Şampiyonluk İtalya’ya, Kupa Roma’ya!..

Futbolun doğduğu yer olarak nitelendirilen İngiltere ‘nin, 1966 yılında yine İngiltere’de oynanan Dünya Kupasını kazanması  dışında bugüne kadar başka bir başarısı bulunmazken , bu defa da ayağına kadar gelen en büyük ikinci başarısını elde etme fırsatı olan Avrupa şampiyonluğu ellerinden adeta kaydı gitti.

Avrupa’da “yorum” deyince akla gelen ilk isimlerden biri olan Hakan Ortatepe, EURO 2020 Final maçını yazdı:

FUTBOLUN BEŞİĞİNİ İTALYA SALLADI

Oysa ki, “Futbol evine dönüyor” diye yola çıkmıştı İngilizler ve finalde İngiltere’yi görunce de, futbol gerçekten evine dönecek diye düşündük. Ama sadece evine dönüyormuş gibi oldu. Çünkü İtalya buna müsaade etmedi. Finalde muhteşem mücadele eden Mancini’nin öğrencileri, Avrupa şampiyonluğunu İtalya’ya, kupayı da Roma’ya götürdü.

Bu turnuvaya katılan takımlara baktığımızda, açılış maçında Türkiye ile oynayan İtalya, aslında orada bu kupayı alacağının sinyalini de vermiş ve çok hazır bir takım görüntüsü çizmişti. Ancak İngilizler de tüm turnuva boyunca oynadıkları futbolla bu kupayı hak ettiklerini gösterdiler. Ve finalde karşılaşan bu iki takımın mücadelesi adeta nefesleri kesti. Her iki takımın da antrenörü maç boyunca adeta Satranç oynadı. Ancak Mancini tecrübesini ortaya koydu ve maçın henüz başında geriye düşmesine rağmen pes etmedi ve yaptığı hamlelerle bu şampiyonluğu ne kadar istediğini gösterip mutlu sona ulaştı.

ALTIN TEPSİDE ŞAMPİYONLUK İKRAMI

Kaleci Donnmarumma’nın yanı sıra Chiellini, Bonucci, lnsigne ve Chiesa maça damga vuran isimler oldu. Her iki takım da gerçekten çok üst düzey bir mücadele sergilediler, ancak İtalya daha hırslıydı ve kazanmayı daha çok istedi. Southgate in hamleleri ve hesabı bu defa tutmadı. Tüm turnuva boyunca takımını çok iyi yönetti ama bu maçta, son dakika da penaltı atışları için yaptığı iki değişiklikle de adeta şampiyonluğu italya ya hediye etti.

Futbol her ne kadar, takım oyunu da olsa da konu bu şekilde penaltılar olunca, bireysellik ön plana çıkıyor ve penaltıyı kaçırınca da, tarih sizi hep kötü hatırlıyor. Şöyle bir geriye baktığımızda Sokrates, Platini, Zidane ve Baggio gibi ünlü isimlerin de penaltı kaçırdıklarına şahit olmuştuk. Hatta bu turnuvada yine Mbappe de penaltı kaçırıp Fransa’nın elenmesine neden olmuştu. Bu maçta son dakika oyuna girip penaltıları kaçıran Rashford ve Sancho da hep kötü hatırlanacaklar.

Evet bizim Türkiye olarak sadece ismen yer aldığımız ve hiçbir varlık gösteremediğimiz  EURO 2020 Futbol Turnuvası sona erdi. Neden böyle oldu, niye başarısız olduk? Bunların değerlendirmesini sonraki günlerde yapacağız.

Ancak kesin olan bir şey var ve 3 yıldan bu yana 34 maçtır yenilmeyen İtalya Avrupa Şampiyonu. Tebrikler İtalya!

                             ***

FİNAL MAÇINDAN NOTLAR…

Mehmet Atak yazdı: 

* Ünlü Wembley Stadyomu’unda oynanan İtalya ile İngiltere arasındaki 90 dakikalık EURO 2020 Final maçı, uzatmalar ile penaltı atışları ve seremoniyle birlikte tam 3 saat sürdü.

* Maçtan önceki normal kura çekimi ile 15’er dakikalık uzatma bölümü ve Penaltı vuruşları için Hakem toplamda 3 defa kura çekti.

* Maçın henüz 2. dakikasında 1-0 öne geçen İngiltere önünde 67’de beraberlik golünü bulan İtalya, hiç yenilmeden şampiyon oldu.

AH O PENALTILAR

* 1-1’lik eşitlik uzatma bölümünde de bozulmayınca, kural gereği yapılan Penaltı atışlarında sonucu Kalecilerin müthiş kurtarışları belirledi ve İtalya 3-2 üstünlük sağlayıp 53 yıl aradan sonra Avrupa Şampiyonluğunu kazandı.

* Kaleye 9 metre 15 santim mesafedeki Penaltı noktasının, vuruşu yapan Futbolcular açısından kaleye sanki 15-20 metre uzaklıkta, Kaleciler için ise sanki 4-5 metre yakındaymış gibi görüldüğü uzmanlarca ifade ediliyor.

* Maçı yayınlayan Alman TV kanalı ZDF, maç öncesi ve sonrası görüntüleri ve yorumlarıyla da izleyicilerden tam not aldı.

* Maç sonrası medya yorumlarından biri şöyleydi: “Gökmavili yenilmez takım İtalya, İngiltere’nin rüyasını bozdu.”

İTALYANLAR SEVİNÇTEN, İNGİLİZLER ÜZÜNTÜDEN!..

* Maça damgasını vuran Penaltı atışları sonrasında şampiyon olan İtalyanlar sevinçten birbirine sarılıp ağlarken, maçın başında 1-0 öne geçmelerine rağmen şampiyonluğu kaçıran İngiliz futbolcuların üzüntüden gözyaşlarına hakim olamadıkları görüldü.

* Bir zamanlar çalıştırdığı Galatasaray’ın 2. olarak Şampiyonlar Ligi’ne doğrudan katılması ve Kupa Şampiyonu olmasıyla tanınan Roberto Mancini, şampiyon İtalya’nın Hocası sıfatıyla bu defa başarının doruğuna çıkarken de gözyaşı döktü.

* UEFA Başkanı Slovenyalı Aleksander Ceferin, her iki takımın futbolcularını tebrik edip  madalyalarını takarken, Şampiyonluk Kupası’yla poz veren İtalya futbolcularının tepesine serpilen milyonlarca konfeti havada bambaşka bir görüntü yansıttı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir