Nobel Barış Ödülü’nün sahipleri belli oldu

2021 Nobel Barış Ödülü, ifade özgürlüğünü koruma çabaları nedeniyle Filipinli gazeteci Maria Ressa ve Rus gazeteci Dmitry Muratav’a verildi.

2021 Nobel Barış Ödülü, Filipinler ve Rusya’da ifade özgürlüğü için mücadele eden gazeteciler Maria Ressa ve Dmitry Muratov’a verildi.

Norveç Nobel Komitesi Başkanı Berit Reiss-Andersen, yaptığı açıklamada, Rusya’da yayın yapan Novaya Gazeta Genel Yayın Yönetmeni Dmitry Muratov ile Filipinli Maria Ressa’yı, demokrasi ve ifade özgürlüğüne verdikleri hizmetten dolayı Nobel Barış Ödülü’ne layık görüldüklerini bildirdi.

Reiss-Andersen, “Özgür, bağımsız ve gerçeklere dayalı gazetecilik, gücün kötüye kullanılmasına, yalanlara ve savaş propagandasına karşı koruma sağlamaya hizmet ediyor.” ifadesini kullandı.

Muratov, 1993 yılında Rus gazetesi Novaya Gazeta’nın kurucularından biriydi.

Nobel komitesi, “Novaya Gazeta, bugün Rusya’nın en bağımsız gazetesi ve iktidara karşı temelde eleştirel bir tutum sergiliyor.” açıklamasında bulundu.

“ŞOKTAYIM”

Filipinli-ABD’li gazeteci ve yazar Maria Ressa, Filipinler merkezli haber portalı Rappler’in kurucu ortağı ve CEO’su olarak görev yapıyor.​​​​​​​

Ödülü kazandığını öğrenen Ressa’nın ilk sözleri “Şoktayım” oldu.

Öte yandan Nobel Barış Ödülü’nü kazanması beklenen isimler arasında bu sene çevre aktivisti Greta Thunberg, Belaruslu muhalif siyasetçi ve aktivist Svetlana Tikhanovskaya, Rus muhalif lider Aleksey Navalni gibi isimler de bulunuyordu.

Kaynak : www.haberturk.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir