SALLANAN DUVARIN DİBİNDE DURMAYIN !

Hamburg’da “Korona Dayanışması” adıyla oluşturulan platformun düzenlediği canlı yayın programlarının 5.’si, Facebook üzerinden “Korona ve Ramazan” konusunda gerçekleştirildi.

Haber: Mehmet ATAK (gazetem.eu)

Murat Kaplan
Şuayip Karakuş

Almanya’nın Hamburg eyaletinde Coronavirüs önlemlerinden sonra “Dayanışma” amacıyla TGH Başkanı Murat Kaplan ile yönetimden Şuayip Karakuş önderliğinde oluşturulan platform, Caner Suna’nın teknik yönden katkılarıyla başlatılan canlı yayın programlarının beşincisinde gündem “Korona ve İbadet” idi. Hamburg Başkonsolosluğu Din Hizmetleri Ataşe Vekili ve Bad Oldesloe Mevlana Camii Din Görevlisi Yaşar Ateş, Süryani Cemaati eski başkanı Josef Aydın, Kuzey Almanya İslam Toplumu Başkan Yardımcısı Sacit Dizman, İşletmeci- Kuaför Orhan Uğur ve Radyo Anılar FM yayın yönetmeni gazeteci Rıza Atamtürk‘ün katıldığı canlı yayında, programı yöneten Kaplan ile Karakuş‘un Korona olayındaki gelişmeler ve Ramazan ayı üzerine kısa açıklamalarını takiben söz alan konukların görüşleri şu şekildeydi: 

YAŞAR ATEŞ

YAŞAR ATEŞ:

” Bu tür programları topluma yararlı yayınlar olarak görüyorum. Coronalı günlere denk gelen Ramazan ayında Teravih namazı ile Mukabele okumaları zorunlu olarak evlerden yerine getirilecektir. Oruç tutma konusunda mutlaka doktor onayı alınmalıdır. Evde kalma süresi arttığı için, insanlarımızın Kuran okuma, çoluk çocuğuna daha fazla vakit ayırıp ilgilenmeye daha fazla vakitleri olacaktır. Bunu iyi değerlendirmeleri gerekir. 

JOSEF AYDIN

JOSEF AYDIN :

“Süryani cemaati olarak Paskalya bayramımızı kutladık. Patriğimiz, Korona günlerinde çok zorunlu olmadıkça kiliseye gidilmemesini bildirdi. Bu nedenle ayin günleri yalnızca Papazlarımız kiliseye giderek dini görevlerini yerine getiriyorlar. MS 370 yılında da bu tür bir salgın yaşandığı biliniyor. Corona tehlikesine karşı bizlere aktarılan “Sallanan duvarın dibinde durmayın !” sözünün doğruluğu, alınan yoğun önlemlerle birlikte bir kere daha önem kazanmaktadır. Bizim de hayvani ürünlerin yenilmediği 50 günlük oruç geleneğimiz var. Dinler arasında saygıya ve kanunlara uymaya dikkat edilmelidir.” 

SACİT DİZMAN

SACİT DİZMAN :

“Gönül isterdi ki bu Ramazan ayında camilerimizde Teravih ve Cuma namazlarımızı topluca kılalım ama insan sağlığı en başta gelir. Hamburg Senatosu’nun Mayıs ayı içerisinde bir rahatlama olabileceği yolundaki ifadesinden yola çıkarak, önümüzdeki haftalarda toplumu rahatlatacak bir karar alınmasını temenni ediyoruz.” 

ORHAN UĞUR

ORHAN UĞUR :

“Bazı camilerde Atatürk düşmanlığı yapıldığı hususunda aldığımız duyumlar hem üzücü hem de oldukça düşündürücüdür. 4 Mayıs’ta açılacak olan Kuaför veya Berber dükkanlarında çalışan bizler, mesela diş doktorları gibi risk altında hizmet vermek durumundayız. Tabii ki maske kullanıp, hijyen kaidelerine uymak mecburiyetindeyiz. Tıraş bitiminde ise, kullandığımız makine, makas, tarak gibi malzemeleri ile müşteri koltuğunu mutlaka  dezenfekte etmeliyiz.” 

RIZA ATAMTÜRK

RIZA ATAMTÜRK :

“Radyo yayınımızı aralıksız sürdürüyoruz. 23 Nisan akşamı insanlarımızın balkonlardan İstiklal Marşı’nı hep birlikte söylemeleri göğsümüzü kabartmıştır. Korona Dayanışması vesilesiyle bu yayına katılan uzmanların açıklamaları da insanlarımızı aydınlatıcı mahiyettedir. Programı düzenleyenler ile katılımcılara teşekkür ediyorum. ”  

NOT: 26 Nisan Pazar günü akşamı  yapılacak canlı yayın programının konusu ise “Ev Halleri” olacaktır. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir