IRKÇI POLİSLERİN SAYISI ARTIYOR

Almanya’da ırkçı mesajlar paylaşan polisler bir bir açığa çıkarken yüzü aşkın polis hakkında soruşturma yürütüldüğü duyuruldu.

Almanya’da emniyet teşkilatında görevli polisler arasında ırkçılık hızla yükseliyor. Ülkenin en kalabalık eyaleti olan Kuzey Ren Vestfalya’da 2017 yılından bu yana 104 polis hakkında aşırı sağ suçlamasıyla soruşturma başlatıldığı ortaya çıktı.

DİSİPLİN CEZASI

Kuzey Ren Vestfalya eyaleti İçişleri Bakanlığı’nın yayımladığı rapora göre, 4’ü bakanlık bünyesinde, 31’i ise Essen emniyet teşkilatında olmak üzere aşırı sağcı olduğu belirlenen 104 emniyet mensubu tespit edildi. 71 polis hakkında yürütülen soruşturma henüz sonuçlanmazken, karara bağlanan 29 dava sonucunda sekiz polise disiplin cezası verilmekle yetinildi. Diğer davalarda ise isnat edilen suçlar ispatlanamadı ya da davalar zaman aşımına uğradı.

MESAJLARDA ORTAYA ÇIKTI

Geçen hafta mesajlaşma uygulaması WhatsApp’taki sohbet gruplarında ırkçı paylaşımlarda bulunan 29 polis açığa alınmıştı. Kuzey Ren Vestfalya İçişleri Bakanı Herbert Reul, bu polislerin anayasaya aykırı söylemlerde bulunduğunu, aralarında “Hitler ve Yahudiler için kurulan gaz odalarının resimleri ile gamalı haç sembollerinin de yer aldığı 100’den fazla sembol kullanıldığı” tespitinde bulunduklarını açıklamıştı.

FAŞİST ÇETEYE YASAK

İsveç’te politik bir parti olan ve Finlandiya, Norveç, Danimarka ve İzlanda’da grup olarak aktif faaliyet yürüten İskandinav Direniş Hareketi adlı faşist grup bu hafta yayımlanan bir mahkeme kararıyla yasa dışı ilan edilmişti. Finlandiya’da yüksek mahkeme, söz konusu grubun çete kapsamında görüldüğünü ve “İfade özgürlüğü veya örgütlenme özgürlüğüne sahip olmadığını” belirterek faaliyetlerini yasaklamıştı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir