Hamburg‘da “Yalda Festivali“ Coşkusu! Farklı kültürler buluştu…

Hamburg’da 15 yıldır aralıksız olarak Eyalet Milletvekili Mehmet Yıldız öncülüğünde gerçekleşen Yalda Festivaline yoğun ilgi oldu. Billstedt semtindeki Kültür Palast’da gerçekleşen “ Dayanışma ve Barış“ temalı festivale yaklaşık 300 kişi katıldı.

MEHMET YILDIZ: “SONUNA KADAR BARIŞ DİYORUZ“

Festivalin açılış konuşmasını yapan Hamburg Eyalet Milletvekili Mehmet Yıldız şöyle konuştu: “Dışardaki tüm sorunlara rağmen(Savaş, ekonomik kriz, işşizlik vb) biraraya gelmemiz çok güzel bir şey. Savaşın kimin yaptığı yada nereden geldiği önemli değildir. Savaşta işçiler, emekçiler ve yoksul halk en fazla bu durumdan etkilenir. Her şeylerini kaybederler. Emperyalist güçler sırf kendi çıkarları için enerji kaynaklarına sahip olmak için savaş çıkarmayı göze alabilirler. Son yaşanan Ukrayna-Rusya savaşının asıl sebebi ABD’nin emperyalist çıkarları için Rusya ve Çin’in büyümesine karşı çıkarılmıştır. Batının emperyalist güçlerinin ikiyüzlülüğüne dikkat çekmek isterim. Geçmişte Afganistan’da insanlar bombalanırken sonrasında ülkeye el koyan başta ABD olmak üzere batının emperyalist güçleri enerji kaynaklarını sonuna kadar sömürdükten sonra ülkeyi Taliban rejimine teslim edip kaçmışlardır. Ülkeyi kaderine terk edip arkalarından ne demokrasi nede insan hakları bırakmışlardır. Sadece kan ve gözyaşı bırakmışlardır. Batı dünyası kendi yaptıkları savaşları “iyi savaş” çıkarlarına hizmet etmeyen savaşları “kötü savaş” olarak değerlendiriyor. Oysa savaşın iyisi yada kötüsü olmaz savaş her zaman bir yıkımdır. Ukrayna savaşında ülkeyi ilk önce zengin oligarklar terkedip batıya kaçtı. Ülkede kalan fakir halk ise bu yaşanan yıkım ile başbaşa bırakıldı. Bizler bugün tüm savaşlara karşı çıkmak sesimizi sonunan kadar yükselterek “barış” diyoruz.”

YILIN EN UZUN GECESİ “YALDA”

Başta İran olmak üzere Azerbaycan, Afganistan ve Tacikistan gibi Farsça kültürünün hakim olduğu coğrafyada 2000 yıldan fazla zamandır, 20 Aralık’ı 21 Aralık’a bağlayan yılın en uzun gecesi “Yalda Gecesi” ismiyle kutlanıyor. 15 yıldır aralıksız olarak Hamburg’da düzenlenen festivalde Afganistan, Azerbaycan, Kamerun, İran, Brezilya, Türk ve Kürt müzik grupları sahne aldı. Davetliler birbirinden farklı müzik ezgileri içinde dans edip gönüllerince eğlendiler.

FOTO GALERİ

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir