Rusya ve Ukrayna Dışişleri Bakanları Antalya’da bir araya geldi! Hangi sonuç çıktı?

Türkiye’nin arabuluculuğu ile Antalya’da düzenlenen Rusya-Ukrayna-Türkiye üçlü dışişleri bakanları toplantısı sona erdi. Toplantı sonrası basın toplantısı gerçekleştiren Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, “Nükleer savaş olacak mı” sorusuna “İnanmak istemiyorum ve inanmıyorum” yanıtını verdi.

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ve Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba, Antalya’da Rusya-Türkiye-Ukrayna Dışişleri Bakanları Toplantısının ardından ayrı ayrı basın toplantısı düzenliyor. Kuleba toplantıda, “Ben buraya insanı bir amaçla geldim” dedi. Lavrov ise “Bugün şu anlaşıldı müzakerelerin yerini alacak hiçbir şey yoktur” diye konuştu. Öte yandan Lavrov, “Nükleer savaş olacak mı” sorusuna “İnanmak istemiyorum ve inanmıyorum” yanıtını verdi.

Gerçek müzakere yolunun yanlış yere kullanılmamasını istediklerini belirten Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, “Bugün şu anlaşıldı müzakerelerin yerini alacak hiçbir şey yoktur. Günlük olarak insani koridorların açılmasına yönelik önerimizin hala geçerli olduğunu teyit ettik. Ukrayna’ya silah gönderenler eylemlerinden sorumludurlar. Kiralık savaşçıları da teşvik edenler bundan sorumlu olacaktır” dedi.

Özel mülkiyetin ve güvenlik çıkarlarının hiçbir şekilde ayaklar altına alınmasını istemediklerini vurgulayan Lavrov, “Burada Batı va Avrupa’nın da çıkarlarının da ayaklar altına alındığını görüyoruz. Biz Ukrayna’nın tarafsız bir ülke olmasını istiyoruz. NATO’nun genişlemesine karşı çıkarak hiçbir şekilde Ukrayna’nın güvenliğini sağlamasına karşı çıkmıyoruz. Aslında Rus silahlı güçlerinin işlediği canavarlıklarla ilgili bir sürü iddiayla karşılaşıyoruz. Bu doğumevinde tüm hemşire doktorların kovulduğuna ilişkin veriler BM’ye 3 gün önce sunuldu” diye konuştu.

BİYOLOJİK SİLAH İDDİASI

Biyolojik silahların saldırılar sırasında kullanıldığına ilişkin iddialar olduğunu belirten Lavrov, “Askeri biyolojik laboratuvarlar biyolojik silahların yasaklanmasıyla ilgili sözleşmeye aykırı olarak oluşturulmuştur. Bu denemelerin barışçıl amaçlarla yapılmadığı çok açık. Her durumda aslında objektif haberler, bilgiler veren tarafla kimse ilgilenmiyor. Devlet başkanımız da hükümetimiz de bu konular üzerinde çalışıyor. Halkımız birtakım güçlüklerle karşı karşıya kalıyor. Bu krizden sağlıklı bir şekilde çıkmayı umuyoruz. Herkesin de bilinçli bir şekilde krizden çıkmasını diliyoruz. Pentagon’un Ukrayna topraklarında onlarca askeri biyolojik laboratuvar oluşturduğu iddiaları bizi endişeye düşürüyor. Bu konudaki sorulara cevap istiyoruz. Batı’nın Ukrayna’dan istediği tek şey sürekli bu ülkenin Rusya’ya karşı çalışmasıydı” ifadelerini kullandı.

“PUTİN, ZELENSKİ İLE GÖRÜŞMEYİ REDDETMEYECEK”

Putin’in temaslardan asla kaçınmayacağının altını çizen Lavrov, şunları kaydetti: “Sadece bu temasların laf olsun diye gerçekleşmesini istemiyoruz. Bunu Kuleba ile görüştük. Putin, Zelenski ile görüşmeyi reddetmeyecek.

“BATILILARA ASLA BAĞIMLI OLMAYACAĞIZ”

Lavrov son olara, “Yaptırımlar konusunu öyle bir çözeceğiz ki Batılılara asla bağımlı olmayacağız. Öyle tedbirler alacağız ki benzer duruma bir daha düşmeyeceğiz” dedi.

“LAVRO KARARLILIK SERGİLEMEDİ”

Toplantının hem kolay hem de zor olduğunu belirten Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba, “Zordu çünkü ben elimden geleni yaptım. Amacım en azından diplomatik bir çözüm bulmaktı. En trajik durum şu an Mariupol’de yaşanıyor. Kent bombardıman altında havadan bombardıman altında. Ve ben de insani bir amaçla buraya geldim. Amacım insani bir koridorun oluşmasını sağlamak Mariupol’den sivillerin çıkışını sağlamak için. Ne yazık ki Bakan Lavro bu konuda kararlılık sergilemedi ancak ilgili yetkililerle yazışacağını belirtti” diye konuştu.

“BEN ÇÖZÜM BULMA, KENDİSİ DİNLEME AMACIYLA GELDİ”

Toplantıda 24 saatlik ateşkes kısmının da ele alındığını kaydeden Kuleba, “Herhangi bir ilerleme kaydetmedik bu konuda. Öyle gözüküyor ki farklı karar alıcıların devreye girmesi gerekecek. Çabalarımızı sürdürmeye karar verdik. Bu formatta yeniden görüşürüm. Ben burada (Antalya’da) bir Dışişleri Bakanı olarak, karar alabilme yetkisinde biri olarak çözüm bulma amacıyla geldim. Ama kendisi (Lavrov) sadece dinleme amacıyla geldi” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Cumhuriyet

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir