HAMBURG SAĞLIK DAİRESİ UYARIYOR!

SPD Hamburg Parlamentosu Milletvekili Barış Öneş, Hamburg’da güncel korona salgını kısıtlamaları ve riskli ülkelerden dönecek vatandaşları için ve Hamburg Sağlık Dairesi’nin uyarısı konulu bilgilendirmesi hakkında açıklama yaptı ve tavsiyelerde bulundu. 

Parlamento’ya 23 Şubat seçimlerinde adımını atmasına rağmen çeşitli konularda aktüel açıklamalarla halkı bilgilendiren genç milletvekili Barış Öneş, “Küresel korona salgını nedeniyle zor günler yaşamaya devam ettiğimiz şu günlerde zaman zaman keyfi uygulamalarla, bazen de ciddi anlamda bizim sağlığımızın korunması yönünde Hamburg’da da farklı kısıtlama ve uygulamalara maruz kalıyoruz. Özellikle tatil döneminde vatandaşlarımızı olumsuz etkileyen korona testi ve karantina uygulaması ile ilgili son gelişmeleri sizlerle paylaşarak olası mağduriyetleri önlemeye çalışıyoruz” dedikten sonra, Hamburg Sağlık Dairesi’nin uyarıları doğrultusunda şu bilgileri aktardı: 

“Almanya’nın korona salgını nedeniyle açıkladığı ‘riskli ülkeler’ listesinde yer alan 130 ülke arasında maalesef Türkiye de yer alıyor. Yüksek salgın riski göz önüne alınarak belirlenen risk bölgelerinden hava, kara veya deniz yoluyla Almanya’ya giriş yapanların, bağlı bulundukları bölgelerdeki sağlık kuruluşlarına başvurarak ülkeye giriş yaptıklarını beyan etmeleri gerekiyor. Sağlık daireleri zaten bu bilgilere uluslararası yasalar çerçevesinde kendisi de ulaşabiliyor. “Riskli ülkeler” listesindeki ülkelerden gelenlerin eğer ellerinde negatif testleri yoksa 14 gün karantinada kalmaları ve ev ahalisi dışında kimseyle görüşmemeleri gerekiyor. Veya geldikten sonra eğer doktor yönlendirmesi yoksa kendileri ücretini ödemek kaydıyla test yaptırıp sonuçlarını sağlık dairesi yetkilileriyle paylaşmaları gerekiyor. Kurallara uyulmaması durumunda 500 ila 10 bin avro arası cezalar kesilebiliyor.

Almanya, Avrupa Birliği (AB) ülkesi olmayan bazı ülkelerde yapılan testleri veya internet üzerinden yaptırılan testleri kabul etmeyebiliyor. Bu konuda Hamburg’da Alman Kızılhaç Örgütü (DRK) önemli bir adım atarak kişilere masraflarını kendileri ödemeleri kaydıyla korona testi hizmeti sunuyor. 93 avro tutarındaki bu test için 040 554 449 222 numaralı telefondan randevu almanız gerekiyor. DRK’nın mobil hizmeti, evinize gelerek testinizi yapıyor ve test sonuçlarına 1-2 gün içinde ‘QR Kodu’ uygulaması üzerinden online olarak ya da ‘Coronawarn App’ uygulaması üzerinden ulaşılabiliniyor.”

BARIŞ ÖNEŞ’TEN TAVSİYELER 

Hamburg Parlamentosu’nun hukukçu milletvekillerinden Barış Öneş’in tavsiye mahiyetindeki sözleri ise şöyle: 

Hamburg’da okulların 6 Ağustos’ta açılacağını hatırlatarak buna göre önlemlerinizi almanızı tavsiye ediyorum. Zira riskli ülkelerden birinde tatil yapıyorsanız ve elinizde negatif testiniz yoksa veya bulunduğunuz ülkede yaptırdığınız test burada kabul edilmezse 14 gün karantina ihtimalini göz önünde bulundurmanız gerekiyor. Bu hem sizin iş yaşamınızı hem de çocuklarınızın okulunu olumsuz etkileyebilir. Çocuklarınızın okula vaktinde başlamaması durumunda velilerin maddi cezalara tabi tutulduğunu hatırlatmakta fayda görüyorum.

Şunun altını çizmek istiyorum: Amacım kesinlikle sizleri huzursuz etmek veya tatile gitmek istediğiniz ülkeden sizleri caydırmak değildir. Gönül ister ki hepimiz huzur içinde en güzel yerlerde, Türkiye’de, ülkemizde tatil yapabilelim. Fakat salgın riski ve bunun sonrasındaki sağlık risklerini, kurallara uyulmaması durumunda maddi yaptırımları dikkate alarak mağduriyetlerin önlenmesine yardımcı olmayı görev addediyorum.

HAMBURG’DA KORONA VAKA SAYILARI

Hamburg’daki son korona vaka sayıları hakkında da size kısaca bilgi vermek istiyorum: Robert Koch Enstitüsü’nün (RKI) 22 Temmuz verilerine göre Hamburg’da bir hafta içinde 100 bin kişi başına yeni 0,9 yeni enfeksiyon vakasıyla, senatonun kısıtlamaları artırma kararı alacağı 50 yeni vaka sınırının çok altında kaldı. Bugüne kadar Hamburg’da 5 bin 243 kişinin korona test sonuçlarının pozitif çıktığı ve bunlardan 4 bin 900’ünün iyileştiği açıklandı. Hamburg’da 7’si yoğun bakımda olmak üzere toplam 16 kişi halen hastanelerde tedavi görüyor. Eppendorf Üniversite Kliniği Adli Tıp Enstitüsü’nün açıklamalarına göre bugüne kadar Hamburg’da virüs kaynaklı ölenlerin sayısı 231.

Hamburg’da alışveriş merkezleri, resmi daireler, toplu taşıma araçları gibi kapalı alanlarda maske zorunluluğu devam ederken, düğün salonları, restoranlar, aileler arasında buluşmalar gibi toplu görüşmelere yönelik kontrollü gevşemeler özellikle işletmecilere az da olsa rahat bir nefes aldırdı.

Saygılarımla..

Barış Öneş

Hamburg Eyalet Parlamentosu Milletvekili (SPD)

04028804963 Steinbeker Marktstraße 87  kontakt@baris-oenes.de

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir