Hamburg’daki “Demokrasi ve Özgürlük” panelinde konuşan Can Dündar: “Umutluyuz!” 

Hamburg Özgürlük ve Demokrasi Platformu’nun StiftungsSaal salonunda düzenlediği  ‘Demokrasi ve Özgürlük’ adlı  panele  Gazeteci Can Dündar,  Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu (AABK) Onursal Başkanı Turgut Öker, eski HDP Milletvekili Selma Irmak ve proğramı yöneten akademisyen Nil Mutluer iştirak etti. 

Haber: Mehmet ATAK/ Fotoğraflar: Kadir TAÇGIN (Gazetem.eu)

Pazar günü Hamburg’un Bergedorf semtinde Alevi Vakfı’na ait StiftungsSalon’da Hamburg Özgürlük ve Demokrasi Platformu‘nun düzenlediği panelde yapılan konuşmalarda, Gezi Olayları vesilesiyle yaşanan olumsuzluklarıın toplumda yarattığı kamplaşmaların ortadan kaldırılması  için yapılması gerekenler dile getirildi.

YOLU VE HEDEFİ DOĞRU BELİRLEYELİM 

Kabare sanatçısı Muhsin Omurca‘nın beğeniyle izlenenTürkçe-Almanca  Stand-Up gösterisini takiben yaklaşık 300 kişinin katılımı ile tamamen dolu salonda başlayan paneli yöneten Nil Mutluer, bu tür toplantıların amacını anlatarak, özetle şunları söyledi:

“Ya karanlıkta kalacağız, ya da aydınlığa kavuşmak için nasıl organize oluruz diye yola çıktık. Salondaki bu kalabalığı da birlikte ördük ve örmeğe de devam edeveğiz. Yeter ki yolumuzu ve hefefimiz doğru belirleyelim.

SELMA IRMAK: “HUZUR VE HÜZÜN BİR ARADA!” 

HDP eski Milletvekili olup da şu an Berlin’de yaşayan Selma Irmak, 2015’in Türk siyasi hareketi tarihinde bir dönüm noktası olduğuna vurgu yaparak, bu dolu salonda kadınlı erkekli duyarlı kesimi görmenin insana hem huzur, hem de ülkemizde yaşananları düşündükçe hüzün verdiğini söyledi. Selma Irmak, “Biz hep birlikte ve barış içersinde yaşamak istiyoruz. Gezi olaylarınından çıkan mesaj da budur. Uyuyanlar da artık uyandı.  Böylece toplumsal bir hareket ortaya çıktı. Demokrasi açığı Kürtler olmadan kapatılamaz” şeklinde konuştu. 

CAN DÜNDAR: “ÇEKTİĞİMİZ BU EZİYET ÇOK SÜREMEZ!”

Hakkındaki soruşturmalar ve cezalar nedeniyle 2015’ten beri Berlin’de sürgünde yaşayan gazeteci yazar Can Dündar ise, “Sevgili Canlar, hoşgeldiniz” diyerek başladığı konuşmasında, Almanya’da yaşadığı yıllara giden yolda başından geçenleri özetledi ve  “Bu salonda hepmiz acıyla doluyuz. Derdimiz ortak, hedefimiz ortak” sözleri alkışlarla karşılandı. 

6 Liderin tavandaki buluşması tabana da yansıtalmalıdır” diyen Dündar, “Önce hasar tesbiti, ardından da yol haritası ve inşa etme” yoluyla düzlüğe çıkılabileceğini ifade etti. Bu konuda duyarlı olan herkesin elini taşın altına koyması gerektiğini hatırlatan ve bu yolla kitlesel desteğin katlanarak sağlanması suretiyle iktidara gelmek üzere olan oluşumun Avrupa’ya da anlatmak için çalışılması gerektiğini dile getiren Dündar, “Sünni-Alevi ayrımcılığı ülkemizin huzuru açısından da artık son bulmalıdır” şeklinde konuştu. 

 “Asla mmutsuz değilim. Gezi bize ne yapmamız gerektiğini çok iyi öğretti.” diyen Can Dündar, “Gezi insanlarımıza  yan yana nasıl gelebiliriz ve birbirimizi nasıl tolere edebilirizi öğretti. Şayet o günlerde  örgütlü olabilseydik AKP bu denli ağırlığını koyamazdı. Gezi bize ne kadar umut verdiyse, iktidara da o kadar korku verdi” ifadesinde bulundu. 

TURGUT ÖKER’DEN ORTAK TEMEL ETRAFINDA BİR ARAYA GELME ÇAĞRISI 

Hamburg’da 42 yıl yaşamış olduğunu belirterek söze başlayan AABK Onursal Başkanı Turgut Öker, farklılılıkların Hamburg’daki bileşiminin Türkiye’de de oluşturulması gerekliğine vurgu yaparak, “Bu önemli nokta da çözümün anahtarıdır” dedi ve Avrupa’da yaşanan bu deneyimlerin Türkiye’de de uygulanmaısı gerekliliğine vurgu yaptı. 

Öker şunları söyledi: “Aksi halde görünen o ki, Yezid zihniyeti karşısında kimse tutunamaz, bizi boğarlar. Çare ise, ırkçı ve faşist zihniyet haricindeki örgütlerarası birliklerin,  demokratik güçbirliği etrafında bir araya gelerek, yaz tatili sonrasında kitlesel hareketlere ağırlık vermeleridir. Avrupa’daki birliktelik hareketi Türkiye’de de çok olumlu karşılanmaktadır.”

     *** 

Panelin soru-cevap bölümünün başlarında söz  alanlar arasında  Güngör Yılmaz, Mehmet Yıldız ve Filiz Demirel ile Alper Doğan, Demet Kılıç gibi isimler vardı. Güngör Yılmaz, “Hamburg’da sizin tesbitinizdki birliktelik örneği hiç de öyle değil. Burada ötekileştirilen insanlar da var maalesef. Yüksek hedeflere ulaşmanın henüz çok uzağındayız.” şeklinde konuştu. Mehmet Yıldız ise, “İnanç özgrlüğü çerçevesinde hareket ederek, Sünni kesimin de kalbini kazanmalıyız. Almanya’dan başka ülkeler yapılan silah sevkiyatına karşı olduğumuz bilinmekte olup, bu tutumumuz devam edecektir.” dedi. Alper Doğan da “Yurdunu, vatanını sevenlere de vatan haini damgası vurulduğunu belirterek, “Bukelamunlar temizlenmelidir” şeklinde konuştu. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir