MERKEL: ÖNLEM ALMAZSAK BU SON NOEL TATİLİMİZ OLABİLİR

Almanya Başbakanı Angela Merkel, uzun süren kısıtlamalara rağmen pandemi başladığından beri “ülkedeki en yüksek can kaybına ulaşılması” sonrası hükümetin daha fazla önlem alacağını belirterek vatandaşlardan sosyalleşmeyi azaltmalarını istedi.

Merkel mecliste yaptığı konuşmasında, “Tüm kalbimle özür diliyorum, günlük 590 ölümün yaşanması kabul edilemez.” dedi.

Almanya Başbakanı salgınla mücadelede kararlı ve belirleyici bir aşamada olduklarını belirterek, “Bilim insanları Noel tatili döneminde sosyalleşmeyi bir haftalığına kesmemiz için yalvarıyor. Yoğun bakıma ihtiyaç duyan insan sayısının artması çok endişe verici. Eğer şu dönemde önlem almazsak, bu son Noel tatilimiz olabilir. Ve bunun yaşanmaması için elimizden ne geliyorsa yapacağız.” ifadelerini kullandı.

Merkel bilim insanlarının söylediklerini ciddiye almaları gerektiğini belirterek, “24 Aralık ile 10 Ocak arasında çok sıkı bir kapanma yapmamız tavsiye ediliyor. Eyalet hükümetleri, Noel’den önce okulları kapatmayı düşünse iyi olur. Bu tatil döneminde bir şarap standından diğerine koşturan birilerini görmek kabul edilemez. Hükümetin koyduğu kurallar bunları yapmamayı gerektiriyor. Lokanta ve kafelerin sadece paket servisi yapmalarına izin verdik” ifadelerini kullandı.

Günlük vakalar 20 binin üzerine çıktı

Almanya geçtiğimiz ay ülke genelinde belli bir dönem tam kapanma yapsa da Covid-19 vakaları son 1 haftada 100 binin üzerine çıktı. Geçtiğimiz hafta günlük 17 bin civarında olan koronavirüs vakaları şu anda 20 binin üzerine çıkmış durumda. Salgın kaynaklı can kayıpları da 400’lü rakamlardan 500’ün üzerinde seyrediyor.

Avrupa Salgın Hastalıkları Önleme Merkezi verilerine göre Almanya’da can kayıpları ve vakalar Fransa, Belçika ve İspanya’yı geri bırakırken, kıtada Covid-19 kaynaklı en çok can kaybının yaşandığı İngiltere’ye yaklaşmış durumda.

Güney eyaletler en çok etkilenen bölgeler

Ülkede özellikle güneyde bulunan Saksonya ve Bavyera eyaletleri, vaka ve ölümlerden en çok etkilenen bölgeler olurken, budaraki yerel yetkililerin 10 Ocak’a kadar okul ve birçok dükkanın kapanması gibi daha sıkı önlemler alması gündemde.

83 milyon nüfuslu Almanya’da bugüne kadar 1.2 milyonu aşkın koronavirüs vakası görülürken, salgın sebebiyle yaklaşık 21 bin kişi hayatını kaybetti. Ülkede şu anda tüm bar, lokanta ve spor salonları kapalı tutulurken oteller de yabancı turistlere hizmet vermiyor. Okullar ile eczane ve market gibi temel ihtiyacı karşılayan dükkanlar ise açık durumda.

Kaynak : EURONEWS

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir