MİLLETVEKİLİ BARIŞ ÖNEŞ’DEN BASIN AÇIKLAMASI

Hamburg Eyalet Parlamentosu seçimlerinde SPD partisinden Milletvekili seçilen genç siyasetçi Barış Öneş,korona ile ilgili Almanya ve Hamburg’da alınan yeni önlemlerle ilgili basın açıklamasında bulundu.

Barış Öneş’in basın açıklaması şöyle:

Değerli vatandaşlarımız,

Küresel korona salgınıyla mücadele tüm hızıyla devam ediyor. İnsanları maddi-manevi zor durumda bırakan kriz sürecinde federal hükümet, eyalet yönetimleriyle görüşerek sürecin yönetilmesi kararları almaya devam ediyor. İnsan sağlığı ve yaşamını en önemli önceliği gören federal hükümet ve eyaletlerin 15 Nisan’daki görüşmelerinden çıkan sonucu sizlerle paylaşmak istiyorum.

Saygılarımla

Barış Öneş

Hamburg Eyalet Parlamentosu Milletvekili (SPD)

Küresel korona salgınıyla sıkı mücadeleye devam

Almanya Başbakanı Angela Merkel, dünyayı kıskacına alan yeni tip koronavirüs (Covid 19) salgınıyla mücadele kapsamında 22 Mart’tan itibaren Almanya’da alınan önlemlerin devam edip etmeyeceği konusunda 16 eyaletin başbakanlarıyla bir video konferansı gerçekleştirdi. Görüşmeler sonunda salgınla mücadelede taviz verilmemesi, ama kademeli olarak normale dönülmesi görüşleri ağır basarken tüm eyaletler için geçerli olacak kararlar kamuoyuyla paylaşıldı. Salgınla mücadele konusundaki gelişmeler, 30 Nisan’da tüm eyaletlerin başbakanlarıyla yeniden değerlendirilecek ve virüsün yayılma hızı da göz önüne alınarak yeni bir gidişat belirlenecek. Hamburg’daki vatandaşlarımızı da yakından ilgilendiren kararlar şu şekilde:

– Aynı evi paylaşmayan ikiden fazla insanın bir araya gelmesi yasağını içeren sosyal temas yasağı ilk etapta 3 Mayıs’a kadar uzatıldı. 1,5 metre mesafe şartı da devam edecek.

– Düğün, konser, festival gibi büyük etkinlik ve organizasyonlar için koyulan yasaklar 31 Ağustos tarihine kadar geçerli olacak.

– Gastronomi sektörü, restoran, kafe, bar, disko, otel, alışveriş merkezleri, ibadethaneler gibi kalabalık mekanlar belirsiz bir süreye kadar kapalı kalacak.

– Kuaför, masaj salonları, güzellik salonları gibi kişisel bakım hizmeti sunan işyerleri, hijyen kurallarına uyulması kaydıyla 4 Mayıs’tan itibaren açılabilecek.

– Bazı sektörlerde 800 metrekareye kadar alana sahip işletmeler, sosyal mesafe, işletme önünde kalabalık toplanmama, hijyen kuralları gibi kurallara uymak kaydıyla 20 Nisan’dan itibaren açılabilecek.

– Otomobil galerileri, kitapçılar, bisiklet mağazaları gibi işletmeler, metrekareye bakılmaksızın faaliyete geçebilecek.

– Schleswig-Holstein Eyaleti’ne turist yasağı da 3 Mayıs’a kadar uzatıldı.

Görüşmenin en önemli ve tartışmalı konusu ise okulların ne zaman açılacağı oldu. Katılımcıların bir kısmı okulların açılması gerektiğini savunurken Merkel, okulların açılması konusunda çok dikkatli olunması ve okulların kademe kademe açılması gerektiği görüşünü savundu. Toplantıda, eyaletlerin Eğitim Bakanlıklarının 29 Nisan tarihine kadar bir zamanlama planı yaparak sunması kararı alındı. Ortak alınan karar doğrultusunda 4 Mayıs’tan itibaren ilk etapta son sınıflarda okuyan ve sınava girme zorunluğu olan öğrenciler için okullar açılacak. Sınıflarda öğrenci sayısı 15’i geçmeyecek ve sadece temel dersler okutulacak Okullarda yüksek derecede hijyen önlemleri ve kuralları geçerli olacak. Bitirme sınavları iptal edilmedi. Hamburg Eğitim ve Bilim Sendikası (GEW), risk grubunda olan öğretmenlerin en az sene sonuna kadar sanal ders ortamında çalışmasına imkan oluşturulması önerisini savunuyor. Okullarla ilgili Hamburg Eğitim Senatörlüğünün 16 veya 17 Nisan’da detaylı bir açıklama yapması bekleniyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir