İnternetten tatil alanlara ‘’kopya site’’ tuzağı

Geçtiğimiz yıllarda özellikle Avrupa’dan satın alınan tatillerde yaşanan ve birçok gurbetçiyi mağdur eden ‘kopya internet sitesi’ yoluyla yapılan dolandırıcılıklar, bu sene de sıla yolu sezonunun başlamasıyla beraber yeniden gündeme geldi. Avrupa’da yaşayan birçok vatandaş, internet üzerinden Türkiye’de otel rezervasyonu yapmak isterken\ oluşturulan sahte internet siteleri tarafından mağdur ediliyor.

Nasıl dolandırıyorlar?

Büyük turizm şirketi ve otellerin internet sitelerini kopyalayan dolandırıcılar, Google arama sonuçlarında kendi sitelerini gerçek sitelerin üzerinde göstererek kullanıcıların kendi oluşturdukları kopya sitelere yönlendiriyor. Gerçeğinden neredeyse farkı olmayan bu sitelere giren kullanıcılar, otele ödeme yaptıklarını sanarak paralarını dolandırıcılara gönderiyor.

Sahte rezervasyon gerçek fatura

Dolandırıcıların kurdukları sistem o kadar gerçekçi ki, kopya siteler üzerinden yapılan ödemeler için mağdurlara fatura bile gönderiliyor. Muhtemelen kimlik bilgilerini ele geçirdikleri insanlar adına kurulan şirketler üzerinden fatura kesen dolandırıcılar, aynı zamanda sitede yazdıkları telefonlar üzerinden de ödeme alabiliyor. Kopya siteden alışveriş yapan mağdurlar, ellerinde bir turizm şirketi adına kesilmiş faturalarıyla, hiçbir şeyden şüphelenmeden tatil gününü bekliyor.

Tatil dolandırıcılığı anlaşılması çok zor

Dolandırıcıların ağına düşen mağdurların birçoğu, dolandırıldıklarını rezervasyon yaptıklarını sandıkları otele gidince anlıyor. Belki Avrupa’dan belki Amerika’dan bütün yılın yorgunluğunu atlamaya memleketlerine gelen ziyaretçiler, ancak odalarına çıkmak için otele giriş yaptıklarında gerçek bir rezervasyonlarının olmadığını öğreniyor.

Sahte villa rezervasyonları da var

Pandemiyle beraber izole tatil taleplerinin artmasıyla beraber, kopya site dolandırıcıları da gözlerini villa kiralamak isteyen misafirlere çevirdi. Villa kiralama platformlarını ya da gerçek villa ilanlarını kopyalayan dolandırıcılar, muadillerinden düşük fiyat teklifleriyle çok sayıda kişiyi dolandırmaya devam ediyor.

Kaynak : https://turizmavrupa.net/internetten-tatil-alanlara-kopya-site-tuzagi/

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir