MEDYA’DA ÇOK SESLİLİK ZENGİNLİKTİR! 

Kurduğu Edebiyat Atöyesi, yayınladığı 4  kitap,  Hamburg Uluslararası Hayvanları Koruma ve Yaşatma Derneği Başkanlığı ve iş kadını olarak sergilediği başarılı performansla ünlenen Esma Arslan, şimdi de “Almanyalilar.com” internet haber sitesiyle medyaya adım atışınının nedenlerini  “Gazetem.eu“ya verdiği röportajda açıkladı.

Röportaj: Mehmet ATAK 

Geçtiğimiz yıllarda, yukarıda belirrtiğimiz yorucu konulara ek olarak Hamburg Türk Basın Birliği ve Galatasaray Hamburg Derneği’nde Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yaptığı dönemde kendisiyle bir söyleşi yaptığımız Esma Arslan, “Bu kadar meşguliyet arasında nasıl vakit bulup kitap da yazabiliyorsunuz?” sorumuza karşı, “Ben yazdıkça yaşarım” demişti. Şimdi ise, Esma Arslan,yazar ve şairlik sıfatlarına bir de “Yayıncı“lığı ekleyerek, 30 yıldır işlettiği Yaşlı Bakım Servisi patronluğu ile birlikte “Medya Patronluğu“na da adımını atmış oldu.

İşte yazar Esma Arslan’la yayıncılık üzerine söyleşimiz:

Sayın Arslan, oldukça yoğun meşguliyetlerinize ilaveten, şimdi de Almanyalilar.com adlı yeni bir yayın organı ile Medya branşına adım attığınızı ve hazırlık aşamasında olunduğunu biliyoruz.. Bu konudaki gelişmeler ve konseptinizin içeriği hakkında bir açıklama yapar mısınız lütfen?

Bu konuda gelişmeleri öyle bütün hatlarıyla kesin bir program dahilinde gerçekleştirmek mümkün olmuyor. Bu halde bile sayfamız aktif, kesintisiz çalışmalarını sürdürüyor ve tıklama sayısı her geçen gün artıyor. Yani sayfadaki hem teknik, hem de içerik çalışmaları birbirini tamamlar halde sürekli yol alıp gelişen bir seyir izliyor. Hem kendiliğindenci gelişmeler, hem de isteğimiz bu yönde oldu. Sayfamız aktif olup, kullanan, ziyaret eden edene. Sayfamızda konseptimizin içeriği hepsi, her şey orada asılı. Sizler gazeteci olarak nasıl buluyor, nasıl  değerlendiriyorsunuz ben de merak ettim.

ÇOK SESLİLİK DE BİR ZENGİNLİKTİR

Değerlendirmemizi özel görüşmeye bırakalım.  Hamburg’da aylık gazete, dergi, radyo, TV ve internet haber siteleri gibi çok sayıda yayın organının varlığına rağmen bu girişime neden gerek duydunuz?

Evet doğru ve yerinde bir soru. Ama ben şahsen yıllardır HTBB’de üyeyim ve Yönetim Kurulu’nda da görev yaptım. Bu konudaki anlayışımız ve beklentilerimiz demek ki daha üst standartlardaymış ki böylesi bir çalışmaya ihtiyaç duymuşuz.

Gazetecilik çok özel bir meslektir.  Hamburg Türk medyasında görev yapan arkadaşlarımızın zor koşullar içersinde gayret gösterme çabasında olduklarını görüyoruz.  Biz, özellikle kaliteli ve objektiflik vasıfları doğrultusunda hemiki dilli yayın yapalım, hem de farkındalık yaratalım, iyi, güzel ve seviyeli bir kültür mirası yaratalım istedik. Ayrıca, Medya alanında da çok sesliliğin bir zenginlik olduğuna inanıyoruz.

ÇOK DİLLİLİKTE ISRARLIYIZ

Almanyalilar.com“un yayın politikası hangi temel noktaları kapsayacak? Dil, prensip ve hedef kitlesi vs. ?

Önce şunu belirteyim: Bizden “almanyalilar.com” ya da “Almanyalılar” diye bahsetmek gerekir. Şimdilik iki dilliyiz, ama ileride ne olur bilinmez. Çok dillilikte kalmaya özen göstereceğiz. İnternet haberciliğinin yayın bölgesi olmaz. Yani salt Hamburg veya Almanya ile kendimizi daraltmıyoruz. Almanya’da  “Önce kapının eşiğinden başlamalı” diye, bir deyim vardır.. Elbette adımızdan da anlaşılacağı üzere Almanya’da yaşayan insanlara hitap ilk önceliğimiz. Ama ele aldığımız konular evrensel ve her insanı ilgilendiren konular.

Diğer yayın organlarına nazaran ne gibi yeniliklerle okuyucularınızın karşısına çıkmayı hedefliyorsunuz?

Biz şimdilik iki dilli yayın yapıyoruz. Dikkat ederseniz eğer bir Almanca, bir Türkçe birkaç saatte bir kesintisiz olarak 7/24 yayın yapıyoruz. Bu konuda oldukça iddialı ve kararlıyız. Kaliteli gazetecilik yapacak, kendi okur kitlemizi ortaya çıkartacağız. Sonra biz kişilere değil genele hitap ediyoruz. Bağımsızız, ekonomik anlamda da kimselere muhtaç değiliz. Yazarlarımız da güçlü kalemler. Yani daha başlarken biz güçlü bir medya organı olarak bu işe el attık.

YARINLAR HER ŞEYE GEBEDİR

Gelecekte medyanın başka branşlarına da el atarak hayata geçirmeyi düşünüyor musunuz?

Yani, başka ne olsun!.. Almanyalılar’da koca bir dünya var. Hem, yarınlarda neler olabileceğini kim bilebilir? Belli olmaz, geleceğin ne getireceğini bilemeyiz.

Hazırlık aşaması bitimi ve başlangıç için start konusunda bir tarih belirlendi mi acaba?

Yukarıda değindiğim gibi sayfa çoktandır aktif. Teknik alt yapı çalışmaları, tam istediğimiz boyutları yakalamak belki aylarca sürecek arka planda. Ama Corona koşulları biraz daha düzelmeye başladığında resmi bir açılışla mutluluğumuzu dostlarımızla birlikte kutlamayı düşünüyoruz.

KAPIMIZ GAZETECİLİĞİ SEVENLERE DAİMA AÇIKTIR

Söyleşimizin sonunda eklemek istedikleriniz ?

Son olarak değinmek istediğim konu bizim kapılarımız her gazeteci arkadaşa açık dedik. Bunun dışında yaptığımız çağrı yanlış anlaşıldı. Bize yardım etmek adı altında gelin katılın dememizden yola çıkarak akıl hocalığına soyunanlar oldu. Biz işe zaten başlamışız, yol almışız, proje hayata geçmiş yine de yardım etmek isteyenler oldu. Tekrarlayayım: Kapımız bu mesleği seven, gerçekten de gazetecilik yapmak isteyen insanlara, özellikle gençlere her zaman açık olacak. Ekibimiz, bu işin gösterişinde olmayıp, gerçek habercilik kuralları doğrultusundaki elemanları kapsayacaktır. Biz doğru bir yol tutturduğumuza inanıyoruz. İnandığımız bu yolda da yavaş ama kararlı adımlarla ilerliyoruz. Bireysel çatışmalara, tartışma ve polemiklere harcayacak zamanımız ve niyetimiz yok. Biz gazetecilik yapıyoruz, ilerleyen dönemde çok daha  iyisini ve kalitelisini yapacağız.

Son olarak “gazetem.eu” ailesine bize gösterdiği ilgiden dolayı özellikle teşekkür ederim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir