Karakartal’la Sarı Kanarya dostluğu: 1-1

Süper Lig 31. haftasının derbi maçında Fenerbahçe’yi konuk eden Beşiktaş, maçın ilk yarısı ve ikinci yarı ortalarına kadar çok sayıda gol pozisyona girmesine rağmen, son 20 dakikada oyuna ağırlığını koyan Fenerbahçe ile 1-1 berabere kalarak liderliğini devam ettirdi. 

İşte Hakan Ortatepe’ninin kaleminden bu önemli ezeli rekabet derbisinin hiç bir yerde duyulmamış yorumları:

130 MAÇTA 42. BERABERLİK

Tam 18 yıllık bir aradan sonra ligin ilk yarısında Kadıköy’de Fenerbahçe’yi yenmiş olan Beşiktaş, bu defa kendi sahasında oynanan maçta ilk golü bulmasına rağmen Fenerbahçe’in 88. dakikada gelen golüne engel olamayıp, sahadan beraberlikle ayrıldı.  İki takımın 97 yıllık rekabette ligde oynadıkları 130 maçtan, 42’si böylece beraberlikle sonuçlandı.  

BJK bu sonuçla liderliğini devam ettirdi ve en yakın takipçisi Galatasaray ile 1 maç noksanı olmasına rağmen arasındaki puan farkını 3’e çıkardı ve Fenerbahçe ile arasındaki 5 puanlık farkı da korudu. Şayet kazansaydı, şampiyonluğa giden yolda büyük avantaj sağlayacaktı. Bu fırsatı kaçırdı.

Diğer yandan da Fenerbahçe kaybetmeyip şampiyonluk için iddasını devam ettirdi, ama kaybetseydi Fenerbahçe karışırdı ve Erol Bulut hoca belki de istifa etmek durumunda kalacaktı. Ancak Ozan Tufan son dakikada attığı golle hem Erol Hoca’yı hem de Fenerbahçe’yi ve 1 puanı kurtardı.

Oyunun genelinde ilk 10-15 dakika Fenerbahçe biraz hareketliydi ve topla biraz daha fazla oynadı ama sonrasında maçın son 10 dakikasına kadar Beşiktaş o bildiğimiz baskılı ve mücadeleci futbolunu oynadı. Fenerbahçe’ye göre daha fazla pozisyona girdi ama sadece Vida ile 1 gol bulabildi. Vida, Atiba ve Josef Beşiktaş için ne kadar gerekli ve önemli olduklarını  bu maçta da bir kez daha gösterdiler. Aboubakar gerçekten iyi bir forvet.. Eğer eline geçirdiklerini atabilseydi, hem maçı çok erken bitirip tarihi bir skor yapacaktı, hem de belki maçın yıldızı seçilecekti. Ama Altay yaptığı kurtarışlarla buna izin vermedi ve hakederek maçın da yıldızı oldu.

4 = 1 BİLE OLMAZ

Diğer yandan Fenerbahçe’nin 4 forvetini (Valencia, Samatta, Thiam ve Cisse) toplasak 1 Aboubakar etmez. Bu isimler Fenerbahçe takımında bir türlü olmadı. Takımın en zayıf yeri forvet diyebiliriz. Bunu Fenerbahçe’de gol atan isimlere baktığımızda açıkça görebiliyoruz. Hepsi farklı isimler. 

Erol Hoca maçı, 1 puanı ve kendini, yaptığı değişikliklerle kurtardı. Sezon başından bu yana takımda sağladıkları katkı ve yaptıkları ile ilk 11’de olmazsa olmaz diyebileceğimiz 4 oyuncu var Fener takımında.  Bunlar kaleci Altay, Gustavo, Ozan ve Pelkas. Bu defa Erol Hoca anlaşılmaz bir şekilde Ozan’ı kesti. Bunun da oyuncu üzerinde olumsuz bir etki yarattığını gördük. Sonradan oyuna girip golü de atan Ozan Tufan’ın, oyuna girdikten sonraki çizdiği profil aslında “ben küskünüm feleğe” şeklinde ifade edilebilir. Çünkü Beşiktaş’ın yaptığı ataklarda  rakibini kovalaması gerekirken Ozan Tufan, ısınırken koştuğu hızda geriye gelip pozisyon almaya çalışıyormuş gibi yaptı.

OZAN TUFAN’DAN  CAN SİMİDİ

Ve en enteresan tarafı da golü attıktan sonra yedek kulübesi ile arasındaki iletişimiydi. Erol Hoca’ya “sen beni kestin ama, bak ben çıkıp seni kurtardım” der gibiydi. Fenerbahçe’de Altay’ın dışında belkide sahanın en iyisi diyebileceğimiz oyuncu önce kadro dışı bırakılan ama sonrada affedilen Caner di. Bu ceza ona yaramış ve hem oyununu hem de tavırlarını olumlu yönde değiştirmiş. Fenerbahçe’nin tek atak yapabildiği yer Caner’in oynadığı bölgeydi. İrfan Can Kahveci henüz o istenen düzeyde değil. Biraz zaman alacak gibi görülüyor ama o Fenerbahçe’ye alışana kadar da  lig bitecek. Sonradan oyuna giren Sosa’nın kullandığı ve Beşiktaş kalecisi Ersin’in kurtardığı frikik de görülmeye değerdi. 

SERGEN HOCA : “BU HAKEMİ İSTEMİYORUZ!”

Sergen Hoca’nın maç sonrası hakem hakkındaki yorumu ise “Aslında ben oyun içinde kazanmak için tam olarak yapmam gerekeni yapamadım” a bahane bulmak gibi yorumlayabiliriz. Sergen Hoca’nın gazetelere yansıyan bir demecinde, “Bu hakemi maçlarımızda istemiyoruz” ifadesi vardı. 

Kazananı olmayan derbide yine de Beşiktaş’ın takım olarak iyi oynadığını ancak kaleci Altay’ı geçemediğini, Fenerbahçe’de ise daha çok bireysel performansların ortaya çıktığını söyleyebiliriz. Kazananı yok diyoruz derbinin ama aslında bu sonuçla kendi maçını kaybetmesine rağmen Galatasaray için lig yarışında çok şey kaybetmedi diyebiliriz. 

Milli maç nedeniyle bu hafta sonu Lig’de karşılaşma  yok. Gelecek hafta buluşmak üzere !.. 

Hakan Ortatepe

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir