Hamburg’da Karne Zamanı!

Hamburg Türk Öğretmenler Derneği Başkanı Bilge Yörenç, Hamburg Eyaletinde okulların kapanıp yaz tatilinin başlaması sebebiyle bir yazı kaleme aldı.

BİLGE YÖRENÇ: Hamburg’da Karne Zamanı

Hepimiz okul hayatımız boyunca karne heyecanını yaşadık. Bugün aynı heyecanı Hamburg’ da okuyan öğrenciler yaşıyor: 6.7.2022 karne günü! Sınıfta karneleri dağıtırken öğrencilerimin gözlerindeki gururu veya hüznü de gördüm.

Değerli veliler !..

Karne, öğrencilerin okul hayatını ve derslerdeki durumunu izlemek amacıyla verilir. Alınan karneler aileler için; öğrencinin eğitim hayatındaki gelişmeleri ve değişmeleri, özel bir konuya olan ilgisini, sıkıntı yaşadığı dersleri gösterir. En önemlisi de, anne ve babaların karneyi bir başarı veya başarısızlık kaynağı olarak değil, öğrencinin gelişimini takip etmek ve hangi alanlarda desteğe ihtiyacı olduğunu anlamak için kullanabilecekleri bir araç olarak görmesidir. Her öğrenci eve iyi bir karne getirmek ister. Bu yüzden karnesi iyi olmayan öğrenci için, ailesinin tutumu ve tepkisi çok önemlidir. Çocuk karnesi ile eve geldiğinde hızla göz atmak ve hemen tepki vermek yerine, onunla karne hakkında konuşun. Başarısız kaldığı dersler için onu cezalandırmak yerine düşük notları ve/veya öğretmenlerinin olumsuz yorumları hakkındaki fikirlerini sorun. Çocuğunuzu dinledikten sonra, dersler ve notlar üzerinde birlikte konuşun ve anne-baba olarak fikirlerinizi uygun bir dille kendisiyle paylaşın.

Çocuğun başarılı olduğu derslerini takdir edin, bir sonraki dönem eksiklerini nasıl tamamlamayı düşündüğünü sorun ve bu konuda beraberce bir plan hazırlayın. Bu eğitim ve öğretim yılında da salgın sürecinin etkilerinin sürdüğünü görüyoruz: Okulların 2020 döneminden itibaren ara kapalı kalması, karantina koşulları, uzaktan eğitim veya hibrid çalışma sistemleri ve okulların teknik donanımdaki yetersizliği bugün alınan karnelerdeki notların diğer sebepleridir.

İşte bu yüzden çocukların karnesi nasıl olursa olsun bu konuda ailelere önemli görevler düşüyor. Karne değerlendirilmesinde en önemli konu ‘İkinci dönem nasıl verimli olabilirim/ olabilirsin?’ olmalıdır. Elinden gelenin en iyisini yapmaya çalış, gösterebildiğin tüm gayreti göster’ şeklinde bir yaklaşım doğru olacaktır. Çocuğunuzu sevdiğiniz ve onun yanında olduğunuz mesajını veren ifadeleri her fırsatta kullanın.

Bu dönemde de 9. sınıf öğrencilerinin bitirme sınavları (ESA) kaldırılmış, öğrenciler birinci ve ikinci dönem notlarıyla bir üst sınıfa geçme hakkı kazanmışlardır. 10. sınıf öğrencileri de ortaokul sınavlarına (MSA) salgın dolayısı ile altı yerine üç dersten girmişler, örneğin Almanca ve Matematikten yazılı, İngilizceden sözlü sınavı seçebilmişlerdir. Öğrencilerimiz hangi derste hangi sınava gireceklerini öğretmenlerin tavsiyeleri ile birlikte karar vermişlerdir. Karne notunun % 80 i dersteki performansını % 20 si girilen sınavlardan alınan notlardan oluşmuştur.

Öğretmenlerimiz bu dönemde büyük bir özveri ile öğrencilerimizi desteklediler, bireysel teşvik uyguladılar, okulların tüm destek olanaklarından yararlanmalarını sağladılar. Gelecek ders yılında tüm öğretmenlerimize başarılar dilerim. Velilerimiz de günlük olağan işlerinin yanı sıra, çocuklarının sağlıklı bir ortamda öğrenimlerini sürdürebilmeleri için büyük gayret gösterdiler, tüm imkânlarını seferber ettiler. Okullarda uygulanan destekleme faaliyetlerinin yeni ders yılında hem etkili hem de verimli olabilmesi ancak öğrenci, öğretmen ve velilerimizin iş birliği içerisinde olmasıyla sağlanabilir.

Karne konusunda sorularınız ve sorunlarınız varsa Hamburg Türk Öğretmenler Derneğinden, Hamburg Türk Veliler Birliğinden veya okullar dairesindeki KARNE HİZMETİ telefonundan (040 / 42899 -2002) bilgi ve destek alabilirsiniz. 2022/23 eğitim ve öğretim yılında da tüm öğretmen ve öğrencilerimize başarılar dileriz.

Hamburg Türk Öğretmenler Derneği Yönetim Kurulu adına

Bilge Yörenç

Hamburg TöDer Başkanı

Türkischer Lehrerverein Hamburg e.v.

Hamburg Türk Öğretmenler Derneği

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir