Maliye Bakanlığı’ndan ‘Otomatik Bilgi Paylaşımı’nda Avrupalı Türkleri üzen yanıt

CHP’li Çakırözer, “Milyonlar erteleme beklerken eski bilgiler bile paylaşılmış” “2019 verileri paylaşıldı, 2020 verileri yarın paylaşılıyor” “Avrupalı Türkleri yalnız, sahipsiz bıraktılar”

ANKARA

Yurtdışındaki 7 milyon Avrupalı Türkün Türkiye’deki finansal bilgilerinin bulundukları ülkeler ile paylaşılmasını öngören Otomatik Bilgi Paylaşımı’na ilişkin Hazine ve Maliye Bakanı Lüfti Elvan’dan Avrupalı Türkleri üzecek yanıt geldi. TBMM Dışişleri Komisyonu üyesi CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer’in sorularını yanıtlayan Bakan Lütfi Elvan, “Uluslararası yükümlülüklerimize uygun olarak 2019 yılına  ilişkin bilgilerin paylaşımına başlanmış olup, 2020 ve 2021 yıllarına ilişkin bilgilerin ise bilgi değişimi takvimine uygun olarak sırasıyla 30/09/2021 ve 30/09/2022 tarihlerine kadar paylaşılması öngörülmektedir” cevabını gönderdi.

CHP’li Çakırözer, “Milyonlarca insan Otomatik Bilgi Paylaşımı için erteleme beklerken, Sayın Elvan 2019 yılına ait bilgilerin de paylaşıldığını açıkladı. Almanya, Avusturya,

“2019 verileri paylaşıldı, 2020 verileri yarın paylaşılıyor”

CHP’li Çakırözer, “Milyonlar erteleme beklerken, eski bilgiler bile paylaşılmış”

 “Avrupalı Türkleri yalnız, sahipsiz bıraktılar”

Belçika ve daha birçok ülke artık Avrupalı Türklerin Türkiye’deki finansal bilgilerine sahip. Anlaşmanın ertelenmesinden bahsedenler, milyonlarca insanımızı resmen kandırdı. Tüm uyarılarımıza rağmen, anlaşmayı erteleyin çağrılarımıza rağmen Avrupalı Türkler sahipsiz, yalnız bırakıldı” dedi. 

BAKAN’DAN ÜZEN YANIT

Yurtdışındaki 7 milyon Türk vatandaşının, Türkiye’deki finansal birikim bilgilerinin yaşadıkları ülkelerin yönetimleriyle otomatik paylaşımını öngören uluslararası anlaşmanın uygulamasına ilişkin Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan gurbetçileri üzen yanıt geldi.

TBMM Yurtdışı Türkler Komisyonu üyesi CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer’in, anlaşmanın ne zaman yürürlüğe gireceği ve etkilerinin ne olacağına ilişkin TBMM’de verdiği soru önergesini yanıtlayan Bakan Lütfi Elvan, 2019 finansal bilgilerinin paylaşıldığını açıklayarak, 2020 ve 2021 için de tarih verdi.

2019 BİLGİLERİ PAYLAŞILDI, 2020 YARIN PAYLAŞILIYOR!

 Bakan Elvan Çakırözer’e gönderdiği yanıtta, “Söz konusu anlaşma çerçevesinde karşılıklılık sağlanan ülkeler ile otomatik bilgi değişimi gerçekleştirilmekte olup otomatik bilgi değişimi sürecinin zaman içerisinde Anlaşmaya taraf tüm ülkeleri kapsayacak şekilde ilerlemesi amaçlanmaktadır. Bu çerçevede, uluslararası yükümlülüklerimize uygun olarak 2019 yılına  ilişkin bilgilerin paylaşımına başlanmış olup, 2020 ve 2021 yıllarına ilişkin bilgilerin ise bilgi değişimi takvimine uygun olarak sırasıyla 30/09/2021 ve 30/09/2022 tarihlerine kadar paylaşılması öngörülmektedir” denildi.

“ERTELEYECEĞİZ DEDİLER, KANDIRDILAR”

2021 yılının ilk aylarında Dışişleri Bakanlığı’nın Otomatik Bilgi Paylaşımı’nın uygulanmasının pandemi nedeniyle erteleneceğini duyurduğunu hatırlatan Çakırözer, “Daha önce yapılan açıklamalarda hem Bakanlık hem iktidar yetkilileri özellikle 5 ülke için bu anlaşmanın erteleneceğinden bahsetmekteydi. Ama şimdi Sayın Elvan gönderdiği yanıtta değil ertelemek, 2019 verilerinin de paylaşıldığını açıklamakta. İki yıldır hem Cumhuriyet Halk Partisi olarak bizlerin, hem diğer siyasi partilerin, hem de Avrupalı Türklerin yaptığı çağrıların yanıtsız bırakılması yetmezmiş gibi, Avrupalı Türkler de resmen kandırılmış” dedi.

“AVRUPALI TÜRKLER SAHİPSİZ BIRAKILDI”

Avrupalı Türklerin Otomatik Bilgi Paylaşımı konusunda yalnız bırakıldığını dile getiren Çakırözer şu değerlendirmelerde bulundu:

 “Finansal bilgilerin paylaşımı konusunda Almanya, Hollanda, Fransa, Avusturya ve Belçika istisna tutulmaktaydı. Ama görüyoruz ki bu ülkelerle de paylaşım yapılmış. Ayrıca sadece bir yıl için değil, geriye dönük de sorgulama yapılabilecek.  Artık oradaki bankalar, maliye Avrupadaki Türklerin finansal bilgilerine sahip. Eğer vatandaşlarımız orada bilgilendirme yapmadıysa Alman, Avusturya maliyesi onlardan hesap soracak. Bundan sonra oradaki yurttaşlarımızı üzecek olaylarla karşılaşabiliriz. Bu maalesef çok üzücü bir durum. Tüm uyarılarımıza rağmen bile bile Avrupalı Türklerin sahipsiz, desteksiz bırakılması kabul edilemez.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir