Selim Ataş’a “Fahri Elçilik” görevi

Hamburg Senatosu’nun kararıyla Türkiye’nin en büyük kenti İstanbul’a “Fahri Elçi” olarak atanan Seyahat ve Turizm uzmanı Selim Ataş, “Hedeflerimden biri de Hamburg’la İstanbul’un Kardeş şehir olmalarıdır” dedi.

Haber: Mehmet ATAK / gazetem.eu

Uzun yıllar Avrupa’nın en büyük Türk Uçak Seyahat Şirketi Öger Türk’da Genel Müdür olarak görev yaptıktan sonra, aynı branştaki Germania ve şimdilerde ise turistik FTİ firmasında hizmet veren  Selim Ataş (58), 40 yıldır yaşamakta olduğu Almanya’nın dünyaya açılan kapısı” Hamburg’da  Eyalet Hükümeti’nin kararı ile “Hamburg’un İstanbul Elçisi” olarak atandı.  Hamburg’un 29 ülkede 39 Fahri Elçisi bulunuyor.

SANAL TOPLANTIDA GÖREVİ AÇIKLANDI

3 ay kadar önce Hamburg Senatosu adına bir yekilinin daveti üzerine yapılan ön görüşmede Fahri İstanbul Elçiliği konusu ele alınırken, Selim Ataş’ın olumlu cevabı  ile işin resmiyet aşamasına geçildi. Hazırlıkların tamanlanmasını takiben 4 Mayıs Salı günü Video konferans sistemiyle gerçekleşen ve  Hamburg Büyükşehir Belediye Başkanı (Eyalet Başbakanı) Dr. Peter Tschentscher’in de hazır bulunduğu  sanal toplantıya Selim Ataş da iştirak etti.

4 ülkeye Fahri Elçi atayan  Eyalet Başbakanı Peter Tschentscher, katılımcıların karşılıklı konuşmalarını takiben söz alarak, Selim Ataş’a hitaben ” Bizim için favkalade önem verdiğimiz bir ülke olan Türkiye’nin en büyük kenti İstanbul’a, eyaletimiz adına  sizi Fahri Elçi olarak atamaktan dolayı memnuniyetimi belirtiyorum. Bu önemi görevi layıkiyle yapacağınızdan eminiz.  İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Ekrem İmamoğu ile irtibatımız oldu ama pandemi nedeniyle bir araya gelemedik. Umarım sizin görev sürenizde görüşürüz. Size başarılar diliyoruz” şeklinde konuştu. 

SELİM ATAŞ’TAN TEŞEKKÜR SÖZLERİ

Kendisine tevdi edilen ve fevkalade önem arzeden bu görevlendirme dolayısıyla Hamburg Eyalet Başbakanı Dr. Peter Tschentscher’e teşekkür eden Selim Ataş, “Bu tür bir görev, pek çok yönden benzerlikleri olan ve işim icabı bu iki güzel şehir arasında uzun zamandır mekik dokuyan biri olarak böyle bir fahri görevi yıllardır hayal ediyordum. Hamburg ile İstanbul ve dolayısıyla Almanya- Türkiye arasında güzel projeler geliştirerek bir köprü görevi oluşturmaya var gücümle çalışacağım” ifadesinde bulundu.

HAMBURG-İSTANBUL KARDEŞ ŞEHİR PROJESİNE ÖNCELİK

Atanma kararından sonra görüştüğümüz Selim Ataş, Fahri Elçilik görevine hemen başlayacağını belirterek şunları söyledi: ” Her ikisi de birer dünya markası olan Hamburg ile İstanbul arasında  Gönüllü Elçi sıfatıyla üstlendiğim bu yüklü görevde;  Politik, Ticaret, Turizm, Kültürel, Spor ve Bilim gibi hayati branşlarda hizmet vererek, olumlu katkı sağlamak ve de özellikle de Kardeş Şehir Projesini hayata geçirmek hedefim olacaktır.”

GALATAPORT- HAMBURG GEMİ BAĞLANTILARI

Fahri Elçilik yoluyla başta Hamburg ve İstanbul olmak üzere, dolaylı olarak da  Almanya ile Türkiye arasında hayata geçirilecek her türlü projede rol alacak olmasından duyduğu memnuniyeti dile getiren Selim Ataş,  Kültür ve Sanat,  Turizm ve Kardeş Şehir  projelerini “öncelikli ilk 3” olarak sıraladı. Ataş, yapımı tamamlanmakta olan İstanbul Galataport ile Hamburg arasındaki Gemi Seferleri bağlantısını da öncelikli görevler arasına dahil etti. 

                                      ***

TÜRKİYE’NİN 90 FAHRİ KONSOLOSU VAR

Selim Ataş’ın  Fahri Elçi olarak atanması üzerine, Türkiye’nin çeşitli ülkelerde hayata geçirdiği “Fahri Konsolosluk” uygulaması konusunu araştırdık. 

Dünya gazetesinde bir fuar nedeniyle yer alan  bir haberde,  Sanayici İşadamları kuruluşu MÜSİAD’ın Diplomatik İlişkiler Komitesi Başkanı Zeki Güvercin‘nin aşağıdaki  sözleri, bu konuya açıklık getiriyor:  

“Fahri Konsoloslar aynı zamanda iş adamı olduğu için çok farklı bir sivil pozisyonları da bulunuyor. Diplomatların aksine daha rahat hareket etme imkanları var. Her ne kadar dünyada başkonsolos ve büyükelçilik sayısı artsa da fahri konsolosların önemi azalmıyor tam aksine daha artıyor. Çünkü burada lobicilik, ticari istihbarat, ticaret köprüleri kurma, yatırım çekme gibi fahri konsoloslarımızın çok önemli fonksiyonu var. Bu süreç içerisinde bizim gözlemlediğimiz iki farklı yapı ortaya çıktı. Türkiye’de 120’den fazla ülkenin fahri konsolosluğu var. Bu çok önemli bir potansiyel. Bunun yanı sıra Türkiye’nin dünyada fahri konsolosları var. Bizim de dünyada yaklaşık 80-90 civarında fahri konsolosluğumuz var.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir