Milletvekili Ali Şimşek’ten binlerce genci ilgilendiren yasa teklifi kabul edildi.

SPD Milletvekili Ali Şimşek, yaklaşık 8 aydır üzerinde çalıştığı  ve koalisyon ortağı Yeşiller’in de destek vermesi ile  parlamento toplantısında tartışılarak yürürlüğe giren Gençlerle ilgili kanun teklifi hakkında açıklamada bulundu.

İşte Hamburg Eyalet Parlamentosu’nun faal milletvekillerinden Ali Şimşek’in o Açıklaması:

Bildiğiniz gibi Almanya’da zorunlu askerlik hizmeti kaldırıldı “gönüllü sosyal yıl “ getirildi.


Özellikle Corona-pandemisi döneminde sosyal kurum, kuruluş ve birliklerde gönüllü sosyal yıl yapan gençlerin sayıları azalmaya başladı. Görüştüğüm sosyal alanlarda hizmet veren kurum, vakıf ve kuruluşların, gönüllü sosyal yılı her ailenin bütçesinin kaldıramadığı ve sadece ekonomik durumu iyi olan ailelerin çocuklarının yapabildiği yanıtını aldım.
Örneğin, bir çok göçmen kökenli, yani dar gelirli ailelerin çocuklarının veya ilticacıların bu alanda çok az olduğunu bildirdiler.


Peki gönüllü sosyal yıl gençlere ne gibi avantajlar sunuyor:


Gönüllü sosyal yıl yapan gençler, bu alanlarda meslek eğitim yap veya edindikleri tecrübeler ile ileriye yönelik kendilerine uygun üniversite veya meslekleri seçme konusunda bilgilendiriliyorlar.


Gönüllü sosyal yıl süreci özel eğitmenler tarafından destekleme amaçlı takip edilerek gençlerin geleceği için uygun iş alanları , okullar ve meslek yerleri ile ilişki kurulamaları sağlanıyor veya gönüllü sosyal yıl yaptikları kurumlarda meslek yapma veya okuma şansına sahip oluyorlar.


Bu önerge ile gönüllü sosyal yıl yapan gençlere verilen harçların yükseltilmesini , çalışma saatinin düşülmesini ve daha önce verdiğim önerge ile planlanan ( fahri hizmet kartı) ile bonus puanı verilmesini talep ediyoruz. Bu puan ile çeşitli olanaklar sağlanmasını planlıyoruz. Ayrıca devlet tarafından yapılacak umumi bir kampanya ile gençlere gönüllü sosyal yılın avantajlarının anlatılmasını planlıyoruz.

Konu ile ilgili olarak  parlementoda bir konuşma yaparak, önergemize destek istedim çoğunluk oyları ile kabul edildi.

Kabul edilen bu yasaya  göre:
Özelikle göçmen kökenli ailerin çocuklarının meslek seçiminde yaşadıkları sorunların azalacağını ve gönüllü hizmet vermek isteyen göçmen kökenli gençlerin ailelerine daha iyi olanak sağlanayacağını, özellikle verilmesi planlanan maddi desteğin ekonomik durumu iyi olmayan aileleri teşvik edeceğini düşünüyorum.

Saygı ve sevgilerimle


Ali Şimşek

SPD Milletvekili

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir