IRKÇILIĞA KARŞI PROTESTO YARIDA KALDI

Irkçılığa ve Amerika’daki polis şiddetine karşı, Hamburg’daki ABD konsolosluğunun önünde gerçekleşen gösteriye Polis müdahale etti, gösteri dağıldı.

Cuma günü Hamburg’da ırkçılık ve polis şiddetine karşı gösteri planlanmıştı. Polis sözcüsünün verdiği bilgiye göre, 250 katılımcının bildirildiği, katılımcı sayısının giderek artarak 3100 kişinin ABD konsolosluğuna geldiği belirtildi.

Yetkililer tarafından Korona önlemleri çerçevesinde mesafe ve maske uyumu hakkında yapılan açıklamalara rağmen, katılımcılar gerekli uygulamaları ihlal ettiler. Sadece yarım saat sonra polis, gösterinin resmi olarak sona erdiğini ilan etti, ancak göstericiler kaldı. Yetkililerin gösteriyi sona erdirmek için gösteri organizatörü ile görüşmeler yapmasından sonra da sona erdi. Gösteri organizatörü göstericilere barışçıl bir şekilde eve gitmeleri için çağrıda bulundu, topluluk öğleden sonra yavaş yavaş dağıldı.

Gösteri “Floyd için Adalet Siyahları öldürmeyi durdurABD’deki ırkçı terörü durdur” sloganı ile kaydedilmişti. Gösterinin nedeni ise Minneapolis’te bir polis operasyonu sırasında siyahi Amerikan, George Floyd’un ölümü idi.

Almanya’nın bir çok kentlerinde de aynı konuda gösteriler düzenlenirken, Cumartesi günü Hamburg Rathausplatz’da tekrar bir protesto gösterisi yapılacak. Organizatörler: Black History Month Hamburg, Lampedusa in Hamburg, Asmaras World-RefugeeSupport ve Black Community Hamburg.

NE OLMUŞTU?

ABD’nin Minneapolis kentinde, 25 Mayıs akşamı George Floyd adlı siyahi Amerika’lı polis tarafından gözaltına alınırken hayatını kaybetmişti. O tarihten sonra Amerika’da farklı kentlerde gösteriler yapılırken, birçok eyalette göstericilerle polisler karşı karşıya geldi.

Siyahi George Floyd’un polis tarafından öldürülmesi nedeniyle Amerika kendini protestoların içinde buldu. Polis müdahalesinde kayıtlara geçen ve ‘nefes alamıyorum‘ sözleriyle hafızalara kazınan Geroge Floyd’un öldürülmesi, ülkede ırkçılık protestolarına dönüştü.

Derleme: Naciye ASLAN

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir