Mehmet Yıldız: “ Elbtower, Elbfilarmoni gibi milyar Euro’luk  bir mezar olacak“

Hamburg Parlamentosunun son oturumunda Eyalet Milletvekili Mehmet Yıldız, güncel gündemine ilişkin önemli açıklamalar yaptı.  Yapımı planlanan Elbtower hakkında Yıldız: “Temel olarak Elbtower’ın ikinci bir Elbfilarmoni gibi Hamburg vergi mükellefleri için hayal bile edilemeyecek boyutta milyar dolarlık bir mezara dönüşeceğini öngörüyor”.

Şubat 2018’de SPD, devasa projenin somut planlarını sundu. Yaklaşık 235 metre ve 65 katlı olan kule, Almanya’nın üçüncü en yüksek binası olmaya hazırlanıyor. En çok kazanan kim diye baktığımızda şu anda Avusturya’da vergi davalarında rüşvet almaktan soruşturulan Avusturyalı emlak spekülatörü René Benko’nun sahibi olduğu Signa Group’tur. 2014 yılında zaten yolsuzluktan hüküm giymiştir.

Eleştirilerini sıralayan Yıldız:“Hangi yatırımcı böyle prestijli bir projeyi herhangi bir maliyet taahhüdü, başka projeler için ek anlaşmalar veya kar garantisi olmadan inşa eder. Halihazırda onay sürecinde, kentsel gelişme ve konuttan sorumlu makam tamamen şeffaf olmayan bir tavırla hareket etti ve %30 garantili ön kiralamaya uygunluk veya Deutsche Bahn’ın endişeleri ile ilgili olarak tüm haklı endişeleri ortadan kaldırmadı. Elbtower’ın inşası derhal durdurulmalıdır. Bir yatırımcı kendini aptal durumuna düşürmemeli ve faturayı halk  ödememelidir.”

“Elbtower gibi daha fazla yatırımcı dostu büyük ölçekli projelere değil, sosyal konut için mantıklı bir programa ihtiyacımız olduğunun altını çizen Yıldız: “ Şu anda, gayrimenkul sahipleri, konut amaçlı gayrimenkuller yerine daha fazla kira getirisi olan Ofis ve dükkanları tercih ediyorlar. Hamburgluların ihtiyacı olan konutlardır. Hükümet gerekirse kamulaştırma yaparak özel arazileri almalı bunları halka konutlar inşaa ederek yaşam alanlarına çevirmelidir. Viyana’da olduğu gibi dairelerin (konutların) çoğunu Eyalet Hükümeti yapmalı sosyal konut projesini hayata geçirmelidir.” diye konuştu.

Bu şekilde Billstedt, Mümmelmannsberg, Osdorfer Born veya Steilshoop gibi semtlerin refah açısından geride kalması gerçeğinin de üstesinden gelinebilir. Yıldız, sözlerini şöyle noktalıyor: “Sosyal sıkıntıların yaşanmaması için, sosyal konutların yanı sıra her ilçede Doktor ofisleri, kültür ve gençlik merkezleri, okullar, kreşler, spor tesisleri ve toplu taşıma gibi sosyal altyapıların daha da yaygınlaştırılması gerekiyor. Gelir, Hamburg’da nerede yaşayacağınızı seçerken belirleyici faktör olmamalıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir