Murat Gültekin İçin Dardan İndirme Cem’i Gerçekleşti.

Kalp krizi geçirerek 47 yaşında hastanede vefat eden Murat Gültekin için, Hamburg Alevi Topluluğu Vakfına ait (Stiftungssaal) Osterrade 20 adresindeki salonda dardan indirme cemi gerçekleştirilerek gelen insanlardan helallik alındı ve kırk lokması dağıtıldı.

Haber ve Fotoğraflar: Ali Akdemir

ÖIüm faniliğin sonu ve sonsuz hayatın başlangıcıdır. Ne ölen yok olur ne de onu hatırası unutulur.

Hamburglu iş insanlarından Mustafa, İbrahim, Hüseyin ve Alevi dedesi Ali Gültekin’in kardeşi olan Murat Gültekin ayrıca Galatasaray Hamburg Derneği üyesiydi. Kalp krizi sonucu hayata veda eden Murat Gültekin, 14 yaşında bir kız çocuğuna sahipti.

1975 yılında Erzincan Çayırlı göllerde hayata merhaba diyen 1982 yılında aile birleşiminden Almanya’ya gelen ve tedavi olmak amacıyla bulunduğu hastanenin acil servisinde gizli kalp krizi geçirerek kurtarılamayarak hayatını kaybeden Murat Gültekin için ailesinin verdiği kırk lokmasında, Stiftungssaal salonu hıncahınç doldu!

Murat Gültekin için verilen kırk lokması ritüelinde, Ali Gültekin, Hasan İmre, Hacı Erdemli, Mahsuni İme ve Mustafa Mısır dedeler görev yaptılar.

Salonda dardan indirme cemi gerçekleştirilerek gelen insanlardan helallik alındı.

Çok sayıda kişinin katıldığı cemin sonunda gelen konuklara kırk lokması dağıtıldı.

Duygu Dolu Anlar Yaşandı

Abisi Ali Gültekin dedenin kardeşinin yaşamından kesitler sunduğu anlatımda zaman zaman duygu dolu anlar yaşandı.

Mustafa Mısır dede yaptığı konuşmada, dardan indirme- kırk erkanıyla ile ilgili gelen konukları bilgilendirdi. “Dardan indirme bir anlamda yeniden doğuştur. Her insan kendi kökleri üzerinde vardır. Hak insanın yüreğindedir. Alevi-Bektaşi geleneğinde Hakk’a yürüyen bir kişinin, yakınları aracılığıyla geride kalanlarla helalleşmesi, onların rızasını alması temeline dayalı bir cemdir. Böylelikle ölen kişinin ruhunun rahat ve huzura kavuşacağına inanılmaktadır. Dardan indirme için ikrar verme bir çeşit hakkı helal etme ritüelidir. Hakka yürüyen kişinin huzur bulması için kalanların helallik vermesi cemidir. ” dedi.

Birlikte Lokmalar Yenildi, Sohbetler Yapıldı.

” Biz dünyadan gider olduk, Kalanlara selam olsun,

Bizim için hayır dua, Kılanlara selam olsun.

Ecel büke belimizi, Söyletmeye dilimizi,

Hasta iken halimizi, Soranlara selam olsun.

Dedeler salonda bulunan merhumun abisi Mustafa Gültekin’i yanlarına çağırarak toplum önünde kendisinden ikrar aldı. Sonrasında ise, Cemevinde bulunanlardan helallik istendi. Cemevinde bulunanlar yüksek sesle üç kez helallik verdiklerini açıklamalarının ardından, hep birlikte hazırlanan lokmalar yenildi. Daha sonra yapılan sohbetlerin ardından, bir dardan indirme ve kırk erkanı cemi son buldu.

Zamansız Gelen Her Ölüm, Erken Ölümdür

Murat Gültekin için yapılan dardan indirme-Kırk Erkanı’na yoğun bir katılımın ve ilginin olduğu görüldü. Murat Gültekin adeta ölümüyle yüzlerce kişiyi, (Türkiyenin farklı bölgelerinden; Denizliden, Maraş’tan, Antep’ten, Sivas’tan İstanbul’dan, Balıkesir’den,) tıpkı Anadolunun zengin mozaiğinde olduğu gibi biraraya getirdi.

Darda indirme-Kırk Erkanı ritüalini Ali, Mustafa, Hasan, Mahsuni ve Hacı dedeler çok iyi başarıyla yerine getirdiler. Kırk lokmasını çok iyi yöneten dedeler gerek zengin anlatımlarıyla, gereksede olayı sunumlarıyla bir hayli başarılı ve etkileyiciydiler.

Büyük bir tutkuyla birbirlerine bağlı oldukları gözlenen Gültekin ailesinin bireylerinin kendi aralarındaki ilişkilerinin çok sıcak ve güçlü oldukları çok bariz bir şekilde görüldü.

Murat Gültekin’in beklenmedik ani ölümü çevresindekileri adeta yasa boğmuş. Çevresinde çok sevilen bir kişiliğe sahip olan Murat Gültekin’in kırk lokmasına gelen sevenlerinin yüzlerinden rahmetliye duydukları sevgi ve saygıyı çok açık bir şekilde gözlemlemek mümkün görülüyordu.

İnsan yaşamın birçok gerçekliğiyle yüzyüze kalmaktan korkar. Ölümde bu gerçeklerden birisidir. Oysa ölüm aslında yaşam kültürünün bir parçasıdır.

Murat Gültekin”in acı kaybından dolayı bizlerde Gazetem ve Liman dergisi olarak, Gültekin ailesinin tüm bireylerinin ve yakınlarının acısını paylaşır, ailenin tüm bireylerine başsağlığı, sabır ve metanet dileriz.

Işıklar İçinde Uyu Murat Can, Devrin Daim Olsun ….

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir