İsviçre’deki Peçe Yasağı ve Palm Yağı Referandumunda İlk Sonuç Belli Oldu

İsviçre’de yapılan, ülke genelinde burka ve peçe yasağı ve Palm Yağı uygulanmasına dair referandumda ilk tahminlere göre sandıktan yüzde 52 oranında evet oyu çıktı.

İsviçre’de burka ve peçe yasağı uygulanması referandumunda ilk tahminlere göre sandıktan yüzde 52 oranında evet oyu çıktı.  Bu sonucun tescillenmesi halinde, sağlık sorunu gibi istisnalar ve ibadethaneler dışında ülke genelinde vücudu tamamen örten burka giyilemeyecek ve gözler dışında yüzü kapatan peçe takılamayacak.

Ülkede olduğu kadar Avrupa’da ve Müslüman ülkeler başta olmak üzere, dünya çapında tartışma yaratan referanduma karşı çıkanlar, söz konusu halk oylamasının İslam karşıtlığını teşvik ettiğini öne sürüyor.

MASKELİ PROTESTOCULAR DA HEDEFTE

Sokak protestocularının maskeyle kimliklerini gizlemesini de hedef alan şekilde yüzün kapatılmasını yasaklayan teklife, medya ve yerel siyasetçiler ‘burka yasağı’ adını taktı.

Hükümetin desteklemediği yasak teklifini sunan İsviçre Halk Partisi milletvekili ve referandum komisyonu başkanı Walter Wobmann, referandumdan önce “İsviçre’de bizim geleneklerimiz yüzün gösterilmesini gerektirir. Bu bizim temel özgürlüklerimizin işaretidir” açıklamasını yaptı.

ENDOZYA DÜNYANIN EN BÜYÜK PALM YAĞI ÜRETİCİSİ

Palm yağı, gıda ve temizlik gibi sektörlerde ucuz ve dayanıklı olduğu için en sık kullanılan bitkisel yağlardan birisi.

Avrupa Gıda Güvenliği Kurumu (EFSA), palm yağı yüksek ısıda rafine edildiğinde diğer bitkisel yağlara oranla daha çok kanserojen madde içerdiğini açıklamıştı.

Palm yağı üretimi aynı zamanda doğal bitki örtüsü, ormanların ve nesli tükenme tehlikesinde olan canlıların yok olmasına en çok neden olan tarımsal faaliyetlerin başında gelmesi nedeniyle eleştirilere neden oluyor.

Birleşmiş Milletler’e göre son 20 yılda 3 buçuk milyondan fazla hektar ormanlık alan palm yağı üretmek için tahrip edildi.

Kaynak: CUMHURİYET

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir