Lozan Antlaşması kutlamaları yasaklandı, Anıtkabir kapatıldı

Atatürkçü Düşünce Dernekleri (ADD), Lozan Antlaşması’nı kutlamak için her yıl olduğu gibi etkinlikler hazırladı. ADD öncülüğünde, birçok meslek örgütü ve sivil toplum kuruluşunun katılımıyla her ilin meydanında Atatürk anıtlarına çelenk sunma, günün anlam ve önemine dair kamuoyu açıklaması yapılması için çalışma başlatıldı. Bu kapsamda Anıtkabir ziyareti de kararlaştırıldı. Ancak valilikler etkinlik öncesi harekete geçirilerek kutlama etkinliklerini yasaklarken, Anıtkabir de “Dezenfektasyon çalışması var” denilerek kapatıldı. CHP’lilerin araya girmesinin ardından ADD üyelerinin Anıtkabir’e girmesine izin verildi.

Ankara’da Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) İnönü Vakfı, Birleşik Kamu İş Konfederasyonu, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, Eğitim İş, TESUD, Türk Hukuk Kurumu, Ankara Barosu, İstanbul Barosu, İstanbul Kadın Kuruluşları Birliği, Mimarlar Odası Ankara Şubesi ve Ankara Kent Konseyi temsilcileri Anıtkabir’i ziyaret edeceklerini duyurmuştu. Ziyaret saatinden yarım saat önce Anıtkabir dezenfekte edildiği gerekçesiyle kapatıldı.

ANITKABİR’E GİRİŞ İZNİ VERİLMEMESİNE TEPKİLER

CHP Genel Başkan Yardımcısı Yıldırım Kaya:

* Anıtkabir’de böyle bir işlemin yapılması çok açık ve net Cumhuriyet ve Cumhuriyet devrimleriyle hesaplaşma anlayışıdır.

* Kuruluşun ve kurtuluşun kentinde İzmir Valisi, Atatürk büstüne çelenk koymayı bir yazıyla yasakladı. Cumhuriyet’e ihanet edenlerin Cumhuriyet devrimleriyle hesaplaşmak isteyenlerin o makamda oturtulmaması gerektiği çağrısını yaptık.

* Eğer Cumhuriyet devrimleriyle hesaplaşmayı önüne koyanların arkasına dizileceklerse bunu ilan etsinler.

* Cumhuriyet’le hesaplaşmak isteyenlerin önünde diz çökmeyeceğiz. Onlara diz çöktüreceğiz çünkü Cumhuriyet ve 0’nun devrimleri yaşayacak.

CHP Sakarya Milletvekili Engin Özkoç:

* Lozan‘ın 97. yıl dönümünde, Büyük Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk ve Lozan’ın mimarı ikinci Cumhurbaşkanımız İsmet İnönü’nün manevi huzuruna çıkmak isteyen Atatürkçü Düşünce Derneği heyeti Anıtkabir’e alınmıyor. Halkın Anıtkabir’i ziyareti engellenemez!

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel:

* Birileri Lozan’ı küçümsemeye çalışadursunlar, bağımsızlığımızı yedi cihana tescil ettiren Türkiye’nin tapu senedi LozanBarışAntlaşması’nın 97’nci yılında kurucu değerlerimize sahip çıkmaya devam edeceğiz. Bu vesileyle Lozan kahramanı İsmet İnönü’yü büyük saygıyla anıyorum.

Gazeteci Nevşin Mengü:

* Anıtkabir’i “dezenfekte” etmek için seçe seçe Lozan’ın yıl dönümünü seçmişler! ADD, ÇYDD, barolar, çeşitli STK’lar Lozan’ın yıl dönümü için Anıtkabir’e gitti, bu ziyaretleri için de önceden resmi yazışmalarını yapmışlardı. Ancak Anıtkabir’e alınmadılar.

CHP’LİLERİN ÇABASI SONUCU…

CHP Genel Başkan Yardımcısı Yıldırım Kaya, CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel ve CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır’ın araya girmesinin ardından ADD üyelerinin Anıtkabir’e girmesine izin verildi.

ADD üyeleri, Mustafa Kemal Atatürk’ün mozolesine karanfil bıraktı. Mozolenin ardından İsmet İnönü’nün mezarı ziyaret edildi.

ADD’nin yapmak istediği anma programı İzmir’de de valilik tarafından yasaklandı.

Gerekçe olarak ise, “Etkinlik yapılması halinde, toplumsal ayrışma ve kargaşaya neden olabileceği değerlendirildiğinden; kamu düzeni güvenliği sağlanması, suç işlenmesinin önlenmesi, temel hak ve özgürlükler ile başkalarının hak ve özgürlüklerinin ve genel asayişin korunması, yaşanabilecek her türlü olumsuz bir durumun önüne geçilmesi için” ifadeleri kullanıldı.

Kaynak: Sözcü / Gökmen ULU

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir