Prof.Dr. Yakup Bahar: Corona bitmedi, Pandemi devam ediyor!

Hamburg’da yaşayan Dünya Sağlık Örgütü Danışman Doktorlarından Prof. Dr. Yakup Bahar, Corona virüs hakkında çok önemli bilgiler verdi. Prof. Bahar, “COVID-19: Omicron’un BA.4 ve BA.5 varyantları şimdilik daha şiddetli veya bulaşıcı değil ancak pandemi devam ediyor“ dedi.

İŞTE PROF. DR. YAKUP BAHAR’IN DİKKAT ÇEKEN CORONA UYARISI:

Koronavirüsü  Omicron varyatı bu güne kadar 25 kez farkl mutasyona uğradı ve bu hala  devam ediyor.

Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi (ECDC) Omicron’un BA.4 ve BA.5 varyantlarının aşılardan kaçma yetenekleri nedeniyle ‘endişe verici Varyant’ olarak etiketlendiğini belirterek Avrupa’daki vaka sayılarının artabileceği konusunda uyarıda bulundu.

Yetkililer, her iki varyantın da hem önceki bir corona virüsü enfeksiyonu hem de aşı tarafından verilen sağlanan bağışıklığı atlatabileceğini bu nedenle de destekleyici aşıların teşvik edildiğini belirtti.

Daha önce Afrika Sağlık Araştırma Enstitüsü tarafından yapılan araştırmada corona virüsü geçirenlerin Omicron varyantının BA.4 ve BA.5 varyantlarına karşı antikor sağlamadığı ortaya çıkmıştı.

HASTALIĞIN DAHA AĞIR SEYRETTİĞİNE DAİR VERİLER RAPOR EDİLMEYE BAŞLADI

Covid- 19 virüsünün son dönemlerdeki etkin varyantı olan ve yüksek düzeyde bulaşıcılığa sahip omicron varyantı, şu anda dünyadaki Covid enfeksiyonlarının yarısını oluşturmaktadır. En çok görülen Omicron alt varyantı ise BA.4 ve BA.5  olarak bilinmektedir. Ancak son dönemlerde özellikle  Avrupa ülkelerinde yine Omicron alt varyantı olan BA.5’nin neden olduğu vakalarda artışlar görülmektedir.

Covid-19’un BA.1 olarak da adlandırılan Omicron varyantından sonra Portekiz, Almanya, Kollanda gibi birbirinden farklI  ülkelerde BA.4 ve BA.5  varyantı baskIn hale gelmeye başlamıştır. Alfa, Beta, Gamma ve Delta gibi varyantlara oranla farklı bir yapısı olduğu bilinmektedir. Şu anda elimizdeki verilere göre BA.5 varyantı, diğer alt varyantlara göre daha hızlı çoğalmakta ve daha fazla bulaşıcı gibi görünmektedir. Buna karşılık BA.5 varyantının neden olduğu hastalığın daha ağır seyrettiğine ilişkin veriler geliyor . Semptomlar burun tıkanıklığı, boğaz ağrısı gibi üst solunum yolu şikayetlerini içermektedir

BELİRTİLERDE BURUN AKINTISI VE TIKANIKLIĞI ÖKSÜRUK ÖN PLANDA

Önceki varyantlara göre son günlerde yaşanan vakalarda daha çok burun akıntısının  belirti olduğu görülmektedir. Tıpkı üst solunum yolu enfeksiyonunda olduğu gibi boğaz ağrısı da yaşanmakta ancak burun tıkanıklığı, burun akıntısı gibi belirtiler ön planda saptanmaktadır. Genel olarak ise hastalığın daha ağır seyrettiğine dair bir durum söz konusudur . Son zamanlarda tespit edilen vakalara bakıldığında daha hızlı bulaşan bir varyant olduğu açıkça görülmektedir.

AŞILAR SAYESİNDE HALEN HASTALIK HAFİF GEÇİRİLEBİLİYORLAR

Bilindiği üzere Omicron ve alt varyantları aşılı kişileri de etkileyebilmektedir. Fakat Covid aşılarının hala hastalığın ağır geçirilmesine engel olduğu bilinmektedir. Tüm Covid-19 varyantları gibi Omicron ve BA.4 ve BA.5‘de ileri yaştaki bireyler ve kronik hastalıkları olan kişiler için risk oluşturmaya devam etmektedir. Özellikle bu grupların da aşılanması çok önemlidir. Sonuç olarak tedbirli olunmalı, Covid aşıları ihmal edilmemeli, sosyal mesafe ve hijyen kurallarına uyulmalı, düzenli antikor testleri yapılmalı ve belirti yaşandığında mutlaka PCR testi ile Covid-19 ihtimali dışlanmalıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir