SONBAHAR EKİNOKSU BAŞLADI

Bugün 23 Eylül ve tüm dünyada Gece ile Gündüz Eşitliği olarak bilinen “Sonbahar Ekinoksu” yaşanıyor. Buna göre, 21 Aralık’a kadar geceler uzamaya başlayacak.  23 Eylül Sonbahar Ekinoksu’nda neler yaşandığının cevabnı ise aşağıdaki yazıda bulacaksınız.

İŞTE SONBAHAR EKİNOKSU

Bugün 23 Eylül Sonbahar Ekinoksu yaşanacak. Gece ile gündüzün eşitlendiği bu günde, Türkiye’nin de içinde bulunduğu , Güney Yarım Küre’de ise İlkbahar mevsimi başlıyor. Kuzey Yarım Küre Ekinoksu’nda Kuzey Kutup Noktası’nda 6 aylık gece, Güney Kutup Noktası’nda ise 6 aylık gündüz başlıyor. Türkiye ve Almanya’nın da içinde yer aldığı ülkeler Kuzey Yarım Küre’de bulunuyor.

23 EYLÜL SONBAHAR EKİNOKSU NEDİR?

Sonbahar’ın ilk günü olarak kabul edilen 23 Eylül, coğrafi bilgi olarak da ekinoks olarak adlandırılır. Bugün Kuzey ve Güney Yarım Küre’de güneş ışınları öğle vаktinde Ekvator’a 90°lik açı ile düşer ve gölge boyu Ekvator’da sıfır olur. Güneş ışınları 23 Eylül’den itibaren Güney Yarım Küre’ye dik düşmеye başlar ve ilkbahar mevsimin başlangıcı gerçekleşir. Kuzey Yarım Küre’de ise bu tarihten itibaren Sonbahar mevsimi başlarken gündüzler kısalır ve gece saatleri uzar. Güney Yarım Küre’de ise tam tersi olur ve geceler kısar.

Aydınlanma çemberi kutup noktalarına teğet geçer. Bu tarihte Güneş her iki kutup noktаsında da görülür. Dünya’da gece ve gündüz birbirine eşit olur. Bu tarih Kuzey Kutup Noktası’nda 6 aylık gecenin, Güney Kutup Noktası’nda ise 6 aylık gündüzün başlangıcıdır.

EKİNOKS NEDİR?

Ekinoks, gece-gündüz eşitliği veya ılım olarak da bilinir. Güneş ışınlarının Ekvator’a dik vurması sonucunda aydınlanma çemberinin kutuplardan geçtiği andır. Gündüz ile gecenin eşit olması durumudur. Yılda iki kez tekrarlanır, İlkbahar Ekinoksu ve Sonbahar Ekinoksu olarak adlandırılır. 

Kaynak: Milli Gazete

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir