Seyahat Uyarısına Türk Toplumu’ndan Tepki

Almanya’nın AB dışındaki ülkelere yönelik seyahat uyarısını 31 Ağustos’a kadar uzatmasının ardından Almanya Türk Toplumu Başkanları’ndan tepki geldi. Tepki çerçevesinde T.C. Berlin Büyükelçisi Ali Kemal Aydın’a ve Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas’a birer mektup gönderildi.

ATİLA KARABÖRKLÜ VE GÖKAY SOFUOĞLU İMZALI MEKTUP ŞÖYLE:

Saygıdeğer Büyükelçi,

Alman Hükümeti tarafından 31 Ağustos’a kadar uzatılan seyahat uyarısına dair endişelerimizi bu mektup vesilesiyle sizlere iletmek istiyoruz. Şimdiye kadar konuyla ilgili eleştiriler sadece turizm sektörüne yönelik olmuşken, Almanya’da yaşayan ve birçoğunun tatilini Türkiye’deki akrabalarının ve arkadaşlarının yanında geçirdiği 3 milyon Türk kökenli vatandaşımız için bu seyahat uyarısının ne anlama geldiği konusuna ne yazık ki bir açıklık getirilmemiştir. Bu belirsizlik, Türk kökenli vatandaşlarımızda büyük sıkıntı yaratmakla birlikte, akıllardaki bazı soruların cevaplanılması gerektiği ihtiyacını da ortaya koymuştur. Türkiye’ye seyahat etmek isteyen vatandaşlarımızın seyahat planlarını daha iyi ve güvenli bir sekilde gerçekleştirebilmeleri için cevaplanılmasına ihtiyaç duyulan soruları şu şekilde özetleyebiliriz:

Almanya Hükümeti’nin yapmış olduğu seyahat uyarısı Türkiye için ne anlam ifade ediyor? Türkiye’ye yapılacak seyahatlere izin verilmiyor mu?

Türkiye için seyahat uyarısı neden kaldırılmadı?

Türkiye’ye seyahat edecek ve Alman vatandaşlığı olmayan Türk vatandaşlarımızın Almanya’ya dönebilme ihtimali nedir? Oturma izni olan vatandaşlar hakkında herhangi bir açıklama yapıldı mı?

Korona salgını nedeniyle Türkiye’de kalmak zorunda kalan vatandaşların Almanya’ya geri dönebilmeleri için izin verildi mi?

Almanya’dan Türkiye’ye seyahat edenlerin 14 gün karantinada kalmaları gerekiyor mu?

Türkiye’den Almanya’ya seyahat edenlerin 14 gün karantinada kalmaları gerekiyor mu?

Benzer bir mektubu Alman Dışişleri Bakanı’na da göndererek, ortaya çıkacak herhangi bir sosyo-politik sorunun önüne geçeceğimizi düşünüyor, her iki ülkenin bu konuyla ilgili ortak bir duruş sergilemelerini ve halkı zamanında bilgilendirmelerini umuyoruz. Şimdiden ilginiz ve sorularımıza vereceğiniz yanıtlar icin çok teşekkür ederiz.

Saygılarımızla,

Atila Karabörklü, Gökay Sofuoğlu

Almanya Türk Toplumu Başkanları

DIŞİŞLERİ BAKANI MAAS: TÜRKİYE İLE İŞBİRLİĞİ HALİNDEYİZ

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Türkiye’yle ilgili açıklamalarda bulundu. Maas, seyahat uyarılarının kaldırılmasıyla ilgili, “Türkiye’yle yakın iş birliği halindeyiz” dedi.
SÖZCÜ gazetesinin haberine göre, Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, başkent Berlin’de Koronavirüsü süreciyle ilgili bir basın toplantısı düzenledi. Son gelişmelere ilişkin açıklamalarda bulunan Maas, seyahat kısıtlamaları ve uyarılarına da değindi.
AB üyesi ülkelerle 15 Haziran’dan itibaren kısıtlamaları kaldıracak olan Almanya’nın, birlik dışındaki ülkelerle nasıl bir yol izleyeceği merak konusu.

Turizm sezonunun gelmesiyle birlikte Alman turistlerin popüler destinasyonlarını dikkate aldıklarını belirten Maas, Türkiye de dahil olmak üzere AB dışındaki ülkelerle yakın iş birliği içinde olduklarını söyledi.
Koronavirüsü nedeniyle uygulanan seyahat uyarılarının kaldırılmasının birden fazla faktöre bağlı olduğunu ifade eden Maas, bunlar arasında vaka sayıları ve sağlık sistemindeki kapasite seviyesi olduğunu vurguladı.

Derleme: Naciye ASLAN

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir