POLONYA’DA KADINLARIN MÜCADELESİ KÜRTAJ YASAĞINI ASKIYA ALDIRDI!

Polonya’da kadınların hâli hazırda kısıtlı olan kürtaj yasasının daha fazla sıkılaştırılması kararına karşı düzenledikleri eylemler sonuç verdi. Polonya’nın sağcı yönetimi Milliyetçi Hukuk ve Adalet Partisi, protestoları tetikleyen yüksek mahkeme kararının yayınlanmasını ve uygulanmasını erteliyor.

Avrupa’nın en katı kürtaj yasalarından birine sahip olan Polonya’da uzun zamandır tartışma yaratan kürtaj yasası hakkında Anayasa Mahkemesi’nin aldığı tartışmalı “kürtaj yasağı” kararının ardından başlayan kitlesel protestolar sonuç verdi.

The Guardian’ın haberine göre, Polonya’nın sağcı yönetimi Milliyetçi Hukuk ve Adalet Partisi (PİS) yüksek mahkeme kararının resmi olarak yayınlanmasını ve yürürlüğe girmesini ertelediği ileri sürüldü. Başbakanlık Ofis Başkanı Michal Dworczyk yaptığı açıklamada, hükümetin anayasa mahkemesi kararını tartışarak uygun bir çözüm bulmaya çalıştığını açıkladı.

Başbakanlık Ofis Başkanı Dworczyk, “Devam eden tartışmalar var. Diyaloğa zaman ayırmamız ve insanları tatmin edecek bir çözüm bulmamız için süreye ihtiyacımız var” dedi.

YASA, SAĞCI PARTİNİN TABANINDA DA KARŞILIK BULMADI

Yüksek Mahkeme, kalıtım bozukluğu olan fetüsü aldırmanın yasak olduğuna ilişkin karar vermişti. Bu kararla, Polonya’da kürtaj neredeyse yasaklanmış oldu. Mahkeme sadece ensest, tecavüz ve annenin sağlığı risk altındaysa kürtaja yasal olarak izin verileceğini duyurmuştu.

Polonya Bilimler Akademisi hukuk çalışmaları enstitüsünde araştırmacı olan Anna Wójcik, kararın resmi olarak yayınlanmamasını değerlendirdi. Wójcik, “Bu gecikme siyasi bir manevra. Hükümet, mahkeme kararına karşı görüşünü acilen açıklamalı” ifadesini kullandı.

Bunun sonucunda her yıl 100 ile 150 bin kadar kadın operasyon için yurtdışına seyahat etmek zorunda kalıyor. Anayasa mahkemesinin kararının hükümet tarafından resmi olarak yayınlanmasıyla birlikte, kadınların temel üreme sağlığı haklarından biri daha da kısıtlanmış olacak. Kadınlar Milliyetçi Hukuk ve Adalet Partisi’ni kendi destekçilerini anayasa mahkemesine doldurmak ve demokratik yok etmekle suçluyor.

CUMHURBAŞKANI ÖNERİSİNE İKİ TARAFTAN RED

Sağcı partinin aşırı kanadı anayasa kararını desteklese de, anketler partinin seçmen tabanın da kürtaj yasağını desteklemediğini ortaya çıkarttı. Bu nedenle kürtaj kararı konusunda ısrarcı olan parti liderleri de zor bir duruma düşmüş oldu.

Polonya Başbakanı Mateusz Jakub Morawiecki geçtiğimiz günlerde, toplumsal muhalefetin önderleriyle ve muhalefetteki milletvekilleri ile görüşme çağrısında bulunmuş, Cumhurbaşkanı Andrzej Duda ise kürtaja izin verilmemesi durumunda Trizomi 21 (Down sendromu) gibi sorunların yaygınlaşacağını ve böylesi durumlarda kürtajın yasal olabileceğini açıklamıştı. Cumhurbaşkanı Duda’nın önerisi iktidar koalisyonunun aşırı sağcı kanadı tarafından “taviz vermek” olarak değerlendirildi, muhalefet ise önerinin zayıf ve tatmin edici olmadığını açıkladı.

Feminist gruplar, solcu partiler, futbol taraftarları, kaygılı yurttaşlar eylemlerini gece gündüz sürdürmüş, kilise ve sağcı Hukuk ve Adalet (PiS) Partisi binaları önünde eylemler yapmıştı. On binlerce kadının katıldığı eylemlere aşırı sağcı gruplar saldırılar düzenlemişti. Toplumsal gerilimin hızla arttığı Polonya’da Başbakan yardımcısı Jaroslaw Kaczynski, sağcı gruplara kiliseleri savunmaları gerektiği yönünde çağrı yapmıştı.

Kaynak : EURONEWS

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir