HAMBURG’DA “MANŞET” YARIŞI

Almanya’nın medya, liman, turistik ve ticaret merkezi Hamburg’da Türkçe yayın yapan basın organlarına “MANŞET” adıyla yazılı bir gazete daha katıldı. İlk sayısı geçtiğimiz günlerde piyasaya çıkan aylık gazetenin sahibi ise Ararat firması sahibi işadamı Ömer Polat.. Ancak, online sistemle yayın yapan benzer isimli bir gazete daha var ki, onun da adı “Hamburg Manşet..”  

Haber: Mehmet ATAK

Gazetecilik dilinde “İlk sayfaların üst bölümüne iri harflerle konulan başlık” olarak bilinen Manşet (Almancada Schlagzeile veya Manchette), habercilikte o konuya dikkat çekmek amacıyla kullanılır. Tabii çeşitli ülkelerde gazete ve dergilerine tıpkı Hamburg’da olduğu gibi Manşet‘i isim olarak seçen çok sayıda yayıncı kuruluşlar da bulunuyor. Haberimizin konusu da bu zaten.

AĞRI’DAN HAMBURG’A TAŞINAN MANŞET GAZETESİ

Liman ve ticaret merkezi olması sebebiyle “Dünyaya açılan kapı” olarak uluslararası bir üne sahip Hamburg’da Hüseyin Murat Dörtyol’un “Pazar Postası” adlı gazetesi ile başlayıp, yazılı ve internet gazeteler, dergi, radyo ve TV yayınları ile günümüze kadar devam eden Türkçe yayınlara, geçtiğimiz hafta işadamı Ömer Polat’ın sahibi olduğu Manşet adlı aylık gazete de eklendi.

İlk önce,  “Tüm insanları, grupları kardeş olarak görüyor ve sayfalarımızı onlara açık tutuyoruz. “Manşet”, bir kültür ve siyaset gazetesi, aynı zamanda buradaki esnaflarımızın tanıtımı için reklam gazetesi olarak karşımıza çıkıyor. Manşet, Almanya-Türkiye siyasetinin her alanından haberler, yorumlar ve röportajlar içerecek, doğru ve objektif bilgi verme ilkesini benimseyecek,  bu ülkede yaşayan herkesle “biz” ve “diğerleri” arasında ayrım yapmadan müzakere etmenin ve konuşmanın mümkün olduğunu gösterecektir” diyerek okurlarına Merhaba diyen Ömer Polat’ın görüşlerine bakalım.

Ağrı’da 1998-2006 yılları arasında 8 yıl süreyle yayınladığı Manşet gazetesini şimdi Hamburg’da piyasaya süren İşletme Fakültesi ve Kamu Yönetimi mezunu Ömer Polat, bir yandan meşrubat ve gıda toptancılığı işiyle meşgul olurken, “Memleketimdeki gazetenin mürekkep kokusu hâlâ burnumda tütüyor” diyerek, tam da Corona pandemisi döneminde yazılı gazete yayıncılığına bıraktığı yerden başlamış. 

Manşet‘in sahibi Ömer Polat, Editörü Naciye Aslan’a verdiği röportajda “Neden gazete çıkarıyorsunuz?” sorusunu cevaplarken, “Vatandaşlarımızın sıkıntıları, Çocuklarımızın geleceği, Esnafların durumu , Konsolosluk hizmetleri, Uçak biletleri, Emeklilik sorunları” konularında yaşanan olumsuzlukları dile getirip, ilgili mercilere ulaştırmak amacıyla bu işe giriştiğini belirtti. 

Ömer Polat,  Ağrı’da iken bir grup arkadaşıyla birlikte çıkardığı Manşet‘in, Hamburg’da da aynı isimle yayınlamasının en tabii hakkı olduğunu ifade ediyor. “Gazetemiz  hiç bir partinin, hiç bir derneğin, hiç bir grubun etkisi altında kalmayacak. Kimseye hakaret etmeyen, herhangi bir terör örgütüyle bağlantılı olmayan herkes, bu gazetede kendini ifade edebilecek. Bizim kendi düşüncemize yakın-uzak farketmeksizin herkesin bu gazetede yeri vardır, kapımız herkese açıktır” diyerek de, yayıncılıktaki prensiplerini net bir şekilde ortaya koyuyor.

FARKLI BİR GAZETE MÜJDESİ  

Ülkeler arasındaki Otomatik Bilgi Paylaşımı’nın,  Corona’nın ön hazırlığı gibi olduğunu ifade eden Polat“Bilgi paylaşımından sonra dijital para birimine geçiş daha da hızlanacak. Bu yeni oluşumda Manşet gazetesi olarak sürecin tam takipcisi olacağız. Bu bağlamda Manşet gazetesi özgürlükçü, çoğulcu ve hoşgörülü bir perspektife dayalı olacaktır. Bu nedenle Manşet, bir partinin, derneğin ve ideolijinin, bir hegemonyanın sözcüsu olmayacak. Hakkın ve haklının yanında olacaktır” açıklamasında bulunuyor. Polat, “Her yönüyle farklı bir gazete olma yolunda çaba göstereceğiz” müjdesini de vererek, yerel Türk medya organlarına başarılar diliyor. 

ÖMER POLAT HANGİ KONUDA YORUM YAPMADI ?

Yayıncılık sektöründe online sistemle faaliyet gösteren “Hamburg Manşet”le kendi gazetesi “Manşet” arasındaki isim benzerliği veya isim çağrışması konusunda düşüncelerine başvurduğumuz Ömer Polat, “Bu konuda söylenecek çok şey var ama,  şu aşamada konuşmak istemiyorum. “ diyerek, gelecekte belki açıklamalarda bulunabileceğini ima etti. 

                                          ***

Ve.. HAMBURG MANŞET

Yukarıdaki bazı bölümlerde adını zikrettiğimiz online haber gazetesi “Gazete Manşet”in imtiyaz sahibi İhsan Durur‘la  da bir nevi cevap hakkı kuralları çerçevesinde görüşüp, düşüncelerin aldık. Geçtiğimiz yıllarda Ayna Dergisi ile yayın dünyasında adını duyurmuş olan İhsan Durur, derginin yayınını durdurmasından sonra, ağırlıklı olarak 2019’dan bu yana bir grup arkadaşıyla internet gazetesi “Hamburg Manşet“le medyadaki yoluna devam ediyor. 

HAMBURG MANŞET DEYİNCE!..

Yazılı (print) gazete Manşet’in adını çağrıştıran Hamburg Manşet‘in imtiyaz sahibi İhsan Durur‘la “isim benzerliği veya isim çağrışması” konusunda konuştuk.

İhsan Durur

İhsan Durur, tam olarak olmasa da isim benzerliği veya çağrıştırması hakkındaki sorumuzu cevaplamadan önce, hangi amaçla online medya branşına adım attıklarını açıklarken,  “Bir gazetenin isminden çok demografik, coğrafik ve çizgi olarak okuyucusuna nesil eriştiği önemlidir. Biz Hamburg Manset Atatürk ve Cumhuriyetin temel ilke ve değerlerine bağlı, vatansever, özgürlükçü, barışçı, akılcı, sağduyulu, özgüven sahibi, düşünen, sorgulayan, kendi iç yaratıcılığını geliştiren, farklı düşünce ve inançlara saygılı, insan ilişkilerinde cinsiyet, ırk, din, dil farkı gözetmeyen bir toplulukla haber ve fikir-alışverisi iletişimine girmeyi amaç edindik” ifadesinde bulundu.

HAMBURG MANŞET ADINI 3 YIL ÖNCE ALDIK

İhsan Durur, yukarıda açıkladığı amaçlar doğrultusunda  daha   fazla   bir   okuyucu,   hatta   okuyuculuk   kadar   paylaşımcı   bir   kitleye   ulaşmanın en iyi   yolu sosyal   medya   ve   online   gazetecilik   olduğunu   düşündüğümüzden,   3   sene   önce   Hamburg Manşet   adıyla başlamaya karar   verdiklerini belirterek, devamında da şunları söyledi:   Bu amacınıza ve daha fazla bir okuyucu, hatta okuyuculuk kadar paylaşımcı bir kitleye ulaşmanın en iyi yolu sosyal medya ve online gazetecilik olduğunu düşündüğümüzden, 3 sene önce Hamburg Manşet adıyla başlamaya karar verdik. Ayse Drebing ve gönüllü arkadaşlarımızla bir gazete için kısa sayılabilecek sürede, haberlerimiz ve yorumlarımız ile, yüzbinlerce kişi ile iletisime geçer olduk. Bireylerle bizim yalnız okuyucu değil, zamanda bize bilgi eriştiren, kendi bilgilerini diğer kitlelerle paylaşan bir topluluk olduk. “

MANŞET GAZETELERİ OLDUKÇA FAZLADIR

Hamburg Manşet isminde olduğu gibi pek çok şehirde benzer isimde gazeteler yayınlandığına dikkat çeken İhsan Durur, son bölümde özetle şu görüşleri ortaya koydu

“Gazetelerin isimlerinin birbirine benzemesi gelişen ve globalleşen medyada da gayet doğaldır. Manset adını taşıyan, özellikle şehir adları ile kombine edilen manşet gazeteleri google aramasında da görüleceği gibi oldukça fazladır. Gazetelerin ve Basının toplumdaki önemini düşünürsek, ne kadar fazla gazete olursa, topluma da o kadar fazla bilgi ve enformasyon ulaşacağını düşünüyoruz. Kaldı ki, demografik ve coğrafik ve hatta jeopolitik olarak bizden ayrı doğrultuda bir basın öğesinin aktif olmaması, ismi bize yakın ve hatta aynı olsa bile bizim çalışma düzenimizi etkilemez. Mutlaka dünyada sayısız İHSAN, AYŞE vardır, her İHSAN veya AYŞE’nin yetenekleri ve duruşu ile topluma ve hayata katkısı vardır, ama farklıdır. Yeter ki, herkes birbirinin özgürlüğüne ve kişiliğine saygı göstersin.

Hamburg Manşet, ilmin ve bilimin, Atatürk ve Cumhuriyet ışığının insanlara ulaşmasını sağlamak, aydınlık dünya düşünceleri ve fikirleri müdafaa edip tüm dünyaya ulaştırmak adına yoluna devam edecektir.”

                               ***

GAZETEM’in Notu:

Biz, güncel objektif yayıncılık düşüncesiyle farklı kulvarlarda faaliyet gösteren 2 ayrı yayın organının imtiyaz sahipleriyle görüşüp, fikirlerini kamuoyuna yansıtmayı düşündük ama, görüldüğü gibi bir tarafın yorum yapmayışı karsısında kafalarda bazı soru işaretleri de dolaşıp duracaktır. İyi günler..  

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir