Milletvekili Güngör Yılmaz’dan Parlamento Notları ve Etkinlik Takvimi

SPD Milletvekili Güngör Yılmaz, Hamburg Eyalet Parlamentosu’nun 17 Kasım tarihli oturumundan derlediği “Parlamentodan Notlar” bülteni ve güncellenmiş Etkinlik Takvimi’ni paylaştı.

Konu başlıkları şöyle:

  • Koalisyon halkı yılbaşında havai fişek tüketiminde sakıngan davranmaya çağırdı
  • Geri dönüşüm yoluyla 4 milyon CO2 tasarrufu sağlandı
  • El sanatları ve teknik mesleklerinde çalışmak isteyen kadınlara daha fazla destek ve teşvik
  • Üç yıl içinde 34 kilometreden fazla bisiklet yolu yapıldı

PARLAMENTO’DAN NOTLAR

Koalisyon halkı yılbaşında havai fişek tüketiminde sakıngan davranmaya çağırdı
Korona pandemisinin hastaneler üzerinde yarattığı ve sürmekte olan baskıyı göz önünde bulundurarak, hükümet koalisyonu partileri, ortak bir önergeyle yılbaşı gecesi halkı havai fişek kullanmakta sakıngan davranmaya çağırdı. İç Alster ve Rathaus Meydanı ve çevresinin, önceki yıllarda olduğu gibi bu yılbaşı gecesi de havai fişek kullanımına kapalı olacağı belirtildi. İlkbahar 2022 tarihine kadar, 2021/2022 yılbaşı gecesinde atılan havai fişeklerin, çevreye verdiği kirlilik ve zararın yanı sıra, havai fişeğin neden olduğu acil tıp vakalarının da araştırılması öngörülüyor ediliyor. Araştırma sonunda hazırlanacak raporun sonuçları ışığında hükümet ortakları 2022/2023 yılbaşı gecesinde tüm liman kesmi ve şehir merkezi için havai fişeksiz bir kutlama hedefliyor. Havai fişeğe alternatif olarak lazer ve dronlarla yapılabilecek ışık efektlerinin kutlamalarda ön plana çıkarılmasını planlanıyor.

Geri dönüşüm yoluyla 4 milyon CO2 tasarrufu sağlandı
Senato yaptığı açıklamayla geri dönüşüm atağının son 10 yılda nasıl geliştiği konusunda bilgi verdi. Buna göre 2011 – 2021 arası 464.000 hane organik çöp bidonu (yeşil bidon), 396.000 hane ise kağıt çöp bidonu (mavi bidon) ile donatıldı. Çöp ayrımına destek verilerek söz konusu süre içinde 72.000 ton atık çöp tasarrufu yapıldığına işaret edildi. Buna parallel olarak geri dönüşüm için kullanılan organik çöpün 44.500 ton, kağıt, mukavva ve karton çöpün ise 9.400 ton arttığı ifade edildi. Böylece süreçte dört milyon tondan fazla CO2 tasarrufu sağlandı.

El sanatları mesleklerinde çalışmak isteyen kadınlara daha fazla destek ve teşvik
El sanatları meslek kollarının 2021 yılında da ağırlıkla erkek çalışanların hakim olduğu bir meslek branşı. Çok sayıda proje ve inisiyatife rağmen el sanatlarında çalışan kadınların sayısının çok az ölçüde arttığı belirtildi. Bunda gençlerin meslek eğitimi almak yerine üniversiteye girmeyi tercih etmesinin de rol oynadığı ifade edildi. Hükümet ortakları el sanatları ve teknik meslek branşlarına girmek isteyen kadınları desteklemek için parlamentoya önerge sundular. Önerge, ne şekil teşvik programlarının geliştirilmesi gerektiğinin ve mevcut yardımların içeriğinin iyileştirilmesi için gözden geçirilmesini öngörüyor. Hazırlanacak yeni önlemler paketiyle kadınlara el sanatları iş kollarına girmelerinin kolaylaştırılması hedefleniyor.

Üç yıl içinde 34 kilometreden fazla bisiklet yolu yapıldı
Geçtiğimiz üç yıl içinde Hamburg’da 34 kilometre daha bisiklet yolu yapıldı. Bu senatoya yöneltilen yazılı soru önergesine gelen cevapta açıklandı. Senatonun ilçe yönetimleriyle 2016 yılında imzaladığı “Bisiklet Trafiği İçin Birlik“ sözleşmesinde belirlenen çalışma hedefine ulaşıldığı ifade edildi. Sözleşme 2025 yılına kadar bisiklet yolu ağının 280 kilometreye ulaşmasını öngörüyor.

NOT:
Bir dahaki parlamento oturumu 1 Aralık 2021, saat 13:30’da.

Öneri ve eleştirileriniz için iletişim
E-posta: guengoer.yilmaz@hamburg.de

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir