Kraliçe II. Margrethe: Avrupa’da ‘en uzun süre görevde olan hükümdar’ unvanı Danimarka’ya geçti

Danimarka Kraliçesi II. Margrethe, İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth’in hayatını kaybetmesi ile Avrupa’nın tek kraliçesi ve en uzun süre görev yapan hükümdarı olma ünvanını kazandı. 

Bu sene tahttaki 50. yılını kutlayan 82 yaşındaki hükümdar, sanata düşkünlüğü ve Danimarka monarşisini modernleştirme adımları ile tanınıyor. 

Danimarka’da hüküm süren ilk kraliçe olan Margrethe, 1972’de babası IX. Frederik’in ölümünün ardından tahta çıktı. 70’li yıllarda kraliyet ailesine halktaki destek yüzde 45 seviyelerine gerilemişti. Kamuoyundaki genel kanı monarşiye modern bir demokraside yer olmadığı yönündeydi. Fakat kraliçenin tarafsız kalmayı ve skandallardan uzak durmayı başarması, attığı modernleşme adımları Danimarka monarşisinin dünyanın en popülerlerinden biri olmasını sağladı. Şu anda aileye verilen halk desteğinin yüzde 80’e ulaştığı düşünülüyor. 

Kraliçenin de görevinden ayrılma gibi bir düşüncesi bulunmuyor. 2018 yılında dul kalan kraliçe, görevlerinden asla istifa etmeyeceğini defalarca vurgulayarak “Ölene kadar tahtta kalacağım” demişti. 

Tahttan feragat etme geleneğinin bulunmadığı ülkede II. Margrethe’nin sağlığının iyi durumda olması da önünde hala uzun hükümdarlık yılları olabileceğine işaret ediyor. 

“Sanatın kraliçesi”

Nazi Almanyası’nın Danimarka’yı işgalinden sadece bir hafta sonra, 16 Nisan 1940’ta Kopenhag’da doğan Margrethe’in başlarda kraliçe olma hakkı bulunmuyordu. 

Danimarka’nın veraset yasası kadınların tahtı miras almasını engelliyordu.

Yasa, toplumu modernleştirme ihtiyacı duyan Danimarka hükümetlerinin baskısıyla 1953’te yapılan bir referandumla değiştirildi. Kraliçenin halk tarafından çok sevilmesinde ise her zaman siyaset dışında kalmayı başarması önemli bir etken oldu. 

Ailesi ve halk tarafından ‘Daisy’ lakabı ile anılan kraliçe, aynı zamanda sanat alanında yaptığı çalışmalarla dikkatleri üzerinde topladı.

Kostüm ve set tasarımcılığının yanı sıra ressam da olan hükümdar, Danimarka Kraliyet Balesi ve Danimarka Kraliyet Tiyatrosu ile birçok kez çalıştı.

Cambridge ve Sorbonne’da eğitim görmesinden dolayı İngilizce, Fransızca, Almanca ve İsveççeyi akıcı bir şekilde konuşan II. Margrethe, Simone de Beauvoir’ın “Bütün İnsanlar Ölümlüdür” adlı eserinin 1981 yılında Fransız asıllı kocası Prens Henrik ile birlikte takma bir isimle Danimarka’ya uyarlanması da dahil çeviri projelerinde yer aldı.

Ancak kamuoyunun dikkatini özellikle resimleri ve çizimleri ile çekti. 

J.R.R. Tolkien’in “Yüzüklerin Efendisi” kitabının 2002 Danimarka baskısı da dahil olmak üzere birçok kitap kapağını çizdi, resimleri Danimarka ve yurtdışındaki müze ve galerilerde sergilendi.

Kaynak : EURONEWS

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir