SİLAH SEVKİYATI İÇİN ANLAŞMA OLMAZSA, HALKOYUNA GİDİLİR

2 yıldır takibinde oldukları “Silah İhracatı” konusunu Hamburg Alevi Kültür Merkezi salonunda düzenlenen Basın Toplantısı ile kamuoyuna açıklayan Halk İnisiyatifi, Cumartesi günü de Rahtaus önünde 4 saat süren açıkhava etkinliğinde “İmza Kampanyası”nı başlattı.

Haber: Salih KARTAL / gazetem.eu

Soğuk havaya rağmen 400 kişinin katılıp imza kampanyasına bizzat destek verdiği etkilikte İnisiyatif Grubu ve Kamu temsilcileri ile SOL Parti Milletvekilleri hazır bulundu. Etkinlik süresince imza kampanyasına yoğun ilgi olduğu gözlendi.

Hamburg Halk İnisiyatifi iki yıldır süren çalışmaları sonunda Hamburg Limanından dünya’ya silah sevkiyatının durdurulması için imza kampanyası başlattı. İmza kampanyası sonucu Hamburg Senatosunda gerekli yasal düzenleme ile ortalama günlük üç konteyner dolusu mühimmat ve muhtelif silah parçalarının Hamburg Limanından çıkış yapmasının önünü kesmek olarak açıkladılar.

Nurkhard Plemper

Belediye binasının önünde kurulan sahnede Nurkhard Plemper moderatörlüğünde Kültür ve sanat gösterileri yanın sıra söz alan konuşmacılar Hamburg Limanının ölüm makinalarının sevki için kullanılmaması yönünde görüş ve düşüncelerini belirttiler.

Lavanya Honeyseeda

Program gelecekte yaşayacak olan insanları tasfir etmek adına meydan yerleştirilen insan figürleri arasında, Lavanya Honeyseeda okuduğu “Das Kreuz des Friedens” şarkısı eşliğinde, geleceğin çocuğunu temsil eden küçük bir çocuğun elinden aldığı kalem ile ilk imzayı temsilen belediye başkanını canlandıran Axel Richter attı.

Halk İnisiyatifini destekleyen kuruluş temsilcilerinin söz aldığı bölümde AKM  yönetiminden Musa Keleş “Bugün Hamburg Limanından gönderilen silahlar Azerbaycan Ermenistan savaşında da kullanılıyor. Savaşa hayır silah sevkini durdurun.” diyerek devam ettiği konuşmasında seçim maratonunda gelişmeleri hatırlayacaklarını ima etti.

Zaklin Nastic

Polonya asıllı Hamburg Sol Parti Milletvekili Zaklin Nastic konuşmasında hükümeti ve silah lobisini hedef aldı. “Bu nasıl bir çılgınlıktır ki aylardır maske yok, hızlı test yok, aşı yok hükümet her türlü çökmüş durumda. Ama aksine ölüm makinalarını üretip dünyaya ihraç etmek hız kesmeden devam ediyor. Almanya Corona zamanında silah satışında ki artışı % 8,4 artmıştır. buna bağlı olarak da 51,6 Milyar Euro’luk satış yapmıştır. Toplamda NATO 1 Trilyonun üzerindeki ciro ile adeta bayram etmektedir.

Almanya, ABD, Fransa , Rusya’dan sonra dünyanın 4 üncü büyük silah satan ülkesidir. Bu silahların dörtte biri yaşam standartlarının bile olmadığı, en temel ihtiyaçlarının karşılanmadığı orta doğuya gidiyor.

Silah üretimi yerine koruyucu maske, solunum cihazları üretilmesi en doğru seçim olurdu. Biz Sol Parti olarak bu İnisiyatifi destekliyoruz. Korkunç olanı Hamburg Limanından gönderilen Alman silahları ile insanların öldürülmesine karşı çıkılması ihtiyacının duyulmasıdır.” dedi

Program, Lampedusa Moongroove grubunun müzikleri eşliğinde devam etti.

HAMBURG BİR BARIŞ LİMANI OLMALIDIR

Almanya’nın dünyaya açılan kapısı olan liman kenti Hamburg’dan çeşitli ülkelere her gün 3 konteyner dolusu silah ve mühimmat gönderildiğini ifade eden Sol Parti Milletvekili Mehmet Yıldız, İniyatifin amacını “Silah ihracının durdurulması” olarak belirtti. 

Mehmet Yıldız

Yıldız, kampanyanın yol haritasını ise şu sözlerle açıkladı:

Hamburg limanının sattığı silahlarla savaşa destek veren değil, bir barış limanı olarak dünyaya hizmet veren liman olarak adını duyurması temennimizdir. Bu nedenle de inisiyatif olarak düşünülen “Silah sevkiyatına son” amaçlı ve 6 ay sürecek bu girişimlerin sonucunda, ilk etapta 10 bin, sonrasında ise 65 bin imza toplanması ve bunun akabinde anlaşmaya varılması amacımızdır. O da olmazsa, prosedür gereğince “Halk Oylaması”na gidilmesidir. Hepimiz çok ümitliyiz..” 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir