Mehmet Yıldız: “ Hamburg, Liman Politikasını yeniden gözden geçirilmeli: Özelleştirmeye ve Doğa tahribatına Hayır”

Hamburg Parlamentosunun son oturumunda güncel konuları Burda Eyalet Milletvekili Mehmet Yıldız önemli açıklamalar yaptı. Yıldız: “ Hamburg limanındaki duruma baktığımızda, gelişime açık bir perspektif görüyorum. Hamburglular, her yerde olduğu gibi limanda da özelleştirmeye ve Hamburg’un mülklerinin satılmasına hayır demelidir. Hamburg kenti ayrıca Elbe’nin yıkıcı ve işlevsiz derinleştirilmesine son vermeli ve diğer eyaletler ve limanlarla işbirliği arayışına girmelidir.”

Diğer limanlarla işbirliği önemine  vurgu yapan Yıldız,” bu durumu rekabet açısında değerlendirmemek  gerekir, çünkü gelecekte büyük gemiler artık Elbe Nehrin’den geçemeyecek ve ondan dolayı nehri daha fazla,gereksiz derinleştirir,tahribata uğratmamak gerekiyor. Limanın derinleştirmesiyle doğa daha çok tahrip ediliyor ve bu durumla kimse yüzleşmek istemiyor. Doğanın’da bir sınırı vardır. Sürekli artan seller, balık popülasyonunun  giderek azalması gibi derinleşmenin yarattığı tahribat buz dağının görünen yüzüdür.  Önümüzdeki 10-20 yıl içinde Hamburg limanı bir sanayi limanından bir aktarma ve turizm limanına dönüşecektir. Gerçek budur ve senato artık bu konuyu ciddiyetle ele almalıdır.” dedi.

Limanın ve devlete ait mülklerin özelleştirilmesine karşı tepki gösteren Yıldız, Çinli denizcilik şirketi Cosco’nun Hamburg Limanı’nda bir terminale ortak olmak istemesiyle, ortaya çıkan tartışmalarda ,Birçok Politikacının  Çin’e  karşı düşmanca tavırları ortaya çıktı. Jeopolitik çıkarlar merkeze yerleştirilmekte, nefret ve milliyetçilik körüklenmektedir. Özelleştirme kısa vadede bir kurtulma ve yeni bir sermaye girişimi olarak görülsede uzun vadede kayıplar, işlerin ve işçi haklarının azalması ve kamu hizmetleri üzerindeki kontrolün kaybedilmesi anlamına gelmektedir. Cosco ile ilgili tartışmalar ne olursa olsun, toplumun temel ihtiyaçları olan hizmetler (sağlık,toplu taşıma,su,elektrik vs) ve merkezi endüstriler devletin elinde olmalıdır.

Hamburg Limanının geleceğine ilişkin çözüm önerilerini ortaya koyan Yıldız ” Bizim aynı zamanda sivil bir limana ihtiyacımız var. Silahların artık nakledilemediği bir liman. Ve tüm kıyamet kehanetlerinin aksine, bu yasal olarak daha fazla uzatılmadan bir an önce ele alınmalı. Silah ihracatına karşı halk girişiminin talepleri, istendiği takdirde derhal hayata geçirilebilir. Özellikle günümüzde silahlanma yerine çevre teknolojisi ve tıbbi ekipmanların geliştirilmesi ve üretilmesi doğru olacaktır. Böyle bir çerçevede Hamburg limanı, diğer eyaletlerle işbirliği içinde gerçekten iyi bir rol oynayabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir