‘Otomatik Bilgi Paylaşımı’ belirsizliğine CHP’den tepki

CHP’li Çakırözer: “7 milyon kardeşimizi çaresizliğe mahkum ettiniz Bu kabusu bitirin, paylaşımı 2022’ye erteleyin”

ANKARA

Yurtdışındaki 7 milyon Türk vatandaşının, Türkiye’deki finansal birikimlerinin bilgilerinin yaşadıkları ülkelerin yönetimleriyle otomatik paylaşımını öngören uluslararası anlaşmanın uygulamasında yaşanan belirsizliklere ve kamuoyuna bilgi verilmemesine CHP sert tepkigösterdi.

TBMM Yurtdışı Türkler Komisyonu üyesi CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer,Yurtdışında yaşayan 7 milyon Türk, çaresizlik ve kaygı içinde aylardırAnkara’dan net bir erteleme açıklaması bekliyor. Ne Bakan ne de Bakanlıktan çıt yok.Yurtdışındaki Türklerin sorunlarına bu ilgisizlik, bu kayıtsızlık kabul edilemez. Anlaşmamutlaka ertelenmeli ve uygulama takvimi konusunda vatandaşlarımıza aydınlatıcı bilgiverilmeli” çağrısında bulundu.TBMM Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Alt Komisyonu üyesi, CHP EskişehirMilletvekili Utku Çakırözer yurtdışındaki 7 milyon Avrupalı Türkü ilgilendiren Finansal Hesap Bilgilerinin Otomatik Değişimine ilişkin uluslararası anlaşmanın uygulanması konusunda yaşanan belirsizlikleri Meclis gündemine taşıdı. Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan’ın yanıtlaması talebiyle soru önergesi veren Çakırözer, Otomatik Finansal Bilgi Değişimi Anlaşması’na ilişkin finansal bilgilerin paylaşılıp paylaşılmadığını sordu. BakanElvan Çakırözer’e gönderdiği yanıtta bilgi değişiminin başlangıç tarihinin belirlenmesineilişkin sürecin devam ettiğini söyledi.

BAKAN: “BİLGİLER PAYLAŞILMADI”

Çakırözer, Bakan Elvan’dan, otomatik bilgi değişimi anlaşmasının uygulama takvimine ilişkin somut bilgiler isterken, gönderilen yazılı yanıtta, anlaşmanın uygulama takvimi konusunda net yanıt verilmemesi dikkat çekti. Elvan’ın yanıtında şu ifadeler yer aldı:“Anlaşma 31/12/2019 tarihinde onaylanmış olmakla birlikte bugüne kadar anılan anlaşmakapsamında otomatik bilgi değişimi yapılmamıştır. Almanya, Avusturya, Belçika, Fransa veHollanda ile otomatik bilgi değişiminin başlama tarihinin belirlenmesine ilişkin süreç devam etmektedir. Otomatik bilgi değişimi sürecinin zaman içerisinde anlaşmaya taraf tüm ülkeleri kapsayacak şekilde ilerlemesi söz konusudur. Otomatik bilgi değişimi ile sadece finansal hesap bilgilerinin paylaşımı gerçekleştirilmekte olup, uluslararası anlaşma kapsamında karşılıklı olarak yürütülmektedir.”

”YURTDIŞINDAKİ TÜKLERE KABUS YAŞATMAYIN

Bakan Elvan’a tepki gösteren Çakırözer, verilen yanıtın yurtdışında yaşayan Türklerin Otomatik Bilgi Paylaşımına ilişkin kaygı ve sıkıntılarını ortadan kaldırmadığını vurguladı.Çakırözer, “7 milyon kardeşimizi etkileyecek bu anlaşma konusunda yaklaşık bir yıldır AKPiktidarına çağrılar uyarılar yapıyoruz. Meclis’te araştırma komisyonu kuralım dedik,reddettiler. Anlaşmayı erteleyin dedik. Kabul etmediler. Hala sorularımıza net yanıtvermiyorlar. Yurtdışındaki 7 milyon Türk vatandaşımızın, finansal bilgilerinin kimle, nezaman paylaşılacağı hakkında en ufak bilgisi yok. Bu insanlar gittikleri ülkelerde on yıllardır en ağır şartlarda çalışan, üç beş kuruş birikimlerini de Türkiye’de değerlendiren kardeşlerimizdir. Onlara yaşatılan bu kabusun, bu belirsizliğin artık bitmesi lazım” dedi.

2022’YE ERTELENMELİ, BİLGİLİNDİRME YAPILMALI

Çakırözer yaptığı açıklamada atılması gereken adımları şöyle sıraladı:

“1. Anlaşmanın uygulanması 2022’ye kadar ertelenmeli. Almanya, Hollanda gibi ülkelerde busüre birkaç yıl daha uzatılmalı.

2. Maliye Bakanlığının topladığı yurttaşlarımızın 2019 ve 2020 yıllarına ait finansal bilgilerihiçbir ülke ile paylaşılmamalı.

3. Vatandaşlarımıza anlaşmanın uygulama takvimi açıkça ve hiçbir şüphe, belirsizliğe yerbırakmayacak biçimde duyurulmalı.

4. Vatandaşlarımız anlaşmanın yükümlülüklerine hazırlanırken karşılaşacakları sorunlar için Dışişleri ve Maliye Bakanlıklarınca bilgilendirme ve danışma mekanizmaları kurulmalı.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir