Karanlık internetin en büyük pazar platformu ‘DarkMarket’ çökertildi; operatörü tutuklandı

Almanya’da dünyanın en büyük yasadışı ‘karanlık alışveriş sitesi’ olduğu iddia edilen DarkMarket’in “operatörünün” tutuklandığı açıklandı.

DarkMarket’in pazartesi kapatıldığını da duyuran savcılık, Ukrayna ve Moldova’da bulunan sunucularının internetten çıkarıldığını belirtti.

DarkMarket’in Avusturya asıllı operatörünün 34 yaşında olduğu ve Almanya’nın Danimarka sınırında gözaltına alınıp tutuklandığı ifade edildi.

Darknetin en büyük ticaret alanı

Yaklaşık yarım milyon kullanıcısı ve 2 bin 400’den fazla satıcısı olan DarkMarket’in darknet (karanlık internet) üzerindeki en büyük ticaret alanı olduğu tahmin ediliyor.

Web sitesi aracılığıyla uyuşturucu satışı, sahte para, çalıntı veya tahrif edilmiş kredi kartları, anonim SIM kartları ve kötü amaçlı yazılım satışı dahil olmak üzere 320 binden fazla işlem gerçekleştirildi.

Bu işlemlerin, toplam 4 bin 650 sanal para birimi bitcoin ve 12 bin 800 Monero değerinde olduğu bunun da euro karşılığının yaklaşık 140 milyon olduğu bildirildi.

Dünyanın en büyük diğer iki karanlık alışveriş platformu AlphaBay ve HANSA da Hollanda ve Amerika Birleşik Devletleri’nde düzenlenen operasyonlarla çökertilmişti.

Karanlık internet (Darknet) nedir?

“Karanlık internet” (Darknet), “karanlık ağ” (Dark web) ve “derin ağ” (Deep web) kavramları sıkça karıştırılan ve birbirlerinin yerine kullanılan kavramlar.

Günlük hayatta kullanılan haber, eğlence, sosyal medya, alışveriş, kişi ve kurumlara ait siteler aslında internet dünyasının sadece yaklaşık yüzde 4’ünü oluşturuyor. Geriye kalan bölüm ise “karanlık internet” olarak adlandırılıyor. “Derin ağ” Google ve benzeri arama motorları tarafından sonuçlarda gösterilmeyen ve internet tarayıcıları (Chrome, Firefox) ile doğrudan erişilemeyen veri tabanları ya da sitelerin içeriklerinden oluşuyor. Arama motorlarında çıkmamasının ana sebebi ise yasa dışı veriler bulunması ve güvenlik açıkları.

“Karanlık ağ” ise genel ağa erişmek için kullanılan internet tarayıcılarının erişmesinin mümkün olmadığı sitelerin bulunduğu alanı tanımlıyor. Burada yer alan sitelere erişmek için “com, gov, net, org ve edu” gibi uzantılar yerine “.onion” uzantısını kullanıyor. Bu sitelere ancak erişim özel internet tarayıcıları (TOR) ile erişilebiliyor.

Kaynak : EURONEWS

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir