Hulisi Işıtan’dan siyasete derin bakış!

Hamburg ve Samsun’da CHP içersinde siyaset yapan Hulisi Işıtan, güncel  konulardaki gelişmeleri Gazetem.eu için değerlendirdi. Işıtan, Millet İttifakıını başarılı çizgide gördüğünü söyledi ve ayrıca “Savaştan değil barıştan yanayım” diyerek,  Ukrayna’ tarafında olduğunu ve Türkiye’nin tavrını da olumlu bulduğunu ifade etti.

Röportaj : Mehmet Atak / Fotoğraflar: Cem Suveren

Hulisi Işıtan, 1989 yılından beri Hamburg’daki aktif ticari hayatında  market, restoran ve konut sektöründe başarılı bir grafik çizerken, 2010’da Samsun Atakum’da  ilçe CHP yönetimine girerek  siyasete ilk adımını attı. CHP Hamburg ve Schleswig -Holstein Birliği Yönetim Kurulu üyeliğine de seçilen Işıtan, 2019 yılında yapılan Mahalli Seçimlerde CHP Atakum Belediye Meclis Üyesi olarak görevini sürdürüyor.

CHP Birliği Başkanı Erol Buldak‘ın da hazır olduğu görüşmemizde Rusya-Ukrayna savaşı,  yeni Seçim sistemi, Cumhurbaşkanı adayları ve Süper Lig konularındaki sorularımız ve 12 yıldır siyasetin merkezinde olan Beşiktaş sevdalısı Hulisi Işıtan‘ın cevapları şöyleydi:

HEP EZİLENDEN YANAYIZ

* Sayın Işıtan, Rusya’nın Ukrayna’ya karşı 5 hafta önce başlattığı savaş, ABD, Çin, Almanya ve Türkiye’nin de bulunduğu dünya ülkeleri arasında da yoğun diplomatik görüşmeleri de beraberinde getirdi. Bu konu hakkında sizin genel bakış açınız ne yönde?

H. IŞITAN: Savaşa karşı barış taraftarı ve hep ezilenden yana olmamız sebebiyle tabii ki Ukrayna tarafındayız. Özellikle kadın ve gençlerin de ülkeleri için mücadele vermeleri takdire şayandır.

Her iki ülke ile dostane ve yoğun ticari münasebetleri olan Türkiye’nin de bu savaş ortamında barış için aktif rol alması gayet doğaldır. Gelişmeleri olumlu buluyorum. Temenimiz ise, en kısa zamanda barış ortamının sağlanmasıdır. 

* Geçtiğimiz günlerde barajın yüzde 7’ye düşürüldüğü yeni Seçim Yasası, bazı ayrıntılarla birlikte  TBMM’de kabul edildi. İktidarın bu sistemle birlikte beklentisi nedir?

HALKIN SIKINTILARI SEÇİM SANDIĞINA DA YANSIYACAKTIR

H. IŞITAN: Bütün hesaplar Cumhur İttifakı içersinde yer alan Devlet Bahçeli’nin liderliğindeki MHP’nin ilk seçimde Baraj dışında kalmaması  ve az farkla da olsa mevcut AKP-MHP iktidarının devamı üzerine yapılmıştır. Ancak, enflasyon ile pahalılığın had safhada olduğu, büyük ölçüde geçim sıkıntısının yaşandığı  ülkemizde, bu olumsuzlukların artık sandığa da yansıyacağı açık olarak görülmektedir.

* Genel Seçimler ile Cumhurbaşkanlığı Seçimi  normalde 2023 yılı Haziran ayında yapılacak ama, bir erken veya baskın seçim ihtimalinin olabileceği de dillendiriliyor. Bu hususta sizin tahmininize göre nasıl bir yol izlenebilir?

H. IŞITAN: Görünürde iki ihtimal var.  Birincisi.. Önümüzdeki 14 ay içersinde bazı iyileştirme tedbirleri alarak  seçimin zamanında yapılması.. Diğeri ise, gün geçtikçe artan hayat pahalılığının had sahaya ulaşmasına meydan vermeden Erken veya Baskın Seçim’e gitmek. Ancak, durum ne olursa olsun, halkımız 2019’da özellikle büyük kentlerde  Büyükşehir Belediyeleri seçimlerinin muhalefet tarafından  kazanıldığı gibi, artık halkımız bilinçli şekilde oyunu kullanacaktır.

SEÇİM ANKETLERİNİN SESİNE KULAK VERELİM

* Sayın Işıtan, Türkiye’de son dönemlerde yapılan Anketlerde Cumhur İttifakı partilerinin oylarında düşme, Millet İİttifakı’nda ise artış olduğu belirtiliyor. Sizce bu Anketler gerçeği mi yansıtıyor?

H. IŞITAN: Hemen hemen tüm Anket sonuçlarını bu şekilde çıkması tesadüfi değildir. Halkımız açısından bıçak kemiğe dayandığı için, sonuçların da anketlere bu şekilde yansıması gayet doğaldır. 

Tabii Genel Başkanımız sayın Kılıçdaroğlu ve ekibinin 2019 Mahalli Seçimleri’nde uyguladığı akıllı politik konseptte olduğu gibi, bu defa da 6 partiden oluşan Millet İttifakı içersinde gayet güzel bir yöntem uygulayıp, ülkeyi adım adım gezerek halkın tüm kesimleriyle görüşerek kucaklaşması da yapılacak ilk seçimler için oldukça önem taşımaktadır. Millet İttifakı’na dahil diğer partileri tutumları da övgüye değer mahiyettedir. Sonuç olarak Anketler halkın nabzını tutarak, gerçekleri halka aksettirmektedir.

Cumhurbaşkanı adayımız belli olmakla birlikte, Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı adayını da yine ittifak partilerinin nihai kararı belirleyecektir.

* Almanya Başbakanı sayın Olaf Scholz ve kurduğu Koalisyon Hükümeti için neler söyleyeceksiniz?

BAŞBAKAN OLAF SCHOLZ’A BİRAZ ZAMAN TANIMAK GEREK 

H. IŞITAN : Başbakan Olaf Scholz’u taa Hamburg Belediye Başkanlığı ve önceki Başbakan Merkel’in Yardımcısı olduğu dönemden dolayı çok iyi tanıyoruz. CHP-SPD parti kardeşliği ve başbakanlıkta henüz yeni olması sebebiyle şu an konuşmak için çok erken. Ancak, partisi ve kendisine başarılar diliyoruz. 

TRABZONSPOR FIRTINASI VE FENERBAHÇELİLER DERNEĞİ’NİN BAŞARISI

* Son sorumuz ise, Trabzonspor’un bu sezonda fırtına gibi eserek 3 büyükleri saf dışı bıraktığı Türkiye Süper Ligi üzerine olacak. Bir Bekiştaşlı olarak ne düşünüyorsunuz?

H. IŞITAN : 37 yıl önce peşpeşe şampiyonluklar yaşayarak futbol tarihine geçen Karadeniz takımı Trabzonspor, bu sezon cidden başarılı bir performans sergileyerek şampiyonluğu haketmştir. Tebrik ediyoruz. 

Fenerbahçe toparlanmış ve ikincilik yolunda ilerlemektedir. Bu arada, Hamburg Fenerbahçeliler Derneği’nin yardım proğramı çerçevesinde Erzincan’a ben davetli olarak heyete katıdım. Erzincan ve çevresinde Fenerbahçe taraftarlarının bizlere gösterdikleri sıcak ilgi karşısında bir Beşiktaşlı olarak çok duygulandım. Fenerbahçeliler Derneği’ni bu yönden tebrik ediyorum.

Beşiktaş’ta bu sezon şanssızlıklar had safhadaydı. Yönetimin duruşunu önemsiyorum ve  gelecek sezon başarılı olacaklarına inanıyorum.

Galatasaray da umduğunu bulamayan bir takım hüviyetinde olup, seçimli Kongre ile yeni yönetimini belirleyecek. Seçilecek olanlara başarılar..

Ve.. Milli Takım.. Başlangıç maçlarında iyi olmamıza rağmen, son maçlardaki sonuçlarla maalesef Dünya Kupası yolundan döndük.

                                                          ***

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir