTSCHER HÜKÜMET AÇIKLAMASINDA BULUNDU

Sosyal mesafenin korunabilmesi için son oturumda olduğu gibi, bu kez de Hamburg Belediye Sarayının balo salonunda yapılan oturum Birinci Belediye Başkanı Dr. Peter Tschentscher’in koronavirüsü pandemisine ilişkin hükümet açıklamasıyla başladı. Tschentscher açıklamasında ”Hamburg’da 6 Nisandan beri hastalığa yakalanan sayısında gerileme var. Hastalığı atlatan insan sayısı, hastalığına yeni yakalananların sayısından yüksek. Yoğun bakımda bulunan insan sayısı sabit. COVID-19 veya başka nedenlerden ağır hastalananlar için kliniklerimizde yeterli ölçüde ve çok iyi tedavi hizmeti kapasitemiz var. Günde aşağı yukarı 3.500 test ile Hamburg nüfusa oranla, Almanya genelindeki test ortalamasının üstünde bir test seviyesi yakalamış durumda. Hamburg’daki laboratuvarlar kapasitelerini belirgin şekilde artırdı. Günlük 7.000 test yapma kapasitesine sahibiz” dedi. Tschentscher KOBİ’ler için Hamburg Korona Yardımına da değinerek, şöyle konuştu: “Şimdiye kadar bu yardımlardan faydalanmak için 50.000 başvuru yapıldı. Hamburg İnvestitions- und Förderbank kısa zaman içinde başvuruların yüzde 80’ini karara bağlayarak, başvuru sahiplerine toplam 300 milyon eurodan fazla ödeme yaptı. Kamu yararlı dernekler ve kuruluşların yanı sıra sanatcılar da Hamburg Korona Acil Yardımından faydalanabildiler” şeklinde konuştu..

KORONAYLA MÜCADELE iÇiN EK BiR MiLYAR EURO 

Hamburg Senatosu bütçeye borçlanarak ek kaynak sağlanması yönünde parlamentoya önerge sundu. Bir milyar euroyu kapsayan ek bütçe, koronavirüsü pandemisinin neden olduğu zorlukların aşılmasında kullanılanacak. Bütçeden krizden etkilenen kamu şirketlerinin de desteklenmesi öngörülüyor. Bir önceki eyalet parlamentosu oturumunda parlamento, Hamburg Borç Freni Yasasının öngördüğü özel maddeden faydalanmış ve borç frenini geçici olarak askıya alarak, senatoya bu şekilde bütçeye ek kaynak sağlama yolunu açmıştı. 

YABANCI ÜNIVERSİTELİLERE FAİZSİZ KREDİ

SPD ve Yeşiller ortak bir önergeyle koronavirüsü krizinden ağır etkilenen yabancı üniversite öğrencilerinin durumlarının daha da düzeltilmesini talep ettiler. Önergeyle senatonun Federal Hükümetin yabancı üniversite öğrencilerinin bu yaz sömestirine özgü sıkıntılarının çözümüne çare bulması talep edildi. Yaşanan krizin öğrencilerin çocuk parası, yetim maaşı veya aile sağlık sigortasından faydalanmalarını olumsuz yönde etkilememesine dikkat edilmesi vurgulandı. Hamburg Eyalet Parla-mentosu, ilk eyalet parlamentolarından biri olarak, daha önce de öğrenci yurdu kiralarının ve sömestire harcının ertelenmesi, ayrıca Hamburg Üniversite Öğrenci İşleri Sekreteryası ile yapılan ortak çalışmayla, ayda 400 euro olmak üzere, yabancı üniver-site öğrencilerine üç ay boyunca (toplam 1.200 euro) faizsiz Acil Durum Kredisi sağlanması karara bağlanmıştı. Yabancı üniversite öğrencileri bu krediden 20.04.2020 itibarıyla faydalanabiliyorlar

Foto : Cem SUVEREN

HALK İNİSİYATİFİYLE ANLAŞMA SAĞLANDI

Daha fazla bisiklet yolları yapılması, trafik ve ulaşım sistemine bisikletin etkin şekilde entegre edilmesi ve bisiklet sürücülerinin güvenliğini artırıcı önlemler alınması talebiyle geçen yıl başarıyla imza kampanyası yürüten Halk İnisiyatifi Radentscheid ile anlaşma sağlaması üzerine, halk oylamasına gidilmesine gerek kalmadı. SPD ve Yeşiller bisiklet yolları, trafiği ve sürüş güvenliğine yönelik kapsamlı bir önlem paketi hazırlanmasını kararlaştırdılar. Halk İnisiyatifi Radentscheid üyeleri 20 Eylül 2019’da talepleri için topladıkları 22.614 imzayı senatoya sunmuşlardı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir