Irkçılık kurbanı Mehmet Kaymakcı anılacak 

Hamburg’da 24 Temmuz 1985’te üç Neonazi tarafından katledilen Mehmet Kaymakcı (29) pazar günü (24.7.) katledilişinin 37. yılında anılacak. Bundesliga 2 takımı HSV aynı saatlerde sahasında oynayacağı Rostock maçında “Mehmet Kaymakcı’nın anısına” yazılı pankart açacak. Kaymakcı’yı katleden Neonazilerden biri HSV’li bir holigandı.

Almanya’nın Hamburg kentinde 24 Temmuz 1985’te üç Neonazi tarafından katledilen Ankara Haymanalı Mehmet Kaymakcı (29), pazar günü (24.7.) katledilişinin 37. yılında, geçen yıl anısına dikilen anıt heykelin bulunduğu parkta anılacak.

Almanya’da yabancı düşmanlığının ortalığı kasıp kavurduğu 1980’li yıllarda kentin Langenhorn semtindeki Kiwittsmoor Parkta, Neonaziler tarafından öldürülen 29 yaşındaki Mehmet Kaymakcı için 24 Temmuz, Pazar günü, saat 15:00’da, Kiwittsmoor Parkında anma töreni, düzenlenecek.

Boelz: “Özellikle devlet kurumları ırkçılık mağdurlarının yanında olmalıdır”

Ramazan Avcı İnisiyatifi, Hamburg-Nord İlçe Belediyesi, Aralık 1985’de eşi Neoziler tarafından öldürülen Ramazan Avcı’nın eşi Gülüstan Avcı ve Kasım 1992’dekli Mölln vahşetinde üç aile üyesi yitiren Faruk Arslan tarafından ortak düzenlenen anmanın ırkçılığa karşı duran herkese açık olduğu belirtildi.

Bezirksamt-Nord Belediye Başkanı Michael Werner-Boelz yayınladığı basın bildirisinde, “Anayasamızın temel maddesindeki ‘İnsanlık onuru dokunulmazdır. Tüm devlet erki ona saygı göstermek ve onu korumakla yükümlüdür’ şeklindeki tanımlama benim için yol göstericidir. Özellikle devlet kurumları ırkçı şiddet mağdurlarının yanında olmalıdır ve her türlü insan düşmanlığına karşı angajman, mücadele göstermeliler. Bu itfaiye, polis, ordu ve kamu idaresi için de geçerli. Bu mücadelede temel taş ırkçı şiddet kurbanlarının anısını canlı tutmaktır. Mehmet Kaymakcı cinayeti onlarca yıldır unutuldu. Belediye Meclisinin girişimiyle, İlçe Belediyesi, Ramazan Avcı İnisiyatifiyle birlikte son üç yıldır anma etkinliği düzenleyerek, Neonaziler yaptığı bu iğrenç olayın hafızalara getirmesi çok doğrudur.”

HSV maçta pankart açacak, stadyumda anons yapılacak

Bundesliga 2 ekiplerinde HSV’de Mehmet Kaymakcı’yı anacak. HSV, anma etkinliği ile aynı saatlerde sahasında oynanacak Rostock maçında üzerinde Türkçe ve Almanca olarak “Mehmet Kaymakcı’nın anısına” yazılı dev bir pankart açacak ve stadyumda anons yapılacak. Kaymakcı’yı katleden Neonazilerden biri, o dönemde HSV taraftar grupları içinde yoğun olan ırkçı holiganlardandı. HSV geçmişiyle yüzleşerek, Mart ayında müzesinde Mehmet Kaymakcı cinayetine yer verilen bir sergi açmıştı.

Ramazan Avcı İnisiyatifi kurucusu ve sözcüsü avukat Ünal Zeran, ırkçılığa karşı güçlü bir tavır için herkesi anma etkinliğine katılmaya çağırdı.

24 Temmuz 1985’te ne oldu?

İnşaatlarda duvarcı olarak çalışan ve 24 Temmuz 1985’de iş dönüşü uğradığı “Bei Ronnie” adlı lokalde üç Neonazi tarafından tacize ve ağır hakaretlere uğrayan Mehmet Kaymakcı, lokali terk ederek evin yolunu tuttu. Kendisini takip eden üç Neonazi Hohe Liedt caddesinde Mehmet Kaymakcı’yı bayılana kadar dövüp, yol kenarındaki Kiwittsmoor Parkının çalılıklarının arasına sürüklediler. Mahkeme tutanaklarına göre Neonaziler burada buldukları, 94 kg ağırlığındaki bir beton bloğu kaldırıp, Kaymakcı’nın kafasına bıraktılar. Katillerin mahkemede “Türk’ün işini bitirmek istedik” şeklinde ifadelerine rağmen, ırkçı motifin gözardı edildiği davada sanıklar gençlik ceza yasaları kapsamında Frank-Uwe P. (20), Mario B. (19) yedi ve Bernd M. (20) sekiz yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Kaymakcı’nın öldürüldüğü Kiwittsmoor Parkına geçen yıl, Vietnamlı sanatçı Văn Ngân Hoàng tarafından yapılan anıt heykel dikilmişti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir