KORONA’DA SON DURUM

Küresel korona salgını nedeniyle zor günler yaşamaya devam ediyoruz. Zaman zaman keyfi uygulamalarla, zaman zaman da ciddi anlamda bizim sağlığımızın korunması yönünde Hamburg’da da farklı kısıtlama ve uygulamalara maruz kalıyoruz. Özellikle tatil döneminde vatandaşlarımızı olumsuz etkileyen korona testi ve karantina uygulaması ile ilgili son gelişmeleri sizlerle paylaşarak olası mağduriyetleri önlemeye çalışıyoruz. Bu bağlamda size SPD Hamburg Eyalet Milletvekili Barış Öneş’in bilgilendirme yazısını sunuyoruz.

Değerli vatandaşlarımız,

Almanya’dan tatile gidenlerin ülkeye geri dönmeleriyle birlikte covid 19 virüsü vakalarından da artışlar gözlemlenmeye başlandı. Robert Koch Enstitüsü’nün (RKI) açıklamalarına göre Temmuz ayında 500’lere düşen günlük vaka sayısı 6 Ağustos itibarıyla yeniden 1045’e yükseldi. Hamburg’daki yeni vaka sayısı ise 44 olarak açıklandı. Bu da salgının yeniden hayatımızı felç edebileceği sinyallerini vermekte. Almanya Sağlık Bakanı Jens Spahn, bugün yaptığı bir açıklamayla, riskli ülkelerden gelen tatilcilere PCR Testi zorunluluğu getirildiğini açıkladı. Spahn, yurtiçinde yapılan testlerde çıkan pozitif sonuçların yüzde 0,8 oranında iken yurtdışından gelenlere yapılan testler sonucunda pozitif vaka sayısının bazı bölgelerde yüzde 2’lere ulaşmasının bu test zorunluluğunu gündeme getirdiğinin altını çizdi. Sayın Spahn’ın da dediği gibi, salgın henüz geçmedi. Bu uygulamalar her ne kadar bizlerin özgürlüğünü kısıtlasa da bu kurallara uymak, başkalarına olan sorumluluğumuzdur. Yetkililer, kurallara uymayanları para cezalarının beklediğini de hatırlatıyor. Riskli bölgelerden gelenlere zorunlu PCR Testi uygulamasının yasal olmadığı iddiaları da tartışma konusu. Fakat hukuk uzmanları, böyle bir uygulamanın anayasal olarak meşru olduğunun altını çiziyor. Federal Sağlık Bakanlığı, korona salgını gibi istisnai durumlar için kısa süre önce değiştirilen Enfeksiyondan Korunma Yasasının 5. Paragrafına dayanarak riskli bölgelerden gelenler için tıbbi muayene ve testi zorunlu hale getirebiliyor. Fakat olaya siyasi ya da hukuki açıdan bakmaktan öte, sorumluluk bilinciyle bakmamız gerekiyor. Zira vaka sayılarının artması hepimizi her yönden yakından ilgilendiriyor.

Bildiğiniz gibi Hamburg’da 31 Temmuz’dan beri, riskli bölgelerden gelenler için Hamburg Havalimanında ücretsiz PCR Testi uygulaması başlatıldı. Yetkililer açıklamalarında zorunlu testlerin tatilcilerin geldikleri ülkelerde, Avrupa Birliği standartları çerçevesinde 48 saatten eski olmamak kaydıyla veya Almanya’da indikleri havalimanlarında kurulan test merkezlerinde yaptırabileceklerini açıkladılar. Havalimanında yapılan testlerin ardından sonuçlar gelinceye kadar kişilerin 1 ila 2 gün ev karantinasında kalmaları zaruri. Test ücretlerini sağlık kasaları ödüyor.

TÜRKİYE’DEN GELİRKEN NEGATİF TESTİNİZ YOKSA UÇAĞA BİNEMİYORSUNUZ!

Riskli ülkeler listesinde bulunan Türkiye’den Almanya’ya gelenlerin Türkiye’de test yaptırmadan uçağa alınmayacakları açıklamaları da gündemde. Yani Türkiye’den herhangi bit havalimanından Almanya’ya gelebilmek için uçağa binmeden önce PCR Testi yaptırmış ve sonuçlarını da almış olmak zorundasınız. Aksi takdirde yolcuların uçağa alınmayacağı açıklandı. Test ücretleri Türkiye havalimanlarında 30 Avro, hastanelerde ise 15 Avro. Bazı hastanelerin ek olarak muayene ücreti talep ettikleri de yapılan açıklamalar arasında yer alıyor. PCR Testi mecburiyeti sadece uçakla Almanya’ya gelenler için değil, kara, hava ya da deniz yoluyla Almanya’ya giriş yapanlar için de geçerli tabii.

Korona vaka sayısının artması durumunda yeni önlem ve kısıtlamaların devreye gireceğini ve bunun da hayatımızı daha da zorlaştıracağını unutmayalım. Kurallara uyalım, hijyene azami dikkat gösterelim ve mutlaka maske zorunluğunu dikkate alalım.

Bilgi: Almanya’da bugüne kadar 213 binden fazla insan korona virüsüne yakalandı ve 9 bin 175 kişi hayatını kaybetti. 195 bin 200 kişi tekrar iyileşti. Salgın başlangıcından beri 5 bin 529 kişinin korona virüsüne yakalandığı Hamburg’da ise 231 kişi hayatını kaybetti. Salgınla ilgili tüm bilgilere 040/428 284 000 numaralı telefondan ulaşabilirsiniz. Virüs belirtileri taşıyanlar ise ev doktorunu arayabilir veya 116117 numaralı telefona başvurabilir.

Hepinize sağlıklı günler diliyorum

Barış Öneş

Hamburg Eyalet Parlamentosu Milletvekili (SPD)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir