MEHMET YILDIZ’DAN KRİZ SÖYLEŞİSİ

Almanya’nın liman şehri Hamburg’da, kısa yazılımı ATİF olan “Almanya Türkiyeli İşçiler Federasyonu” üyesi derneğin düzenlemiş olduğu kahvaltılı söyleşide, Hamburg Sol Parti milletvekili Mehmet Yıldız önemli açıklamalarda bulundu.

4 dönemdir Hamburg Eyalet Meclisinde milletvekili olarak görev yapan Mehmet Yıldız, “Derinleşen Emperyalist Kriz” konulu söyleşiyi, PowerPoint sunumuyla gerçekleştirdi. Dinleyici katılımının interaktif olarak gerçekleştiği etkinliğe yoğun bir ilgi oldu

Haber ve Fotoğraflar: Ali AKDEMİR

Hamburg’un Sternschanze semtinde Barnerstr’deki ATİF merkezinde hep birlikte keyifle yapılan kahvaltının ardından dernek adına yapılan selamlama konuşmasında, Kovid 19 pandemi sürecinde alınan önlemler nedeniyle gerçekleşemeyen derneksel etkinliklerin,  bundan sonra düzenli olarak devam edeceği belirtilerek, söyleşi konusuyla ilgili olarak milletvekili Mehmet Yıldız‘a  söz verildi.

BUGÜNÜ ANLAMAK İÇİN GEÇMİŞ TARİHSEL SÜRECE  BAKMAK GEREK!

Söyleşi bölümünde konuşmasına başlarken sosyalist gelenekten geldiğini belirten Mehmet Yıldız, “ Bugünkü yaşanan krizi anlamak için işçilerin geçmiş tarihi sürecine  göz atmak gerek” dedi. Yıldız, dinleyicilerle geçmişe  tarihe nostaljik bir yolculuk yaparak, 1871  Paris Komünü ve 1917 Sovyet Ekim Devrimi‘nin kısa bir  değerlendirmesini yaptı.

Birinci ve İkinci Dünya Savaşlarının da analizini yaptıktan sonra, bugün mücadele edilen bazı hakların,  geçmişte Sovyet Ekim Devrimi’nde verildiğini söyledi. Ücretli izin hakkı, iş güvencesi, Kreş hakkı, 8 saatlik iş gücü hakkı, iş eğitim ve çalışma hakkının Sovyet Devrimi’nde işçilere verildiğini ifade eden Yıldız,  Sovyetlerin dağılmaya başlamasıyla krizin de orada başladığını belirtti.

İHTİYAÇ FAZLASI ÜRETİM!

Bugünkü kapitalist sistemde ihtiyaç fazlası üretim yapıldığını belirten Yıldız, ” Kurulmak istenen yeni dünya düzeninde 65 milyon insan göç yaşıyor. 2020  Korona krizi gösterdi ki, Emperyalist ülkeler  son yıllarda önemli yenilgiler aldılar. Çin’in ekonomisinde gösterdiği  başarı  faktörü Emperyalist-Kapitalist ülkeleri telaşa düşürdü. Çin ipek yolu üzerinden bazı ülkelere yatırım yaparak,  onlardan uzun vadede faydalanmayı düşünüyor.

Artık günümüzde çatışmalar silahlı olmayacak ama ekonomik ve biyolojik savaşlar gündemi belirleyecek” dedi.

ALMANYA’DA DEĞİŞMEYECEK ŞEYLER DEĞİŞTİ 

Tüm dünyayı olumsuz şekilde etkisi altına alan Kovid 19 pandemi sürecinde Almanya’da değişmeyen şeylerin değiştigini belirten Mehmet Yıldız, “Kriz döneminde en fazla okunan kitap, Marx’ın yazdığı Kapital’dir. Okuyanların büyük bir çoğunlugu ise, kendilerine  kapitalden hisse çıkartmağa çalışan kapitalist güçlerdir. Koronavirüs krizinden en fazla olumsuz etkilenen işçiler ve emekçiler oldu. Pandemiden dolayı 4-5 aydır toplantılar olmuyor. Bu türden toplantıları çok önemli buluyorum. Emeklilik sigortaları özeleştirilmek isteniyor. Koronavirüs’ten ölenlere yönelik Almanya’da otopsi yapılan tek şehir Hamburg’dur. Otopsileri yapan Profesör. Dr. Klaus Püschül ( Eppendorf Üniversite Kliniği  ) otopsi sonuçlarıyla ilgili yaptığı açıklamalarda, ölenlerin çoğunun 80 yaş üstü ve  daha önce başka hastalıkları olduğunu belirtti. Bir anda bazı güçler tarafından komplo teorisi savunucu gösterildi. Bugünlerde o da hiç demeç vermiyor ve sessizliğe büründü.  Koronavirüs nedeniyle 28 maddeye dayanılarak anayasal haklar iptal edilmek isteniyor. Sağlık bakanına pandemi sürecinde sınırsız yetkiler verilmis. Sağlık bakanına,  Demokrasinin güvencesi olan Anayasayı dahi rafa kaldırma yetkisi verilmiş.  Pandemi sürecinin başında UN Sekreterinin söylediği ” Silahlar hemen sussun” şeklindeki çağrı  hiç dikkate alınmadı. 20-30 yıl sonra savaşların temeli biyolojik ve bilgisayar üzerinde olacak. Irkçılık tüm dünyada gelişiyor. En büyük tehlike Kapitalizmin yarattığı ırkçılıktır” açıklamasında bulundu.

Dinleyicilerden  gelen, “Yaşanan krizin nufus planlamasıyla bir alakası var mı? şeklindeki soruyu ise Mehmet Yıldız, ” 7 milyar’ın üzerinde olan Dünya nüfusunun 3, 5 milyardan fazla olduğuna yönelik bazılarının tespitleri var. Ben bunun böyle olduğunu düşünmüyorum” sözleriyle cevapladı .

GELECEKTEN UMUTLUYUM!!!

İlgiyle takip edilen söyleşinin son bölümünde, “Virüsü ciddiye almak lazım ama,  abartmamak da gerek” diyen Mehmet Yıldız, ” Kriz emekçilerin  birlikte  mücadelesiyle aşılabilir. Gelecekten umutluyum. Emekten yana güzel günlerin geleceğine yönelik özlemlerimi koruyorum. Sosyalist güçlerin daha da güçlenerek bu krizden çıkacağına inanıyorum. İnsanlar sokağa çıkıyor, ırkçı ve faşistler bunu kullanıyor.  Almanya’da aşırı sağcı AfD partisine meydanları bırakmayalım. Bizler emekçiler, sosyalistler sokaklara çıkıp tepkimizi gösterelim!”diyerek sözlerini noktaladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir