Nazi davasının 96 yaşındaki sanığı, duruşma öncesi kayıplara karıştı

Nazilerin toplama kampında sekreter olarak görev yapan 96 yaşındaki sanık duruşma sabahı ortadan kayboldu.

Nazi işgali altındaki Polonya topraklarında bulunan Stutthof Toplama Kampı’nda sekreter olarak görev yapan ve bugün yargılanmasına başlanacak olan 96 yaşındaki Irmgard F. kayıplara karıştı.

Davanın görüleceği Itzehoe Eyalet Mahkemesi, duruşmaya gelmeyen F. hakkında tutuklama emri çıkardı.

DW Türkçe’de yer alan habere göre Irmgard F., 11 bin kişinin ölümüne yardım ve yataklık suçlamasıyla yargılanacaktı. Kampta çalıştığı yıllarda 18-19 yaşında olan F., Hamburg kentindeki bir yaşlılar yurdunda yaşamını sürdürüyordu.

Mahkeme sözcüsü, sanığın sabah saatlerinde yaşadığı yaşlılar yurduna bir taksi çağırarak Hamburg dışındaki Norderstedt metro istasyonuna gitmek istediğinin belirlendiğini kaydetti.

96 yaşındaki F., Stutthof toplama kampında Haziran 1943-Nisan 1945 döneminde kamp komutanının sekreteri olarak esirlerin sistematik bir şekilde öldürülmesine yardımla suçlanıyor.

Polonya’nın Gdansk kenti yakınlarındaki kampta, aralarında Yahudi esirlerin yanı sıra Polonyalı partizanlar ve Sovyet savaş esirlerinin de bulunduğu yaklaşık 65 bin kişi katledilmişti.

Davaya taraf olan Yahudi Soykırımından hayatta kalanların avukatı Christoph Rueckel, F.’nin kamp komutanının tüm yazışmalarını gerçekleştirdiğine işaret ederek, “Tüm sürgün ve infaz emirlerini kendisi kağıda geçiriyor, tüm mesajlar kendisi tarafından gönderiliyordu” dedi.

KARAR HAZİRANDA

Davayı gören mahkeme, Şubat ayında F.’nin sağlık durumunun yargılanmaya müsait olduğuna karar vermişti. Ancak yine de sanığın yaşı nedeniyle duruşmaların kısa tutulacağı, bu nedenle 26 duruşmanın planlandığı davada kararın açıklanmasının 2022 yılı Haziran ayını bulacağı belirtiliyor.

Son olarak Nazi dönemindeki milis güçlerinden Koruma Timi (SS) mensubu Bruno D. 93 yaşında yargıç karşısına çıkarak Temmuz ayında iki yıl hapis cezasına çarptırılmış, ancak cezası ertelenmişti.

Bir hafta önce de Berlin yakınlarındaki Neurippin kampında gardiyanlık yapan 100 yaşındaki bir kişinin davası başlamıştı.

Kaynak : https://www.birgun.net

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir